17/11/16

Η Κύπρος δεν κείται μακράν...

Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Δικηγόρος
Σε μία περίοδο έντονων ζυμώσεων, σφοδρών συγκρούσεων και ανακατατάξεων στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ελληνισμός δίνει τον δικό του αγώνα.
Έναν αγώνα αρρήκτως συνυφασμένο με την ύπαρξή του.
Η ακρωτηριασμένη από το 1974 Κύπρος είναι το αντικείμενο των συνομιλιών στο ουδέτερο έδαφος της Ελβετίας.
Εκεί, σε μία συνάντηση με την Ιστορία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, διαπραγματεύεται την αποκατάσταση του παρανόμου τετελεσμένου της τουρκικής εισβολής.
Η συγκυρία είναι άναντη.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή καλώς κρατεί, μετατρέποντάς την σε πεδίο αντιπαραθέσεως μεταξύ Δύσεως και Ρωσίας.

Το γεγονός αυτό καθιστά την Κύπρο χώρα με ιδιαίτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική αξία.
Επομένως, οι πιέσεις που ασκούνται από τους διεθνείς δρώντες είναι μεγάλες, προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό Ζήτημα, προς απώτερο όφελος της Δύσεως.
Το πρόβλημα είναι, ότι οι ασκούντες πίεση επιθυμούν μια όποια λύση του ζητήματος και όχι τη δικαία λύση του.
Έτσι, αδιαφορούν για το πραγματικό γεγονός της παρανόμου εισβολής και κατοχής της Κύπρου, παραγκωνίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποτάσσουν την απορρέουσα εκ του Διεθνούς Δικαίου νομιμότητα στα κελεύσματα των ενεργειακών αναγκών και του διαθέτοντος κεκτημένη ταχύτητα κ. Ερντογάν.
Ο τελευταίος κατευθύνοντας με τις "μπαγκέτες" του και τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, κ. Ακιντζί, δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις από τις επιταγές της "Μεγάλης Τουρκίας".
Άλλως δεν μπορεί να εξηγηθεί η συνάντηση των δύο μία ημέρα πριν την έναρξη των συνομιλιών στην ελβετική γη.
Επιβεβαίωση του ανωτέρω αποτελεί η τρομακτική αποκάλυψη ενός Τούρκου αρθρογράφου, του κ. Yusuf Kanli στην εφημερίδα Hurriyet.
Ισχυρίζεται, λοιπόν, ότι ο κ. Ακιντζί προειδοποίησε τον κ. Αναστασιάδη πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τού είπε, ότι σε περίπτωση που δεν λυθεί μέχρι τέλος του έτους το Κυπριακό η Τουρκία θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του βορείου τμήματος της νήσου.
Αυτή η ωμή απειλή δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών για τους στόχους της Αγκύρας στο επίμαχο ζήτημα.
Σκοπός της είναι είτε να συρθεί η ελληνική πλευρά σε υποχωρήσεις και εν τέλει σε συμφωνία, η οποία κατ'ουσίαν θα εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα, είτε να ναυαγήσει η προσέγγιση, λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, η οποία και θα εφαρμόσει πιο "δυναμικές λύσεις"...
Το χρονικό σημείο είναι κρισιμώτατο και ο Ελληνισμός θα έπρεπε να εργάζεται στενά για την ανάδειξη των θέσεών του, εκμεταλλευόμενος και την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου.
Είναι εθνική νομοτέλεια να αντιληφθούμε, ότι η Κύπρος δεν κείται μακράν.

Δημοσιεύθηκε στην ΕΣΤΙΑ στις 12-13/11

1 σχόλιο:

  1. Είναι προτιμότερο, θα διατηρηθεί ένα κομμάτι ελληνικό, κατά τη γνώμη μου, από το να χαθεί όλη η Κύπρος. Δεύτερον, δεν είμαι και πολύ σίγουρος, πως θα προσαρτίσουν το κατεχόμενο οι Τούρκοι. Θα το κάνουν μόνο όταν, δεν θα έχει επίπτωση σε αυτούς. Ο συμπαθής αρθρογράφος αναφέρει το πρόβλημα, αλλά τελείωνει με ευχολόγια. Υπάρχει κάποια λύση, λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.