25/11/16

Τουρκία: Αύξηση-έκπληξη των επιτοκίων της λίρας

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΨΗΦΗΣΕ ΤΟΝ «ΣΟΥΛΤΑΝΟ» ΕΡΝΤΟΓΑΝΤουρκία: Αύξηση-έκπληξη των επιτοκίων της λίρας
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Διαπιστευτήρια της ανεξαρτησίας της επιχείρησε να δώσει χθες η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) που αιφνιδίασε τις αγορές προχωρώντας σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των επιτοκίων της λίρας, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη βουτιά του νομίσματος που έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου κατά 18% από την αρχή του έτους. Επρόκειτο για την πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού στη γείτονα από τον Ιανουάριο του 2014, μετά από επτά μειώσεις επιτοκίων εντός του έτους, οι οποίες υπάκουαν στη «γραμμή» του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω του δανεισμού και της κατανάλωσης.
Πλην όμως, η ραγδαία υποτίμηση της λίρας, απόρροια αφενός της ενίσχυσης του δολαρίου (που ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στα νομίσματα όλων σχεδόν των αναδυόμενων οικονομιών), αφετέρου των ανησυχιών των ξένων επενδυτών για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, υποχρέωσαν την CBRT σε αλλαγή πλεύσης: Ετσι, το βασικό επιτόκιο εβδομαδιαίας αναχρηματοδότησης αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, στο 8% από 7,5% και το επιτόκιο overnight δανεισμού διαμορφώηκε στο 8,5% από 8,25%. Αμετάβλητο στο 7,25% διατηρήθηκε το overnight επιτόκιο καταθέσεων. Η Κεντρική Τράπεζα έκανε σαφή αναφορά στο ανακοινωθέν της «στις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος και στους κινδύνους που εγκυμονούν για την πορεία του πληθωρισμού», καθώς η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 18% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους (8% μετά την εκλογή Τραμπ των ΗΠΑ), «γράφοντας» αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.
Μετά την κίνηση της CBRT, το νόμισμα ενισχύθηκε στις 3,37 λίρες/δολάριο (από το ναδίρ των 3,41 λιρών/δολάρια προηγουμένως). Η ανάκαμψη όμως αποδείχθηκε βραχύβια, καθώς η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. αποτέλεσε τον καταλύτη για να υποχωρήσει εκ νέου η λίρα σε νέο χαμηλό, τόσο έναντι του δολαρίου, στις 3,4430 λίρες/δολάριο όσο και έναντι του ευρώ.
Μήνυμα, αλλά... 
Οι αναλυτές υποστήριξαν ότι η CBRT έστειλε μήνυμα ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια εάν χρειαστεί, αν και δεν είναι βέβαιοι ότι η χθεσινή αύξηση αποτελεί το πρώτο βήμα σε έναν κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ή μια «εφάπαξ» κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς μόλις την προηγούμενη ημέρα ο «Σουλτάνος» Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «τα πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, κάτι που πρέπει να αλλάξει προκειμενου να επιτευχθούν ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης», καλώντας τις τράπεζες «να μειώσουν τα επιτόκια σε λογικά επίπεδα...».
«Οι χθεσινές αυξήσεις καταδεικνύουν πόσο έχει επιδεινωθεί οι εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες για την Τουρκία, υποχρεώνοντας την Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση», σχολίασε ο Νίκολα Σπίρο, αναλυτής της Lauressa Advisory. «Παρότι η εκτόξευση του δολαρίου μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ενέτεινε τις πιέσεις στη λίρα, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ξένους επενδυτές είναι το πογκρόμ που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος και η κατάλυση του κράτους δικαίου στην Τουρκία».
Πάνω από 125.000 άτομα (δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κ.λπ.) έχουν απολυθεί, ενώ 36.000 έχουν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους. Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η τουρκική οικονομία κατέγραψε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο του έτους, χωρίς να αποκλείεται και συρρίκνωσή της, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2009.
Ο -πτωτικά αναθεωρημένος- στόχος της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 3,2% φέτος φαίνεται ανέφικτος, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η χρόνια «Αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας διευρύνεται εκ νέου, με φόντο την πτώση των ξένων επενδύσεων, ενώ η υποτίμηση της λίρας αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για πολλές τουρκικές επιχειρήσεις, ο δανεισμός των οποίων είναι σε δολάρια...
Ημερησία

25 σχόλια:

  1. Δεν πτοεί αυτό τον Ερντογάν πάντως.Απειλεί ευθέως ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ την Ελλάδα και έχει προσαρτήσει εδάφη σε Συρία και Ιράκ ήδη άνευ οποιασδήποτε αντιδράσεως από τη Διεθνή Κοινή Γνώμη! Η Τουρκία αναπτύσσεται τεχνολογικά,στρατιωτικά,εθνικά η Ελλάς θνήσκει.Η δε τουρκική οικονομία ανθούσε προ της τωρινής επιβράδυνσης και άντεξε αποτυχημένο πραξικόπημα άνευ κλεισίματος τραπεζών που εδώ είχαμε με δημοψήφισμα ! Και τι θα γίνει αν ανέβουν τα επιτόκια και ο πληθωρισμός ? Η Ζιμπάμπουε ζει μία χαρά με 3000% πληθωρισμό τόσα χρόνια.Αυτά για όσους νεοφιλελευθέρους μας λέγουν για Ευρώπες και Ευρώ,επιτόκια,χρέη,δανεισμούς.Και να μη σε δανείζει κανείς όταν έχεις δικό σου νόμισμα κόβεις !
    Τουρκία ανεργία:10% Ελλάς:25% (κανονικά 50% όχι 30% που λέγει η ΓΣΣΕ).
    Για να μη γράψουμε για την πλάκα που κάνει σε όλους τους Ευρωπαίους ηγετίσκους που εδώ φαντάζουν μεγαθήρια.
    Μακάρι να ήμασταν Τουρκία και να είχαμε ηγέτη σαν τον Ερντογάν...Αναζητούμε Ερντογάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mακαρι να ειμασταν Τουρκια;Μακαρι να ειχαμε ηγετη σαν τον Ερντογαν;αν ειναι δυνατον.....

      Η ΤΟυρκια απειλει την Ελλαδα,αλλα δεν εχει προσαρτησει τιποτα,ουτε απο Ιρακ ουτε απο Συρια.ΤΟ αν θ ανεβουν τα επιτοκια,που ο ιδιος ηθελε να ειναι χαμηλα,ειναι ασχημο,για καποιον που θελει σε μια οικονομια να υπαρχει χαρτι(χρηματα) στην αγορα,απλα με το να κοβει και να δανειζει η κεντρικη τραπεζα(αυτο σημαινει οτι θεωρει οτι η οικονομια του δεν παει καλα).Δεν ειναι ενα μονιμο μετρο και αμφισβειται παγκοσμια η αποτελεσματικοτητα του,δεν το κανει μονο ο Ερντογαν.Επισης,βλεπεις ποσο πεφτει η τουρκικη λιρα και τι σημαινει αυτο για τον μεσο Τουρκο.Δεν ειναι τοσο απλο,κοβω χρημα,γιατι μετα απο ενα σημειο και μετα,γινεται χαρτι,χωρις καμια αξια,με οτι αυτο συνεπαγεται.Αυτα που λες ειναι ανευθυνα και επικινδυνα για την χωρα μας.Στο τελος το αρθρο λεει οτι πολλες εταιρειες εχουν δανειστε σε δολλαρια,πως θα ξεχρεωσουν αν η λιρα συνεχιζει να πεφτει;

      Επισης καλα τα νουμερα τςη ανεργειας που λες,αλλα καλο ειναι να δουμε πως ζει ο μεσος ΤΟυρκος κλπ

      Οσο για την πλακα που κανει,βλεπω απλα εκφοβισμο και γαυγισματα εκ μερους του αγαπημενου σου Ερντογαν.

      Ο Ερντογαν οδηγει την χωρα του σε διαμελισμο,ειναι ενας ανθρωπος μεγαλομανης που αδυνατει να συνεννοηθει μετην πραγματικοτητα

      Οσο για την Ουγκαντα,δεν το σχολιαζω,παλι καλα που δεν ειπες και για Βενεζουελα.....

      Διαγραφή
  2. >Η Ζιμπάμπουε ζει μία χαρά με 3000% πληθωρισμό τόσα χρόνια<

    Πότε είχες πάει τελευταία φορά στην Ζιμπάμπουε; Πόσο ΄"μια χαρά" ζούνε; Αυτό είναι το όνειρό σου για την Ελλάδα; Δεν μού κάνει εντύπωση με τα μυαλά που κουβαλάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχήν για τον πληθωρισμό.Ο πληθωρισμός είναι υγεία ! Γιατί? Διότι χωρίς πληθωρισμό σε περίπτωση δυσμενούς σοκ στην οικονομία ΔΕΝ ΔΥΝΑΣΑΙ ως κράτος να επανορθώσεις τη ζήτηση μέσω νομισματικής πολιτικής.Είναι η λεγόμενη παγίδα ρευστότητας την οποία ένοιωσε στο πετσί της η Ιαπωνία το 1990.Από τότε σχεδόν όλα τα κράτη διατηρούν ένα μικρό πληθωρισμό από 2-4% για να μην πέσουν ποτέ στην παγίδα αρνητικών επιτοκίων.Η Γερμανία διατηρεί σκοπίμως 0% για τους δικούς της λόγους χαντακώνοντας όλα τα έθνη τα οποία ηγεμονεύει.
    Υπάρχει και η καμπύλη Φίλιπς που ισχύει βραχυπρόθεσμα.Για να ρήξεις την ανεργία θέλεις πληθωρισμό.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%8D%CE%BB%CE%B7_%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%80%CF%82
    Όσο για την τουρκική λίρα που πέφτει , αυτό κάνει φθηνότερες τις τουρκικές εξαγωγές και δίνει κίνητρο εργασίας για εξαγωγές.Στην Ελλάδα τι κίνητρο υπάρχει π.χ. για τους κτηνοτρόφους μας να δουλέψουν όταν βρίσκει ο Κινέζος ή ο Ρώσος Τυνησιακά προιόντα φθηνότερα.Αφήστε που με τη Ρωσία έχουμε εμπάργκο.
    Η Ζιμπάμπουε και η Βενεζουέλα για μένα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τη χώρα μας.Γιατί ? διότι διατηρούν τον παραγωγικό τους ιστό ανέπαφο και δεν έχουν υποθηκεύσει ούτε τετραγωνικό εκατοστό γης τους ! Άρα έχουν μέλλον...Ο πληθωρισμός της Ζιμπάμπουε φυσικά είναι αφύσικος και δεν είναι υγιής.Παρόλαυτα το πρόβλημα της λύνεται εύκολα.Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις υπερπληθωρισμού που έχουν λυθεί.Αντίθετα πρόβλημα χρέους αντίστοιχο της Ελλάδος δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο συνταγή να επιλύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί εξαφάνισες το σχόλιό σου, που ισχυριζόσουν ότι "Η Ζιμπάμπουε ζει μία χαρά με 3000% πληθωρισμό τόσα χρόνια" και στο οποίο απαντώ με το δικό μου 25 Νοεμβρίου 2016 - 5:01 μ.μ.;

      Μήπως διότι διεπίστωσες (sic) εν τω μεταξύ ότι "Ο πληθωρισμός της Ζιμπάμπουε φυσικά είναι αφύσικος και δεν είναι υγιής";
      Ούτε βέβαια έκανες τον κόπο -πώς, άλλωστε;- να απαντήσεις στο σχόλιό μου και να μάς πεις πόσο "μια χαρά" ζούνε στην εν λόγω τριτοκοσμική χώρα.

      Διαγραφή
  4. Πληθωρισμος υγεια;με τον πληθωρισμο,ενω ταυτοχρονα ποτε δεν πεφτουν οι τιμες,ειναι ενας τροπος για να μειωνεται η αξια των χρηματων,ειδικα για τον απλο ανθρωπο.Η Γερμανια καλα κανει για την ιδια,να εχει μηδεν πληθωρισμο,μακαρι να ειχαμε ολοι.

    Η οικονομια ειναι μια θεωρια,ο καθενας μπορει να ισχυριστει οτι θελει,υπαρχει η καμπυλη Φιλιπς,υπαρχει και αυτο που εγραψα πριν,για την υπαρξη του πληθωρισμου.

    Για την πτωση της λιρας,μπορει να κανει φθηνοτερες τις εξαγωγες,αλλα μειωνει την αγοραστικη δυναμη του Τουρκικου λαου.Αμα ηταν ετσι οπως το λες εσυ,θα ηθελαν ολοι να μειωνουν ανεξελεγκτα το νομισμα,μετα απο ενα σημειο,το νομισμα χανει καθε αξια.Αμα διαβασες στο αρθρο,ο κεντρικος τραπεζιτης,σχολιαζει την πτωση της σαν κατι αρνητικο.Αυτη την στιγμη το ευρω ειναι στο 1.05 με το δολλαριο,πολυ χαμηλο,που ευνοειται η Ελλαδα;Αλλωστε οι κτηνοτροφοι μας πρεπει να δουλεψουν για να καλυψουν την εσωτερικη ζητηση,κατι που δεν κανουν

    ΝΑι το ευρω,δεν ειναι για την Ελλαδα,ακομα και τωρα που ειναι υποτιμημενο,αλλα η λυση δεν ειναι να φυγουμε.ΔΕς τι γινεται Αγγλια,η κυβερνηση,μετα τουλαχιστον 6 χρονια λιτοτητας,με σκοπο μειωσης του χρεους,ανακοινωσε οτι θα αυξηθει ο δανεισμος,θα μειωθει η αναπτυξη και θ αυξηθει ο πληθωρισμος.Παρ ολο που εχουν δικο τους νομισμα.Δηλωσε ο κεντρικος τραπεζιτης,οτι λογω πτωσης της λιρας θα μειωθει η αγοραστικη δυνατοτητα των Αγγλων,που και αυτοι δεν παραγουν.

    Οσο για την Βενεζουελα,επειδη γνωριζω,σιγουρα δεν ειναι σε καλυτερη κατασταση,οικονομικη εννοω απο εμας.ΑΚομα και μελλον,δεν ξερω αν εχουν,αφου πανε να φανε τον Μαντουρο,ο οποιος δεν ειναι Τσαβες βεβαια,για να ξαναελεγχει παλι την χωρα η Αμερικη.Αστοχο λοιπον το παραδειγμα σου με την Βενεζουελα,για την Ζιμπαμπουε,δεν ξερω να σου πω,βεβαια αφου οπως λες,ευκολα λυνεται το προβλημα της,γιατι δεν το λυνουν;

    ΥΓ1 Το ευρω ηταν λαθος γαι την χωρα,αλλα το νομισμα ειναι εργαλειο(οπως και η νομισματικη πολιτικη γενικα) και χρειαζεται καλο χειριστη.Δεν βλεπω να εχουμε,αφου ακομα και οι νεοφιλελευθεροι,ειναι ιδεοληπτικοι και δειχνουν να μην γνωριζουν τι γινεται στον υπολοιπο κοσμο,αν και σε καποια σημεια εχουν δικιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Χρίστο εξαρτάται που είναι η οικονομία ώστε να προγραμματισείς εσύ ως κυβέρνηση και η κρατική τράπεζα που είναι εν πολλοίς ανεξάρτητη που θέλεις να πας.Φερ ειπείν όταν έχεις όπως σήμερα μείωση του ΑΕΠ κεφαλαιώδη (χωρίς καταστροφή των εργοστασίων ή των βοσκοτοπίων σου όπως σε πόλεμο) και μείωση των τιμών(αποπληθωρισμό) η οικονομία σου λέει ότι θες ΧΡΗΜΑ !Ζεστό χρήμα ! Κάνουλα. Έχει δηλαδή παραγωγικές δυνατότηες που απαγορεύεις εσύ με τους φόρους και την νομισματική συρίκνωση να εκφραστούν.Δεν είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες το να κόψεις χρήμα.Στη δικιά μας περίπτωση όμως είναι.Είμαστε δηλαδή να το πούμε μακροοικονομικά πολύ κάτω από τη φυσιολογική ανεργία μας ως οικονομία.Η οικονομία είναι επιστήμη δεν είναι τέχνη.Οι διάφοροι αριθμοί που μετρούν οι στατιστικές υπηρεσίες είναι καθαρά για να επεμβαίνουν τα κράτη και οι κεντρικές τράπεζες.Η Ελλάδα από τα 6 παγκοσμίως αποδεκτά μέσα ελέγχου της οικονομίας έχει απεμπολίσει τα 5 και το 6 τη φορολογική πολιτική την χρησιμοποιεί με πίεσεις ξένων.Αν αυτό είναι ανεξάρτητο κράτος οικονομικά τι να πω.
      ΥΓ: Η ασπιρίνη δεν είναι φάρμακο για όλες τις ασθένειες αλλά για τον πονοκέφαλο είναι.

      Διαγραφή
    2. Οσον αφορα την Ελλαδα.το να κοψεις χρημα και να φερεις καταναλωση(κατι που εκανε ο Ομπαμα με οχι και τοσο θετικα αποτελεσματα για τον μεσο Αμερικανο),δεν θα εχει για εμας,τοσο θετικο αντικτυπο,γιατι απλα δεν παραγουμε,θ αγοραζουμε ξενα προιοντα.Επισης και θα σου φερω παλι το παραδειγμα των ΗΠΑ,το να κοψεις χρημα εχει σημασια και το τι θα το κανει αυτος που θα το παρει,θα το επενδυσει στην εταιρεια η θα το βαλει στο χρηματιστηριο,ωστε να εχει στο τελος της χρονιας ο ιδιος μεγαλυτερο μπονους;

      Θα συμφωνησω σ αυτα που λες για την Ελλαδα,οτι δεν ειναι ανεξαρτητη.Αλλα ακομα και η Γερμανια,που ειναι προτυπο για πολλους,εχει αναπτυξη οχι απο εσωτερικη καταναλωση,αλλα απο εξαγωγες(εξωτερικη καταναλωση).Τα εργαλεια,χρειαζονται και καταλληλους ανθρωπους για να χρησιμοποιηθουν και οτι ειναι καλο για μια χωρα δεν σημαινει οτι απαραιτητα ειναι και για την αλλη.

      Διαγραφή
  5. Εγω παλι λεω: οτι και να πουμε,δεν ξερουμε τι μας γινεται...απλα λεμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ευρώ έχει χάσει κοντά δέκα τοις εκατό απο τοτε που βγήκε ο τραμπ. Παει για 1/1 με το δολάριο.

    Η λίρα με την φάτσα του ανώμαλου πανω έχει χάσει 18.

    Συγκρίνετε και το ΑΕΠ της ευρωζώνης και της Τουρκίας και θα δείτε οτι μια χαρά τα παει ο σουλτανος.

    Απο την λίρα δεν θα την πάθει.

    Και πληθωρισμός; Του έχει φτιαχτεί η μέρα.

    Ενω σε μια κατεστραμμένη χώρα του ευρώ (αλλα χωρίς ευρώ στη τσέπη) φοβούνται των πληθωρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To ευρω ηταν 1.13 τωρα ειναι 1.05,παραμενει ομως δυνατο νομισμα,δεν εχει σχεση με την πτωση της λιρας.Αλλο λοιπον να πεφτει το ευρω,που ηταν ηδη χαμηλα και αλλο η λιρα. Ντραγκι δεν εχει πει,ν ανεβασει τα επιτοκια(η να σταματησει τα QE),τα οποια κακως εχει τοσο χαμηλα,επειδη οπως λες εσυ εχει πεσει το ευρω.Ο ΤΟυρκος τραπεζιτης το εκανε.Επισης και αυτος εκανε δηλωση για τον πληθωρισμο.Εγω μιλησα λοιπον για ΤΟυρκια,οχι σε συγκριση μ Ελλαδα,οπως κανεις εσυ.Επισης η FED και η ΕΚΤ(λογικα και ολες οι Κεντρικες τραπεζες),εχουν σαν σκοπο να κρατανε χαμηλα την ανεργια και τον πληθωρισμο,αν θυμαμαι καλα,στα επιπεδα το 2%.Πως βολευει τον μεσο Τουρκο,η ανοδος του πληθωρισμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο εχεις μπερδευτεί.

      "Αλλο λοιπον να πεφτει το ευρω,που ηταν ηδη χαμηλα και αλλο η λιρα" ;;;;;

      Ο Ντραγκι δεν μπορεί να ανεβάσει τα επιτόκια, χωρίς να καταστρέψει της μισές χώρες του ευρώ.

      Ο τούρκος τα ανέβασε αλλά δεν τρέχει και τίποτα. Το έκανε για να προστατεύσει το νόμισμα απο επιθέσεις, και η κύρια παρενέργεια είναι οτι αυξάνονται τα επιτόκια δανεισμού προς ιδιώτες απο τις τράπεζες. Το δεύτερο (την παρενεργεια) έχει τροπους να την παρακάμψει επιδοτοντας τα επιτοκια, με διάφορους τρόπους άμεσους και έμμεσους. Τα QE είναι ένας τέτοιος τρόπος (δίνεις δανεικά και αγύριστα στις τράπεζες και τους διαταζεις να μην αυξήσουν τα επιτόκια).

      Δεν μπορω να σου μάθω οικονομικά Χρήστο. Κάτσε και διάβασε τη σημάνει πληθωρισμός.

      Δεν μιλάμε για ακραίο πληθωρισμό. Μιλάμε για τον τυπο του πληθωρισμού που μπαίνει στους προυπολογισμους κρατών.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Μου φτανει που γνωριζεις εσυ.
      Τ οτι συγκρινεις την πτωση του Ευρω με αυτην τη λιρας,δειχνεις οτι εισαι ασχετος,οπως λεει το αρθρο,η εταιρειες εχουν δανειστε σε δολλαριο,σου λεει κατι αυτο;

      Οσον αφορα τον ΤΟυρκο,δες τι ειπε ο τραπεζιτης τους, και στους κινδύνους που εγκυμονούν για την πορεία του πληθωρισμού,αλλα μαλλον και αυτος δεν γνωριζει απο οικονομικα.

      ΤΟ να κατεβαζεις τα επιτοκια,το QE κλπ ειναι κατι που εχουν κανει πολλες κεντρικες τραπεζες στον κοσμο,αλλα ειναι κατ που δεν υπαρχει στον καπιταλισμο.Ο ΝΤραγκι και η FED,δε μπορουν να τα εχουν για πολυ χαμηλα και αν δεν αλλαξει κατι,τι θα κανουν;ποσο πιο χαμηλα θα πανε;ναι δεν μπορει να τα ανεβασει ο Ντραγκι,αλλα εχει μπει σε μια διαδικασια που δεν μπορει να τηνα ντιμετωπισει,αφου δενε χει αλλαξει η κατασταση,οικονομικα στις χωρες,συμφωνουμε σ αυτο.

      Καπιταλσιμος δεν ειναι κοβω χρημα,κοβω αερα δηλαδη.Δες max keiser,να ενημερωθεις,εκτος αν και αυτος ειναι μπερδεμενος και δεν γνωριζει οπως εσυ.

      ΥΓ1 Διαφωνεις οτι η FED kai η ΕΚτ εχουν επιπεδο πληθωρισμο το 2%

      Υγ2 Επισης,εσυ που δειχνεις βαθεια γνωστης την οικονομιας,θα επρεπε να γνωριζεις,οτι υπαρχουν πολλες θεωριες στην οικονομια,συχνα αντικρουομενες.Οταν καποιος διαφωνει μ αυτην που εχεις εσυ,δεν τον λες ασχετο,απλα προσπαθεις να του δειξεις οτι ειναι λαθος η θεωρια του.Η οικονομια δεν ειναι σαν την βαρυτητα.ΚΑι οτι εχω πει το εχουν πει οικονομολογοι,μπορει να διαφωνεις με αυτους,αλλα δεν τους κανει ασχετους.

      Διαγραφή
    4. Το ότι έχει στόχο 2 τοις εκατό ή ΕΚΤ,και δεν μπορεί να το πετύχει σου λέει κάτι?

      Διαγραφή
    5. Τι εννοεις;
      Η Ευρωπη εχει πολλες χωρες,δεν ειναι σαν την Αμερικη,οποτε ο στοχος δεν ειναι τοσο ευκολα να γινει πραξη.Τ οτι ομως εχουν αυτο τον στοχο δειχνει κατι.Απλα στην οικονομια,το ξαναλεω υπαρχουν αρκετες θεωριες,ο καθενας ασπαζεται αυτη που θελει.Και γενικα καλο ειναι να λειπουν οι χαρακτηρισμοι...

      Διαγραφή
    6. Δεν ξέρω αν είναι καπιταλισμός ή οχι,αλλα αυτό κάνουν όλοι, αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για την επόμενη μέρα, ΠΟΥΘΕΝΑ. Οπότε όλοι επιδίδονται σε προστατευτισμό. Ή νομισματική πολιτική είναι κύριο εργαλείο του προστατευτισμού. Διολισθαινει το νόμισμα, αυξάνονται οι εξαγωγές (ότι έχεις) και μειώνονται οι εισαγωγές.

      Μόνο στη εε φαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο, από ότι βλέπουμε στη χώρα μάς.

      Ο Kaiser επειχειρηματολοιει για την μη ύπαρξη σχεδίου και γαι την νομισματική επέκταση που δεν είναι υγιής, δηλαδή δεν χρησιμοποιείται για την επανεκκίνηση της οικονομίας,αλλα βολευει τους λίγους.
      Δεν είναι εναντίον της χρήσης αυτών των εργαλείων σε περιόδους κρίσης.

      Πίσω στα θρανία.

      Διαγραφή
  8. Το ότι δεν μπορεί να φτασει το στόχο του πληθωρισμού λέει πολλά για την αδυναμία της εε να ρυθμίσει προσφορά και ζήτηση.
    "Το ευρώ δεν είναι τουρκική λίρα" δικό σου αξίωμα είναι αυτό;που στηρίζεται;
    (σίγουρα δεν είναι, αλλά αυτή τη στιγμή αλλά βλέπουμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κατεβα λιγο απο το καλαμι,δεν ειναι κακο.

    Ο Καιζερ,λεει αυτο που λες οπως και οτι δεν ειναι καπιταλισμος το να κοβεις χρημα,χαμηλα επιτοκια κλπ.Επειδη τυχαινει να παρακολουθω ολες τις εκπομπες του,ειναι εναντια σ αυτην την πολιτικη(ολων των Κεντρικων τραπεζων),ο ιδιος εχει πει οτι το παρον οικονομικο συστημα ειναι η ονειρωξη του Κομμουνιστη.Επισης εχει πει,οτι ο τροπος πουα σκειται η οικονομια,βοηθαει τους κλεπτοκρατες,τους ολιγαρχες και τους εγκληματιες τραπεζιτες που επρεπε να ηταν φυλακη.Οποτε μια χαρα σχεδιο υπαρχει,ποτε ειπε οτι δεν υπαρχει σχεδιο;

    Αν θες να συζητησεις σοβαρα,κοψε τους χαρακτηρισμους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. που στηριζεται οτι αλλο η πτωση της Τουρκικης λιρας και αλλο η πτωση του ευρω;διαβασε το κειμενο και μετα ψαξε αντιδρασεις Ντραγκι για την αντιστοιχη του Ευρω

    Η ΕΚΤ,δεν θα φτασει ποτε τους στοχους,γιατι αποτελειται απο οικονομιες διαφορετικων χωρων,αλλο η Γερμανια(που διαφωνει με την πολιτικη της ΕΚΤ) και αλλο η Ελλαδα.Παντως μιλαει για πληθωρισμο 2% και οχι στα επιπεδα Ουγκαντας και Βενεζουελας.


    Επισης καλο ειναι να διαβασεις τον τζιμ Ρικαντς και να βλεπεις Boom Bust,για να δεις οτι αυτα που λεω δεν τα βγαζω απ τα μυαλο μου,αλλα τα λενε οικονομολογοι και οικονομικοι αναλυτες.Μην μπερδευεσαι η αποψη σου,δεν ειναι επιφοιτηση του Αγιου Πνευματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://in-cyprus.com/crisis-in-every-sector/

    Aς δουμε και τι λενε στην κατεχομενη Κυπρο,που ως γνωστον εχει για νομισμα την Τουρκικη λιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έλεος.

    Ο στόχος του δυο τοις εκατό πληθωρισμού, ρε άνθρωπε, έχει ενα λόγο που έχει επιβληθεί. Να είναι μέχρι δυο για να μπορεί να διεγείρει την ζήτηση, και να μην είναι πιο πανω για να μην υποτιμάται το νόμισμα.

    Το θέμα είναι οτι στη Βάβελ της εε ο καθένας ζητάει άλλο πράγμα. Ο γερμανός θέλεις σταθερό νόμισμα, ο έλληνας και η υπόλοιποι νότιοι καλύτερη ζήτηση που φέρνει και πληθωρισμό. Γιαυτό ο ντραγκη δεν μπορεί να κάνει ουτε βήμα εμπρός ουτε πίσω.

    Ο άλλος το κάνει και ο πληθωρισμός δεν είναι ανεξέλεγκτος.

    Πήγαινε να δώσεις μυαλό και στο Ομπάμα και τον τραμπ που το κανουν καθ ε μέρα.

    Πήγαινε να τους πεις οτι εμείς εδώ στη ψωροκωσταινα έχουμε βρει αλλους τρόπους, φυτού κακά νομισματικη πολιτική, φτού κακά πληθωρισμός, και βλέπετε που έχουμε φτάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Aλλα νταλα της Παρασκευης το γαλα.
    Παμε στην Αμερικη Ο Ομπαμα,σε μια χωρα που εχει παραγωγικο ιστο,εκοψε χρημα κλπ.Το αποτελεσμα,ανεβηκε το χρηματιστηριο σε συνεχομενα ιστορικα υψηλα,οι πιο πλουσιοι εγινα πιο πλουσιοι (δες τι ειπε ο Μπαφετ) και οι φτωχοι πιο φτωχοι.Η Κλιντον ειπε οτι θ ακολουθησει την τακτικη του Ομπαμα και ο Τραμπ κατηγορησε τον Ομπαμα και την FED.Τι σχεση εχει η οικονομικη πολιτικη του Ομπαμα με αυτη του Τραμπ;τα λεφτα που εδωσε ο Ομπαμα,πηγαν στον χρηματιστηριο τους και ημειωση της ανεργιας,εγινε απο part time δουλειες σε φαστφουνταδικα,το εχει πει και η Γελεν.Ποια επιτυχια λοιπον;πες το στους Αμερικανους.ο ομπαμα σ αυτο απετυχε.Δεν χρειαζεται να βαλω μυαλο στον Ομπαμα,του εβαλε ο λαος.Η Κλιντον ελεγε θ ακολουθησει την τακτικη Ομπαμα και ο τελευταιος την στηριζε μεχρι τελους.Η προεκλογικη συζητηση,στην Αμερικη,εγινε στα εσωτερικα θεματα και στην οικονομια.Aλλη πολιτικη εχει ο Τραμπ,δεν μιλαει για χρημα στην αγορα,αλλα να γυρισουν οι εταιρειες πισω

    Παμε σ Ελλαδα,αν πεσει χρημα,δεν θα πανε στα χερια των καταναλωτων,αλλα στις εταιρειες(οπως εγινε στην Αμερικη),με σκοπο να κανουν προσληψεις και εκσυγχρονισμο,.Εδω στην χωρα μας,που εχουμε ως επι το πλειστον φασφουνταδικα,καφετερειες και σουβλατζιδικα,τι εκσυγχρονισμος θα γινει;περισσοτερες δοσεις καφε και περισσοτερο τζατζικι στα σουβλακια;Η συγκεκριμενη οικονομικη πολιτικη,χρησιμευει(στην θεωρια,οπως εδειξε στην ΑΜερικη) οταν εχεις παραγωγικο ιστο,δεν κερδιζεις κατι με το να καταναλωνεις ΞΕΝΑ προιοντα.
    Καλη η καταναλωση αλλα σε τοπικα προιοντα.

    Επισης,στην Αμερικη γνωριζουν τις οικονομικες πολιτικες,καλυτερα απο σενα,αλλα βλεπεις οτι και μεταξυ τους,εχουν διαφορετικες.


    Επισης,ενας λογος που ολες οι κεντρικες τραπεζες,θελουν πληθωρισμο,ειναι για να μειωνεται και το εισοδημα των καταναλωτων.Στα κυριως προιοντα,δεν μειωνεται η τιμη τους,μονο τα ηλεκτρονικα(http://www.zerohedge.com/news/2016-10-29/prices-are-skyrocketing-only-things-you-actually-need)

    Yγ1 Το ποσο ασχετο εισαι,φαινεται,οτι εκθειαζεις την πολιτικη Ομπαμα,που για τον μεσο Αμερικανο εχει αποτυχει.Και λες οτι ο Τραμπ κανει το ιδιο.....Αφου ξερεις τον Καιζερ,θα ξερεις οτι εχει ασκησει κριτικη στην πολιτικη Ομπαμα.Αλλα ενταξει,αυτος δεν γνωριζει,βλεπεις δεν εχει συναντησει εσενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προσπαθείς να μου αποδείξεις ότι ο Ομπαμα ήταν πιο αποτυχημένος από τους ευρωπαίους στην οικονομική πολιτική.
    Αυτή είναι παγκόσμια πρωτη.
    Ο πληθωρισμός πράγματι κατατρώει της αποταμιεύσεις. Αλλά στην χώρα μας αυτό δεν είναι το κύριο ζητούμενο.
    Ποιες καταθέσεις να κατατρώει;

    Έχεις γράψει τρικυμία στο κρανίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειπα οτι ειναι πιο αποτυχημενος ο Ομπαμα απο τους Ευρωπαιους.Για τις τραπεζες και την Wall street μια χαρα τα πηγε,λιγο στον απλο κοσμο απετυχε και το απεδειξαν οι Αμερικανοι στις εκλογες,δες και αυτα:
      http://www.zerohedge.com/news/2016-09-12/tent-cities-full-homeless-people-are-booming-cities-all-over-america-poverty-spikes


      http://www.zerohedge.com/news/2015-11-03/21-shocking-facts-about-explosive-growth-poverty-america

      http://www.zerohedge.com/news/2016-07-08/26-million-americans-are-now-too-poor-shop-study-finds

      http://www.zerohedge.com/news/2016-10-10/poor-america-7-10-americans-have-less-1000-savings
      ΝΑ μην ξεχασουμε και οτι ο Ομπαμα,για να βοηθησει τις τραπεζες,αγορασε απο αυτες τα φοιτητικα δανεια,τα οποια ζηταει απο τους φοιτητες και δηλωσε οτι ηταν καλο αυτο που εκανε,γιατι αυξηθηκε το ΑΕΠ!!!

      Οι Αμερικανοι δεν ψηφισαν την Κλιντον που ειπε οτι θα συνεχισει την πολιτικη του Ομπαμα,αλλα τι ξερουν αυτοι,εσυ γνωριζεις καλυτερα.Γιανκηδες αλλωστε.Τ οτι εχει αποτυχει ο Ομπαμα το ξερουν ολοι στην Αμερικη,ασχολησου λιγο με την χωρα και θα δεις.

      Δεν ειπα οτι ετσι οπως ειναι η χωρα μας,ο πληθωρισμος θα δημιουργησει προβλημα στην Ελλαδα,μιλησα για Τουρκια και ΓΕΝΙΚΑ, τι κανει ο πληθωρισμος.Το προβλημα της χωρας,δεν ειναι ο πληθωρθισμος,ουτε η καταναλωση,ειναι η μη υπαρξη παραγωγικιου ιστου.

      Μην ασχολεισαι με πραγματα που δεν γνωριζεις, καταλαβαινω ειναι δυσκολα.Εισαι ομως καλος στο να δειχνεις την αγνοια σου η καλυτερα την ημιμαθεια σου και εξισου δυνατος στους χαρακτηρισμους.Κανεις δεν ειναι τελειος

      ΥΓ1 και ξεφτυλιζεσαι γιατι αρνεισαι πραγματα που πολλοι οικονομολογοι και οικονομικοι αναλυτες λενε.Ειδικα για την αναφορα σου στον Ομπαμα,ευτυχως για σενα που δε θα την διαβασουν Οι Αμερικανοι.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.