1/11/16

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι δεν υπάρχουν άμαχοι στη Μοσούλη και τρομοκράτες στο Χαλέπι

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπυ, για άλλη μια φορά τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Χαλέπι και τη Μοσούλη δεν μπορούν να συγκριθούν.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπυ (Φωτογραφία: Getty Image)

Η συμμαχία υπό την αμερικανική ηγεσία  πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές μόνο κατά τρομοκρατών και εξτρεμιστών στο Ιράκ, ενώ η Ρωσία και η Συρία βομβαρδίζουν άμαχους, συμπεριλαμβανομένης της «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης της  Συρίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπυ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ενημέρωσης. Με αυτό το τρόπο, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Χαλέπι και στη Μοσούλη δεν μπορούν να συγκριθούν.

« Οι καταστάσεις στη Μοσούλη και το Χαλέπι είναι ριζικά διαφορετικές, και έχω δει σχόλια από τον ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην πραγματικότητα, νομίζω από τον ίδιον τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ σχετικά με το πώς είναι ίδιες καταστάσεις.  Και σίγουρα δεν είναι καθόλου ίδιες, και το να συγκρίνουν τις δύο είναι ειλικρινά προσβλητικό », δήλωσε ο Κίρμπυ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ουσιαστικά δεν υπάρχουν τρομοκράτες στο Χαλέπι, καθώς η Ρωσία και η Συρία επιτίθενται στη «μετριοπαθή» αντιπολίτευση και τους πολίτες. 
Προφανώς, ο Kirby δεν είχε χρόνο να διαβάσει μια δήλωση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, Staffan de Mistura, ο οποίος στην πραγματικότητα, δήλωσε σχετικά με την ταυτότητα των «μετριοπαθών ανταρτών» και τρομοκρατών, καθώς αυτοί οι « επαναστάτες » βομβαρδίζουν τις δυτικές συνοικίες τους Χαλεπιού και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τους οποίους προσπαθούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν για να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο Mistura σημείωσε ότι τέτοιες ενέργειες της «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης θα πρέπει να θεωρηθούν ως σαφή εγκλήματα πολέμου.

Ο Κίρμπυ πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα ενθάρρυναν αεροπορικές επιθέσεις των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και της Συριακής Αεροπορίας κατά της Jabhat Φατάχ αλ-Σαμ (παλαιότερα γνωστή ως Al-Nusra Front) στη Συρία, αλλά η Ρωσία δεν επιχειρεί με τόση ακρίβεια και προσοχή, όσο ο συνασπισμός στη Μοσούλη .

Μετάφραση από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 1.11.2016

1 σχόλιο:

  1. Εδώ και μερικούς μήνες παρατηρούμε τον αντιναύαρχο εν ενεργεία JOHN KIRBY του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ να έχει μεταπηδήσει από εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανικού Πενταγώνου σε εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου εξωτερικών φορώντας τη στολή του.

    Αυτό μάλλον κάτι σημαίνει.

    Χάρης Ν. Γκατζιώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.