13/11/16

Διαβούλευση με Αθήνα και κόμματα ζήτησε ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης

Μερική πρόοδος στα κριτήρια επί του εδαφικού είπε ο Μπουρτζιού

Σε κατ` ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες χθες βράδυ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ανάγκη, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις, να έχει χρόνο μιας βδομάδας για να διαβουλευθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τα ε/κ πολιτικά κόμματα και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησε, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρζιού.
Μιλώντας στους τ/κ δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Μοντ Πελεράν, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πενθήμερης διαδικασίας, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο κ. Μπουρτζιού είπε επίσης ότι σημειώθηκε μερική πρόοδος στα κριτήρια επί του εδαφικού.
Οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Ακιντζί εξέφρασε το ίδιο αίτημα για αναβολή χρόνου για να διαβουλευθεί με τον κ. Ερντογάν είναι αναληθείς, πρόσθεσε.

Ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι έκαναν όλες τις προετοιμασίες ως τ/κ ομάδα, ώστε στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε στην Κύπρο, να ολοκληρώσουν αυτή τη δουλειά απόψε, και όλες οι διαπραγματεύσεις, οι διαβουλεύσεις ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Απόψε, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε και είχε κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, κατά την οποία  ζήτησε μία εβδομάδα χρόνο για να διαβουλευθεί και με την Αθήνα, τον κ. Τσίπρα και με τα ε/κ πολιτικά κόμματα. “Δεν μας έκανε πολύ ευτυχισμένους αυτό το αίτημα αλλά σίγουρα εάν προχωρήσουμε σε έναν συνεταιρισμό στο μέλλον και τον δημιουργήσουμε με πολιτική βούληση, δεν θέλαμε να απογοητεύσουμε τον συνομιλητή μας, τον κ. Αναστασιάδη. Σκεφτήκαμε ότι σίγουρα αυτό θα τον κάνει να αισθανθεί πιο άνετα”.

Συμφώνησαν, ανέφερε, χωρίς να τίθεται θέμα καθυστέρησης ή αναβολής, σε μια νέα ημερομηνία που συμφωνήθηκε, από εκεί όπου έμειναν, με το ίδιο σχήμα (format) και τους ίδιους στόχους να συνεχίσουν.

Αναφερόμενος στη μερική πρόοδο στη διαβούλευση για τα κριτήρια του εδαφικού ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι μόλις κλείσουν αυτά τα κριτήρια, καθοριστεί η ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη, θα περάσουν από κοινού στην εργασία αποτύπωσης των κριτηρίων σε χάρτη. “Εμείς είμαστε εντελώς έτοιμοι και ανοικτοί. Αυτό θέλω να γίνει καλά γνωστό. Γιατί ακριβώς σε εκείνο το στάδιο, ήρθε το αίτημα του κ. Αναστασιάδη και εμείς δεν απογοητεύσαμε την ομάδα με την οποία θα δημιουργήσουμε μια συνεργασία στο μέλλον. Εάν οι ίδιοι θα αισθανθούν πιο άνετα έτσι, και θα είναι ένα θετικό μέσο για να προχωρήσει η διαδικασία, ευχόμαστε να το χρησιμοποιήσουν αυτό προς αυτό το σκοπό, δώσαμε τη συγκατάθεσή μας. Δεν ήταν κάτι που επιθυμούσαμε και πολύ, αλλά δείξαμε σεβασμό”.

Ερωτηθείς εάν θα χαρακτήριζε την εβδομάδα στο Μοντ Πελεράν ως χαμένη, ο Μπαρίς Μπουρτζιού απάντησε αρνητικά. Μέσα σε αυτές τις πέντε μέρες εργάστηκαν προς την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί πριν μεταβούν στην Ελβετία με σοβαρότητα, σταθερότητα και ετοιμότητα, όπως ανέφερε. Και απόψε, είπε, ήταν πολύ έτοιμοι και κοντά σε ένα αποτέλεσμα που θα μας έφερνε στο τελευταίο στάδιο της λύσης που είναι μια πενταμερής διάσκεψη. Δεν ήταν χαμένος χρόνος, ανέφερε, και ευχήθηκε από την αναβολή της μιας εβδομάδας να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα και νέα ενέργεια.

Σε ερώτηση εάν υπήρξε χάρτης στο τραπέζι, ο κ. Μπουρτζιού απάντησε αρνητικά.


Κληθείς να πει εάν συζητήθηκαν τα τρία πολύ σημαντικά για την ε/κ πλευρά κριτήρια στο εδαφικό, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη είπε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα και αυτά τα τρία κριτήρια και έγινε η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων και γι` αυτά. Με τις κινήσεις που έγιναν, είπε, υπήρξε σύγκλιση των δύο πλευρών και σε αυτά τα τρία κριτήρια. Στόχος ήταν απόψε αυτές τις συγκλίσεις να τις μετατρέψουμε σε μια συμφωνία, να πάρουμε την ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη και να εργαστούμε πάνω στο χάρτη αποτυπώνοντας εκείνα τα κριτήρια στα οποία υπήρξε συμφωνία. “Γι` αυτό το στόχο δείξαμε ετοιμότητα και σταθερότητα και όλη την ημέρα και απόψε αυτό συζητούσαμε", ανέφερε

Ερωτηθείς για το ρόλο των ΗΕ και εάν ένιωσαν καθόλου πίεση από αυτά, ο κ. Μπουρτζιού απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι η στάση των ΗΕ ήταν σαν να μην ήρθαν στην Ελβετία. Πρόσθεσε δε ότι εδώ έκαναν αρκετή εργασία για να μπορέσουν να φτάσουν σε σύγκλιση στα κριτήρια και το καθήκον τους τώρα είναι να γίνουν αυτές οι συγκλίσεις συμφωνία. Την ώρα, είπε, που θα γίνονταν βήματα γι` αυτό, ήρθε το αίτημα του κ. Αναστασιάδη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι στη Γενεύη θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα 2-3-4 ημερών στο οποίο θα πρέπει ολοκληρωθεί αυτή η εργασία. Και θα είναι σαν να συνεχίζουν από εκεί που είχαν μείνει, πρόσθεσε. Όλα όλα έχουν συμφωνηθεί θα είναι στο τραπέζι, θα είναι το ίδιο σχήμα και η ίδια μεθοδολογία, σημείωσε.

Κληθείς να πει εάν θεωρεί ότι κάποιες συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μπορεί να τύχουν παρερμηνείας ή να γίνουν σενάρια επί αυτών αυτή την εβδομάδα, ο κ. Μπουρτζιού ευχήθηκε το διάστημα αυτό να χρησιμοποιηθεί ώστε να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει και να έχει μια κατάληξη και ευχήθηκε ο τ/κ Τύπος αλλά περισσότερο ο ε/κ Τύπος να είναι πολύ προσεκτικοί.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι στα κριτήρια στο εδαφικό δεν υπήρξε συμφωνία αλλά είχαν φτάσει στο στάδιο της συμφωνίας και έχει επιτευχθεί πρόοδος. “Επρεπε την πρόοδο που επιτεύχθηκε να την μετατρέψουμε σε συμφωνία και αμέσως να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα της πενταμερούς διάσκεψης και να να κάνουμε κοινή άσκηση πάνω σε χάρτη με τα κριτήρια στα οποία συμφωνήσαμε. Ακριβώς σε εκείνο το σημείο ήρθε το αίτημα του κ. Αναστασιάδη”, ανέφερε.

Ο κ. Μπουρτζιου κλήθηκε να αναφερθεί στα τρία κριτήρια που είναι σημαντικά για την ε/κ πλευρά, αλλά δεν θέλησε λέγοντας ότι είναι καλύτερα να μην μιλάμε με λεπτομέρειες.Υπάρχουν, ανέφερε, και άλλα κριτήρια και άλλα κεφάλαια που έχουν απο κάτω τους κι άλλα θέματα.

Κληθείς να πει εάν γνώριζαν για τις εκδηλώσεις στήριξης της διαδικασίας στο Μοντ Πελεράν στην Κύπρο και πως άναψαν κάποιοι την “φωτιά της ειρήνης”, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι γνώριζαν όλα όσα γίνονταν στην Κύπρο. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιές είναι οι ανησυχίες του γι` αυτή την μια εβδομάδα που θα μεσολαβήσει, είπε ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι σοβαροί και υπεύθυνοι λέγοντας ότι υπάρχει ιστορικό καθήκον να προχωρήσει αυτή η διαδικασία με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση από εκεί που είχαν μείνει και να μην επιτραπεί σε κανέναν να χαλάσει τα αποτελέσματα που παρήχθησαν.

Χαρακτήρισε επίσης άδικους τους χαρακτηρισμούς ότι η ε/κ πλευρά κατάφερε να ξεφύγει, σημειώνοντας ότι από κοινού οι δύο ομάδες πήραν την απόφαση για να επιστρέψουν στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη.

Ερωτηθείς εάν έγινε συζήτηση για την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης ο κ. Μπουρτζιού μίλησε για ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα που θέτει κάποια όρια υπό την έννοια ότι από τα μέσα του Δεκέμβρη αρχίζουν οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα κάτι που θα επηρεάσει και την ε/κ πλευρά και την ομάδα των ΗΕ που δουλεύει μαζί τους. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, έγιναν κάποιες συζητήσεις αλλά, πρόσθεσε, δεν μπορεί και δεν είναι σωστό να πει εάν μια πενταμερής θα μπορούσε να γίνει αρχές Δεκεμβρίου, μέσα Δεκεμβρίου ή τέλος Νοεμβρίου.
Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης

    Για, Σύριζα, Ανέλ, ΠασοκοΔημαρ, Der Fluss (γερμανστί το Ποτάμι). Λεβέντειο,"όμοιος Ανάν, ομοίω Ανάν, αεί πελάζει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.