2/11/16

Θέλουν να «δέσουν» πενταμερή οι Τούρκοι στην Ελβετία

Πάνε με τις βλέψεις τους να κινούνται πέραν του εδαφικού
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
Λευκωσία: Καθώς πλησιάζουμε προς τη μετάβαση των δύο ηγετών στην Ελβετία ξεκαθαρίζουν όλο και περισσότεροι οι στοχεύσεις της τουρκικής πλευράς. Αυτό που θα στοχεύει και θα επιδιώξει η τουρκική πλευρά είναι στο Μον Πελεράν να μπουν οι βάσεις για την πραγματοποίηση μιας πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.
Φαίνεται και μέσα από τις τοποθετήσεις που γίνονται στα κατεχόμενα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα πάει στις εκτός Κύπρου συνομιλίες προκειμένου να εξασφαλίσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συγκατάθεση για την πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης πριν το τέλος του έτους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται παρασκηνιακά και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, γι’ αυτό και η χθεσινή παρέμβαση της Μόσχας δεν θεωρείται τυχαία. 


Η κυπριακή κυβέρνηση επί του παρόντος φαίνεται να απαντά αρνητικά στις κινήσεις των Τούρκων αλλά και διάφορων ξένων παραγόντων για να προχωρήσουν για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης και επικεντρώνεται στη συζήτηση του εδαφικού.

Μια συζήτηση η οποία, μέσα από τα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φαίνεται πως θα διεξαχθεί με στόχο μια συμφωνία για τα κριτήρια και μετά να προχωρήσουν σε χάρτη. 

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «τα κριτήρια είναι αυτά που αν υπάρξει συμφωνία, ακολούθως θα τα μεταφέρουμε επί συγκεκριμένου χάρτη. Αν δεν υπάρχει συμφωνία στα κριτήρια, δεν υπάρχει ούτε χάρτης, και μάλιστα υπάρχει θέμα στην όλη διαδικασία. Τα κριτήρια είναι το ποσοστό που πρέπει να επιστραφεί, είναι τα θέματα ακτογραμμής, είναι θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, είναι κάποιες περιοχές τις οποίες εμείς θεωρούμε ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να επιστραφούν κ.ο.κ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα κριτήρια, τότε έχουμε πρόβλημα στη διαπραγμάτευση στην Ελβετία». 

Το ότι οι δύο πλευρές θα πάνε στην Ελβετία για να συζητήσουν τα κριτήρια επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να πάει στο Μοντ Πελεράν χωρίς να έχει χάρτες. Επίσης έρχεται να επιβεβαιώσει και τις σχετικές πληροφορίες που θέλουν την τουρκική πλευρά να επιδιώκει συζήτηση των χαρτών σε μεταγενέστερο στάδιο στα πλαίσια μιας πενταμερούς. Αυτός φαίνεται να ήταν ο στόχος της τουρκικής πλευράς από την αρχή όταν αντιλήφθηκε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα αποδεχόταν την πραγματοποίηση πενταμερούς σ’ αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων. 

Στις δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή συζητούνται στην Κύπρο τέσσερα κεφάλαια. Συνέχισε λέγοντας πως στις συνομιλίες της Ελβετίας «θα προστεθεί ένα νέο κεφάλαιο, το εδαφικό, έτσι ώστε να συζητηθεί κατά κύριο λόγο σε συνάρτηση, μάλιστα, με το περιουσιακό, λόγω του ότι τα δυο κεφάλαια συνδέονται μεταξύ τους. Φυσικά, υπάρχουν σε όλα τα θέματα ανοικτές πτυχές και γνωρίζουμε πολύ καλά με ποιον τρόπο να προσεγγίσουμε τη διαπραγμάτευση στο εδαφικό για να πετύχουμε συγκεκριμένους στόχους. Στόχους οι οποίοι έχουν και δημόσια εκφραστεί».
Χθες ξεκαθάρισε οριστικά και η σύνθεση των συμβούλων που θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία θα συμμετέχει και ο Νίκος Κλεάνθους. Αρχικές πληροφορίες έφεραν τον κ. Κλεάνθους να μη συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των συμβούλων που θα πάει στην Ελβετία, κάτι που διαψεύστηκε χθες. Στην ομάδα θα συμμετέχουν οι Πόλυς Πολυβίου, Τουμάζος Τσιελεπής, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Κλεάνθους, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή και Κύπρος Χρυσοστομίδης. 
 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.