20/11/16

Ο Μιστούρα στη Δαμασκό. Ο Σύρος ΥΠΕΞ απορρίπτει δια βδελυγμίας την ανιστόρητη πρόταση του ΟΗΕ ν΄αναγνωριστεί αυτόνομη διοίκηση τρομοκρατών στο Α. Χαλέπι

Le ministre syrien des Affaires étrangères Walid al-Mouallem le 6 février 2016 à Damas
H συριακή κυβέρνηση απέρριψε την ιδέα του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη διατήρηση « μιας αυτόνομης διοίκησης » των ανταρτών στην μητρόπολη του Χαλεπίου ανακοίνωσε την Κυριακή ο Σύρος ΥΠΕΞ.

Ο Walid Mouallem έκανε τη σχετική δήλωση λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το συριακό του Staffan de Mistura, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Δαμασκό την Κυριακή 20 Νοέμβρη προκειμένου να συζητήσουν ένα σχέδιο που στόχο θα είχε την διακοπή των εχθροπραξιών στην β΄ μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Ο Mistura « μίλησε για μια αυτόνομη διοίκηση  » στο Ανατολικό Χαλέπι τόνισε ο κ. Mouallem κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.
« Του είπα ότι απορρίψαμε ολοκληρωτικά αυτή την ιδέα « , συνέχισε αναρρωτώμενος πως « είναι δυνατόν ο ΟΗΕ να έρχεται ν΄ανταμείψει τους τρομοκράτες « .

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην αρχή της εβδομάδας στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, (σσ.ο απολογητής της ισλαμικής τρομοκρατίας των αποκεφαλιστών) ο Mistura (που είχε προσκαλέσει το καλοκαίρι στη Γενεύη για διαπραγματεύσεις ως και την Jaysh al islam τον Ισλαμικό Στρατό) είχε προτείνει η συριακή κυβέρνηση ν΄αναγνωρίσει την διοίκηση που εγκαταστάθηκε de facto από τους  » εξεγερμένους  » στις ανατολικές συνοικίες της πόλης του Χαλεπίου που είναι υπό τον έλεγχό τους από το 2012.

Ως αντάλλαγμα οι εκατοντάδες τζιχαντιστές της οργάνωσης Fateh el-Cham (τ. αλ Νούσρα παρακλάδι της el-Qaëda) θα εγκατέλειπαν αυτόν τον τομέα όπου περί τα 250.000 ζουν παγιδευμένα εδώ και 4 μήνες.

« Του είπαμε ότι θα συμφωνούσαμε για την αναγκαιότητα οι τρομοκράτες να βγουν από το Αν. Χαλέπι (…) αλλά ότι δεν είναι δυνατόν 275.000 συμπολίτες μας (…) να παραμείνουν όμηροι των 5.000, 6.000, 7.000 ενόπλων » τόνισε ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας. « Καμιά κυβέρνηση στον κόσμο δεν θα το δεχόταν αυτό «  πρόσθεσε.

« Όσο συντομότερα αυτοί εγκαταλείψουν το Χαλέπι -και τους εγγυώμαστε ότι αυτοί θα επιλέξουν τον προορισμό τους-, τόσο πιο γρήογορα θα εξαλειφθούν τα δεινά των κατοίκων « , συμπλήρωσε ο υπουργός. « Πρέπει οι κρατικοί θεσμοί να επανέλθουν στο Αν. Χαλέπι « , ανέφερε ο κ. Mouallem.

Διευκρίνισε ότι ο Mistura δεν ανέφερε κατά τη συνάντηση την ημερομηνία επανέναρξης του διασυριακού διαλόγου.OLJ,AFP 20/11/2016.
Ο Μιστούρα μ΄ έκδηλη την αγωνία για την τύχη των τρομοκρατών ζήτησε τη διακοπή των επιθέσεων εναντίον τους και δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Walid Mouallem ότι
« ο χρόνος πλέον είναι μετρημένος και κάνουμε αγώνα δρόμου με το ρολόι », για ν΄αποφύγουμε την  »κατάρρευση » των ανατολικών συνοικιών.
« Από εδώ ως τα Χριστούγεννα λόγω της εντατικοποίησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων (…) θα δούμε μια κατάρρευση αυτού που υπολείπεται στο Α Χαλέπι και θα μπορούσαμε να έχουμε 200.000 άτομα να φεύγουν προς Τουρκία κάτι που θ΄αποτελεί μια ανθρωπιστική καταστροφή « , είπε ο Mistura..  lexpress

L'émissaire de l'ONU pour la Syrie Staffan de Mistura arrive à Damas le 20 novembre 2016
΄Ηταν καθώς φαίνεται η απόρριψη αυτής της πρότασης που προκάλεσε ως αντίποινα το μακελειό σήμερα στο σχολείο της περιοχής al Furqan στο Χαλέπι και καταιγισμό από ρουκέτες ως και στη Δαμασκό και μάλιστα πολλές από αυτές στον περίγυρο της ρώσικης πρεσβείας.

Εκτοξεύθηκαν στη Δαμασκό σήμερα 24 ρουκέτες και τραυματίστηκαν 13 πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.