20/11/16

Μανιφέστο Σόιμπλε: Η λιτότητα πάνω από όλα

Ενώ η Μέρκελ υποσχέθηκε αύξηση δαπανών...
Μανιφέστο Σόιμπλε: Η λιτότητα πάνω από όλα
Ενάντιος σε κάθε εναλλακτική χάραξη οικονομικής πολιτικής ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Με επιστολή του στην Κομισιόν εισηγείται επιπλέον περικοπές. - Απορρίπτει αύξηση δαπανών και συνιστά εστίαση στα «υγιή δημοσιονομικά μεγέθη»

Ως φανατικός υπερασπιστής της λιτότητας εμφανίζεται για άλλη μία φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Die Welt, ο Σόιμπλε απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν με την οποία υπερασπίζεται το δόγμα των περικοπών και συνιστά απόρριψη της αύξησης δαπανών. Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εμμένει στην πάγια άποψή του ότι 
οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των δαπανών για επενδύσεις «δεν είναι πειστικές. Η Ευρωζώνη συνολικά έχει ελλείμματα και τα χρέη της σταθεροποιούνται σε υψηλό επίπεδο» όπως γράφει στην επιστολή του.

«Μάλλον οι περαιτέρω περικοπές και όχι η αύξηση των δαπανών είναι η εγγύηση για να σταθεροποιηθεί μόνιμα η Ευρωζώνη», αναφέρει στην επιστολή του ο Γερμανός υπουργός.
Είναι «αντιπαραγωγικό» να θεωρούνται οι δαπάνες του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης συνολικά ως κοινή αξία πριν καν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις μεγάλες προκλήσεις, αναφέρεται επίσης στην επιστολή Σόιμπλε, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Η παρούσα διαδικασία και η ατζέντα αντανακλούν λάθος προτεραιότητες», κατά τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, ο οποίος επικρίνει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι συστάσεις της αποσπούν την προσοχή από «την αναγκαιότητα να επικεντρωθούμε σε βιώσιμα επίπεδα χρέους και αναπτυξιακές στρατηγικές σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υψηλότερες δαπάνες σε μια ή δύο χώρες δε θα επέλυαν τα διαρθρωτικά προβλήματα και τους δημοσιονομικούς κινδύνους σε άλλες χώρες».

Αναγκαία είναι μια πολιτική η οποία να επικεντρώνεται σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κατά τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε, γράφει η Welt. Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου του αρνήθηκε να σχολιάσει την εσωτερική επικοινωνία του με την Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε επικρίνει τις Βρυξέλλες διότι κάνουν υπέρβαση αρμοδιοτήτων και επομένως παραβιάζουν, κατ’ αυτόν, το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Για αύξηση των δημοσίων δαπανών έκανε λόγο η Μέρκελ
Σε διαφορετικό μήκος κύματος φαίνεται ότι κινείται η Άνγκελα Μέρκελ η οποία υποσχέθηκε ότι το 2017 θα αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες, με σκοπό να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στις υποδομές της Γερμανίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, χωρίς όμως να χρειαστεί να καταφύγει σε νέο δανεισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, η καγκελάριος της Γερμανίας υποσχέθηκε ότι οι εν λόγω επενδύσεις του 2017 θα αφορούν τομείς όπως οι σιδηρόδρομοι, οι τηλεπικοινωνίες και η εκπαίδευση, διευκρινίζοντας πως δεν θα παραστεί η ανάγκη για νέο δανεισμό λόγω  του πλεονάσματος που πέτυχε φέτος η γερμανική οικονομία.

«Δεν θα υπάρξουν νέα χρέη που θα επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 http://www.protothema.gr/politics/article/629940/manifesto-soible-i-litotita-pano-apo-ola/

6 σχόλια:

  1. Δεν νομιζω,οτι η Μερκελ,κινειται σε διαφορετικο μηκος κυματος,αφου ειπε επνδυσεις,χωρις δανεισμο.....Θα κανει επενδυσεις χωρις να μεγαλωσει το χρεος και το ελλειμα(υγιη δημοσιονομικα μεγεθη,ειπε ο Σοιμπλε),αφου η χωρα εχει πλεονασμα.Οποτε κινειται μεσα στις δυνατοτητες της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά σε αυτήν την ΕΕ που κάθε μέρα διαπιστώνουμε ότι τελικά είναι ένα νεο τεράστιο Άουσβιτς των Γερμανών που αντί για άτομα έχουν εσώκλειστους λαούς, τους οποίους κατάφεραν να τους πείσουν να μπούν μέσα με διάφορα δολώματα, θα μείνουμε μόνο εμείς και οι Γερμανοί.
    Ένα σημείο των καιρών μονάχα. Σήμερα κοίταξα με προσοχή τρία κέρματα που είχα στην τσέπη. Ήταν τρία μονόευρα. Και τα τρία είχαν πάνω τον γερμανικό αετό. Ακόμα και στην κατοχή πατριώτες είχαμε νομίσματα με δικά μας σύμβολα. Τώρα έχουμε νομίσματα με τα σύμβολά του κατακτητή.
    Πριν μπούμε στο ευρώ ανυπομονούσα να μπούμε.
    Όταν μπήκαμε αισθάνθηκα ένα κενό που μου έλλειπε η δραχμή. Ένα ασήμαντο τεχνοοικονομικά νόμισμα αλλά ένα ιστορικό νόμισμα για την Πατρίδα μου.
    Τώρα αισθάνομαι οργή και απόγνωση. Έχω στην τσέπη ένα νόμισμα που το επινόησαν κάποιοι (Γερμανοί) για να αλώσουν μικρούς κι αδύναμους. Έχουμε ένα νόμισμα που εμείς δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε, δεν μπορούμε να τυπώσουμε επιπλέον νόμισμα.
    Αυτά τα κανονίζουν άλλοι. Οι κατακτητές.
    Ας δούμε όμως ποιοι φώναζαν να μην φύγουμε από το ευρώ.
    Φώναζαν όλοι αυτοί που το έπαιρναν με τη μορφή... δανεικά κι αγύριστα, με δημόσια έργα, με επιδοτήσεις κλπ κλπ. Το έβγαζαν στο εξωτερικό σε βαλίτσες και άμα τους έπιαναν στα σύνορα (όπως τον Θέμο καλή ώρα) καθάριζαν τα αφεντικά τους οι Γερμανοί.
    Τώρα γιατί ακόμα πιστεύουν κάποιοι ότι θα σωθούμε με νομίσματα του κατακτητή στην τσέπη δεν το ξέρω.

    Όσο για το γκόλουμ της φωτογραφίας, τσιρίζει γιατί βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, -η οποία για κάποιους είναι ευαγγέλιο (Ελλάδα) και για κάποιους λάστιχο (Γερμανία)-, θα πρέπει ένα μεγάλο μέρος του πλεονάσματος που έχουν κάθε χρόνο να το επενδύσουν για το σύνολο των χωρών. Αλλά είπαμε οι νόμοι ισχύουν μόνο για ορισμένους για τη Γερμανία ισχύουν μόνο οι νόμοι που την συμφέρουν.
    ΥΓ Ξέρω τώρα τι θα γίνει. Θα βγεί ο Nativist και θα με σκυλοβρίσει που τού έθιξα τον φίλο του τον γκόλουμ. Έντάξει. Όλα καλά. Το συνήθισα κι αυτό όπως και τις βλακείες που λένε κάθε βράδυ τα κανάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως το νομισμα δεν ειναι λυση,ειναι εργαλειο.Κοβουν χρημα στις ΗΠΑ,εχουν υποτιμησει το δολλαριο,αλλα την κριση,δεν την εχουν ξεπερασει,παρα μονο ι τραπεζες και η Wall street.Aκομα και με την υποτιμηση,δεν θα σωζομαστε απαραιτητα.Ολα αυτα ειναι ενα εργαλειο,που χρειαζεται σωστους πολιτικους.ΔΕς Αγγλια,με την πτωση της λιρας,εχουν αυξηθει οι τιμες για τον μεσο Αγγλο.Αν δεν εχουμε παραγωγη,οποιο νομισμα και αν εχουμε,δεν θ αλλαξει πολλα.κακως μπηκαμε,αλλα και να βγουμε,δεν θ αλλαξει και πολλα.ΣΤ αλλα που λες ομως συμφωνω.

      Διαγραφή
  3. Αυτο το ανθρωπινο απομειναρι ,λειψος ανθρωπος οχι απο τα μελη του αλλα απο ψυχη λιγη ψυχη σε μισο κορμι η ευρωπαικη ατμομηχανη ειναι αναπηρικο αμαξιδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.liberal.gr/arthro/94817/apopsi/stili-alatos/otan-o-soimple-zileuei-tis-ellinikes-suntaxeis-kai-ta-nosokomeia.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επεισης,δεν εχω δει στο διαδικτυο,κανενα σχολιο απο τους γνωστους φιλελευθερους(αυτους που ο συντροφους τους Γκαρυ Τζονσον στις ΗΠΑ,πηρε 4% στις εκλογες).Μια κριτικη στην Μερκελ που μιλαει για επενδυσεις ΚΡΑΤΙΚΕΣ.ΤΟσα κειμενα εχουν γραψει για κρατικο παρεμβατισμο και αυτο το αορατο χερι των αγορων και βγαινει ο Τραμπ και η Μερκελ και τους τα διαλυει ολα.Φυσικα ειναι και αλλες χωρες(που δεν θ αναφερω γιατι θα ειναι σαν να γραφω ολοκληρο αρθρο) με κρατικο παρεμβατισμο,ΟΛΟ το ΔΥΤΙΚΟ οικονομικο συστημα στηριζεται στον παρεμβατισμο των κεντρικων τραπεζων,ζουμε στο υγρο ονειρο καθε κομμουνιστη.Αλλα στην Ελλαδα αυτα δεν λεγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.