21/11/16

Γαλλία: Θρίαμβος για Φιγιόν - Τέλος εποχής για Σαρκοζί

Αναλυτές λένε ότι κλείνει ο δρόμος της Λεπέν στο δρόμο για το μέγαρο των Ηλυσίων
Γαλλία: Θρίαμβος για Φιγιόν - Τέλος εποχής για Σαρκοζί
Ο πρώην πρωθυπουργός συγκεντρώνει ποσοστό 44,2% στις εκλογές για την ανάδειξη του υποψήφιου προέδρου της γαλλικής δεξιάς - Τρίτος ο πρώην πρόεδρος με 20,7 - Ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει Φιγιόν στον β΄ γύρο - Συνεχίζουμε ανακοίνωσε ο δεύτερος Ζιπέ (28,4%)

Ως το τέλος της πολιτικής καριέρας του Νικολά Σαρκοζί χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου προέδρου της Γαλλικής δεξιάς στις εκλογές του 2017.

Αντίθετα ως μεγάλη έκπληξη χαρακτηρίζεται η νίκη του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουα Φιγιόν ο οποίος με ενσωματωμένα τα αποτελέσματα σε 9.496 από 10.229 εκλογικά κέντρα συγκεντρώνει ποσοστό 44,2% και 1,698 εκατ. ψήφους.



Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο Σαρκοζί βρίσκεται στην τρίτη θέση και αποκλείεται από τη συνέχεια της διαδικασίας έχοντας συγκεντρώσει ποσοστό 20,7% και 794.000 ψήφους.

Δεύτερος στις εκλογές της Κυριακής αναδείχθηκε ο Αλέν Ζιπέ με 28,4% και 1,092 εκατ. ψήφους παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν στην πρώτη θέση.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι με το αποτέλεσμα αυτό - αν επικυρωθεί και στον δεύτερο γύρο την επόμεν Κυριακή - κλείνει ο δρόμος για τη Μαρίν Λεπέν η οποία θεωρείται ότι θα είναι πιο δύσκολο να επικρατήσει του πιο μετριοπαθούς Φιγιόν.

Ο Σαρκοζί παραδεχόμενος την ήττα του είπε ότι δεν υπάρχει λύπη και πίκρα για το αποτέλεσμα ανακοινώνοντας ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Φιγιόν στο δεύτερο γύρο. Αλλά και ο Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν, που διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις σημερινές προκριματικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό Φιγιόν στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή.

Οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές, μεταξύ των οποίων και ο Λε Μερ, λαμβάνουν ποσοστά μικρότερα του 3%. Η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η μοναδική γυναίκα που ήταν υποψήφια για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Αλέν Ζιπέ στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών. Το ποσοστό που έλαβε η υποψήφια ήταν της τάξης του 2,6%.

Ο νικητής του πρώτου γύρου των προκριματικών εκλογών λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση αυτή αναφέρθηκε στον Σαρκοζί λέγοντας ότι «τον έχω στο μυαλό μου. Η ήττα δεν πρέπει να ντροπιάζει κανέναν γιατί τους χρειαζόμαστε όλους». «Η πεποίθησή μου είναι ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ένα έθνος που παλεύει για την περηφάνια του» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Αλέν Ζίπε, για τον οποίο κυκλοφόρησαν φήμες ότι δεν θα παραιτηθεί ενόψει του δεύτερου γύρου ξεκαθάρισε ότι «αποφάσισα να συνεχίσω τον αγώνα, στο όνομα όλων όσοι πιστεύουν σε εμένα, για τις πεποιθήσεις μου και για την ιδέα που έχω στο μυαλό μου για τη Γαλλία» ενώ δεν έκανε καμιά αναφορά στο όνομα του Νικολά Σαρκοζί.

Σαρκοζί: Ήρθε η ώρα να αποσυρθώ
Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών Νικολά Σαρκοζί σε δηλώσεις του είπε ότι «ήρθε η ώρα για μένα να προσεγγίσω τη ζωή με πιο ιδιωτικό και λιγότερο δημόσιο πάθος» ανακοινώνοντας εμμέσως την πολιτική αποστρατεία του.

«Καλή τύχη στη Γαλλία, καλή τύχη στους συμπατριώτες μου. Να είστε σίγουροι ότι είμαι και παραμένω Γάλλος και ό,τι ακουμπά τους Γάλλους θα ακουμπά και εμένα».

«Σέβομαι τον Αλέν Ζιπέ αλλά περισσότερο κοντά πολιτικά νιώθω με τον Φρανσουά Φιγιόν» πρόσθεσε και κάλεσε τους ψηφοφόρους να πουν «όχι» στις ακραίες φωνές του Εθνικού Μετώπου.

Ρεκόρ συμμετοχής
Το δεύτερο πιο εντυπωσιακό στοιχείο των εκλογών, πάντως, πέρα από τον θρίαμβο του Φιγιόν ήταν η μεγάλη συμμετοχή καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί σχεδόν 4 εκατομμύρια ψήφοι όταν στην αντίστοιχη εκλογική διαδικασία του 2011 είχαν συμμετάσχει περίπου 2,6 εκατομμύρια Γάλλοι με το φαινόμενο αυτό να ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα προσπάθειας συσπείρωσης των δημοκρατικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της Μαρίν Λε Πεν και της ακροδεξιάς.

http://www.protothema.gr/world/article/630027/gallia-thriamvos-gia-figion-telos-epohis-gia-sarkozi/

1 σχόλιο:

  1. Άχ αυτοί οι αναλυτές κύριε κομιστή.

    Λέτε αυτή την φορά να τους βγεί ή θα τους δούμε ξανά άφωνους όπως τους είδαμε και με την σίγουρη νίκη της Killary ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.