27/11/16

Σάββας Καλεντερίδης: Κάποιοι ας εξηγήσουν στον Ερντογάν τι είναι η Συνθήκη της Λοζάνης

Έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά στον ελληνικό τύπο για τις δηλώσεις που έχει κάνει ο Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Ασχέτως της ιστορικής γνώσης του Τούρκου προέδρου αλλά και της δυνατότητας που έχει η Τουρκία να αναθεωρήσει μονομερώς μια συνθήκη την οποία συνυπέγραψαν 17 χώρες, οι δηλώσεις Ερντογάν έχουν την πολιτική τους σημασία και ασφαλώς εντάσσονται σε μια στρατηγική επέκτασης των εδαφών της τουρκικής επικράτειας και προς την Ελλάδα, όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Όμως αξίζει να δούμε και την κριτική που δέχεται ο Ερντογάν για τις δηλώσεις του αυτές από την τουρκική πολιτική διανόηση. Για το λόγο αυτόν μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε αυτούσιο άρθρο του έμπειρου δημοσιογράφου Εμίν Τσολασάν, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sözcü.

Να σημειωθεί ότι ο Τσολασάν είναι ανάμεσα σε εκείνους τους αρθρογράφους που συνεχίζουν να στηρίζουν τον Κεμάλ και τον κεμαλισμό. Ακολουθεί το άρθρο:
"Ο παγκόσμιος γίγαντας Ερντογάν, το καμάρι της χώρας μας, ο τρόμος του κόσμου, που όπου σταθεί κι όπου βρεθεί σκορπάει τον τρόμο, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λοζάνης, την απαξίωσε με τα εξής λόγια:
«Πριν από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, κατείχαμε μια έκταση περίπου τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συρρικνωθήκαμε και πέσαμε στα 780 τ.χλμ.
»Όταν αναφέρθηκα στη Συνθήκη της Λοζάνης, κάποιοι ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε;
»Στη Λοζάνη συρρικνωθήκαμε, και από τα τρία εκατομμύρια τ.χλμ. που είχαμε, πέσαμε στα 780 τ.χλμ. Μας πήραν εδάφη που ήταν μπροστά στη μύτη μας. υπάρχουν κάποιοι που είπαν ότι “Η συμφωνία αυτή ήταν μια μεγάλη επιτυχία”. Πώς γίνεται αυτό; Δίνεις αυτά που έχεις στα χέρια σου και ακόμα λες ότι ήταν επιτυχία.»
Αυτά ακριβώς είναι τα λόγια που είπε για τη Λοζάνη.
Ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας, ακόμα και αν δεν γνωρίζει τίποτα για άλλα θέματα, είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει την ιστορία της χώρας του, ειδικά της τελευταίας περιόδου.
Ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν μπορεί να ανεβαίνει στο βήμα και να λέει ό,τι του κατέβει, διαστρεβλώνοντας την ιστορία.
Η Συνθήκη της Λοζάνης υπογράφηκε λίγο πριν από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 1923. Τη χώρα μας την εκπροσώπησε στις διαπραγματεύσεις ο Ισμέτ Ινονού. Με την υπογραφή της Συμφωνίας διώξαμε τον διεθνή οικονομικό έλεγχο, που μας έπινε το αίμα σαν βδέλλα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και αναγνωρίστηκε από όλο τον κόσμο η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Εκείνη η συμφωνία μάς επέτρεψε να έρθουμε μέχρι τις μέρες μας.
Με τη συμφωνία εκείνη πετάξαμε στο σκουπιδοτενεκέ της Λοζάνης τη Συνθήκη των Σεβρών, που διαμέλιζε την πατρίδα μας και προέβλεπε την ίδρυση της Αρμενίας και του Κουρδιστάν στα εδάφη μας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσε ο Ταγίπ Ερντογάν να βγαίνει στο βήμα και να μιλάει, σε ένα κράτος που θα ήταν αιχμάλωτο.
Ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας, που γνωρίζει έστω και λίγο την ιστορία της χώρας του, δεν έχει δικαίωμα να λέει τα παραπάνω, όποιο σκοπό κι αν θέλει να εξυπηρετήσει.
Η Τουρκία, κάτω από εκείνες τις αρνητικές και δύσκολες συνθήκες, στη Λοζάνη δεν παραχώρησε ούτε μία σπιθαμή γης. Όποιος λέει το αντίθετο, είναι υποχρεωμένος να μας αποδείξει τι και σε ποιους παραχωρήθηκε.
Εμείς το 1912 βγήκαμε ηττημένοι από τον Βαλκανικό Πόλεμο, και το 1918 από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα εδάφη στα οποία αναφέρεται ο Ερντογάν τα χάσαμε μετά από εκείνους τους πολέμους. Υπεύθυνος για την απώλεια εκείνων των εδαφών είναι ο μεγάλος ασθενής, η Οθωμανική Αυτοκρατορία την οποία ο ίδιος εκθειάζει.
Αν δεν γνωρίζει την ιστορική πραγματικότητα, οφείλει επιτέλους να την μάθει."

Δημοσιεύθηκε στη δημοκρατία και το Pontos-news

18 σχόλια:

  1. λετε να λεει οτι του ερθει; μηπως καποιος του υπαγορευει να λεει αυτα; καποιος πολυ ισχυρος; που δεν θελει να φαινεται αυτος και βαζει την βιτρινα που ονομαζεται Ερντογαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστὰ μιλᾶς. Αὐτοὶ ποὺ τοῦ λένε νὰ πῇ αὐτὰ ποὺ λέει δὲν φαίνονται καὶ φυσικὰ ξερει πολὺ καλὰ ὁ Ἐρντογὰν τί λέει. Οἱ δικοί μας οἱ ἠλίθοιοι πολιτικοὶ ξέρουν τί πραγματικὰ συμβαίνει; Φυσικὰ καὶ ξέρουν. Καὶ τὰ ἔχουν συμφωνήσει ὅλοι, πίσω ἀπὸ κλειστὲς πόρτες. Τὸ πρόβλημα εἶναι πῶς θὰ τὸ πλασάρουν στὴν πλέμπα. Φιλανθρωπία, ἀλληλεγγύη, ἀνθρωπισμὸς καὶ ὅλα τὰ καλὰ τοῦ διεθνισμού. Σιγὰ - σιγὰ ἔρχεται ὁ διαμελισμὸς τῆς χώρας καὶ μέχρι τὸ 2021, 200 χρόνια μετὰ τὴν Ἐπανἀσταση τοῦ 1821 ἡ Ἑλλάδα θὰ ἔχῃ σύνορα αὐτὰ ποὺ εἶχε μετὰ λίγο ποὺ ξεκίνησε ἡ Ἐπανάσταση. Τὴν γραμμὴ Ἀρτας - Βόλου. Καὶ θὰ λέμε εὐχαριστῶ στοὺς 'Αμερικάνους. Ἔλα ὅμως ποὺ δὲν εἶναι οἱ Ἀμερικάνοι ἀλλὰ ὁ διεθνὴς Σιωνισμὸς πίσω ἀπὸ ὅλα. Ἄπαντες τὸ ξέρουν ἀλλὰ κανεὶς δὲ μιλάει. Δυστυχῶς Κύριοι χάσαμε.

      Διαγραφή
  2. ...ας εξηγησουν απλα στον ταγιπ οτι οι πεθαμενοι δεν κλ@νουν ...αρκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Έρντο προσπαθεί να αλλάξει το καθεστώς στην Τουρκία. Ξηλώνει το κοσμικό κράτος για να πάρει την θέση του ένα ισλαμιστικό-νεοθωμανικό μόρφωμα. Πρώτα και κύρια λοιπόν χτυπά στο εσωτερικό του. Επιπλέον ανοίγει μέτωπα στα γειτονικά του κράτη τα οποία πάνε για διαμελισμό. Προσπαθεί να αρπάξει κι αυτός ΄τι μπορεί. Τέλος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποτρέψει την ίδρυση κουρδικού κράτους. Αυτός είναι δε ο κύριος φόβος του, αυτό προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποτρέψει, απειλώντας με γενικότερο μπουρλότο την ανατολική Μεσόγειο, τα απομεινάρια του ανατολικού ζητήματος. Όσον αφορά εμάς, πιστεύω ότι δεν τον παίρνει, εκβιάζει μέσω υμών. Αυτά έχω καταλάβει εν ολίγοις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ αν βρισκόμουν στη θέση του σουλτάνου τώρα θα έκανα την κίνηση μου απέναντι στην Ελλάδα.Το ποιό τραγικό δε είναι Ότο σε προδιαθέτει και εν μέρει σου δίνει στο πιάτο για το ποιός είναι ο σχεδιασμός του και τι πρόκειται να ακολουθήσει.Ασχετα αν του βγούνε όλα αυτά στο μέλλον.Αυτό όμως που με λυπεί ποιό πολύ από όλα είναι πώς έχουμε μια φτιάξει μία κοινωνία που βρίσκεται μέσα σε μία απόλυτη αποχαύνωση.Ακόμα περισσότερο όμως λυπάμαι που πλέον όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι σηκώνονται από τον καναπέ τους και νιώθουν την απόλυτη έκσταση,στο όνομα τής ιστορικής και απόλυτης για την τσέπη μας black friday.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο Ερντογάν δεν γνωρίζει τι είναι ακριβώς η Συνθήκη τής Λωζάννης. Απλώς, εκδηλώνει επεκτατικές βλέψεις, τις οποίες Κύριος οίδε γιατί δεν θέτει σε εφαρμογή, ενώ, τουλάχιστον στρατιωτικά, σίγουρα μπορεί. Προς το παρόν και απ' ό,τι φαίνεται, σκοπός του είναι μόνο να απειλεί. Δεν μπορούμε να γνωρίζομε τι κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά.

    >Ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν μπορεί να ανεβαίνει στο βήμα και να λέει ό,τι του κατέβει, διαστρεβλώνοντας την ιστορία<

    Μια χαρά μπορεί, αρκεί να εξυπηρετεί τούς σκοπού του. Άλλοι λένε ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, ενώ είναι Σλάβοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mπραβο στον Τσολασαν για το θαρρος του να γραψει αυτο το αρθρο.Και μπραβο στον Σαββα,που το μετεφρασε για εμας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Συνθήκη της Λοζάνης υπογράφηκε λίγο πριν από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 1923. Τη χώρα μας την εκπροσώπησε στις διαπραγματεύσεις ο Ισμέτ Ινονού. Με την υπογραφή της Συμφωνίας διώξαμε τον διεθνή οικονομικό έλεγχο, που μας έπινε το αίμα σαν βδέλλα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

    Βιβλίo* οικονομικής ιστορίας αναφέρει ότι την περίοδο 1855 - 1875, το χρέος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας εκτινάχθηκε από 9εκ σε 251εκ τούρκικες λίρες. Σε σχέση με τα έσοδα, η επιβάρυνση του χρέους αυξήθηκε από 130% σε 1.500%. Σημαντικό μέρος των δαπανών πήγε στο χτίσιμο ενός παλατιού (κολοσσιαίων διαστάσεων) από τον σουλτάνο Αμπντουλ Μετζίτ (περιοχή Ντολμάμπακσε). Τα χρέη μέχρι το 1910 είχαν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις παρά την αναδιαπραγμάτευση του χρέους το 1881.
    *. Ottoman Expenditures and Budgets in the Late Nineteenth and Early Twentieth Centuries, Stanford J. Shaw, Cambridge University Press, 1972

    Αυτό που αναφέρει ο δημοσιογράφος για τον ρόλο που διαδραμάτισε το εξωτερικό χρέος* των Οθωμανών στη συνθήκη της Λωζάνης, εφόσον ισχύει είναι πολύ ενδιαφέρον.
    *. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είχε προέλθει από ξένους πιστωτές, οι οποίοι είχαν ιδρύσει στην Κωνσταντινούπολη γραφείο διεθνούς Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θα μπορούσαμε λόγω της παρούσας κακής Ελληνικής οικονομικής συγκυρίας να απαντήσουμε ότι δεν μπορούμε σε διμερές επίπεδο να διαπραγματευτούμε μια διεθνή συμφωνία;

    Έχει βάση ο συλλογισμός μου Σάββα ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή, να βγάλομε τα μάτια μας μοναχοί μας; Δεν έχομε τίποτε να διαπραγματευτούμε. Η Συνθήκη τής Λωζάννης είναι αυτή που είναι. Τελεία και παύλα. Απλώς, απαιτείται στρατιωτική ισχύς για να την στηρίξομε, άλλως δεν έχει αξία.

      Διαγραφή
  9. Ο Ερντογάν πολύ καλά ξέρει τι σημαίνει η συνθηκη της λωζανης αλλά δεν έχει κανένα λόγο να μην την αμφισβητήσει όταν βλέπει τον Τσίπρα και τον Μουζαλα να παραδέχονται ότι παραδίδουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην Τουρκια. Ίσως τους ειναι οικονομικό βάρος ....Ντροπή στην κυβέρνηση των προδοτών ντροπή σε όλους τους Έλληνες που ανέχονται τέτοια κυβέρνηση και κάνουν ουρές έξω από τα μαγαζιά την μαύρη παρασκευή αντί να έχουν κάνει ουρές έξω από τη βουλή και να απαιτούν την παραίτηση του προδότη. Αυτά μας αξίζουν η σκλαβιά και ο θάνατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει ο Αλεξανδρος να κρυφτεί, αλλά η ΝΔ δεν τον αφήνει :-)
      Δηλαδή, η ενδοτική πολιτική, που μάς έφερε στην σημερινή ανυπολυψία, ώστε όλοι, μηδέ των Σκοπιανών εξαιρουμένων, να κοιτάζουν τι θ' αρπάξουν από ένα ψοφοδεές κράτος, είναι έργο τού Τσίπρα και τού Μουζάλα;
      Βγάλτε τις κομματικές παρωπίδες, ρε παιδιά. Τα κόμματα κατέστρεψαν την πατρίδα μας!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω απόλυτα αλλά αυτή τη στιγμή κυβερναει ο Τσίπρας και ο Μουζαλας και επί νέας δημοκρατίας δεν είχες ούτε θέμα τσαμουριας ούτε 20 χιλιάδες ισλαμιστές λαθρομετανάστες στα νησιά εσύ λοιπόν το κάνεις κομματικό και όχι εσύ πρέπει να βγάλει τις κομματικές παρωπιδες έκανα κριτικη στη νδ όταν ήταν κυβέρνηση τωρα κάνω σε αυτούς που κυβερνούν είναι τοσο απλό

      Διαγραφή
    3. Ναι, αυτή την στιγμή κυβερνά ο Τσίπρας και ο Μουζάλας, αλλά δεν ευθύνονται αυτοί, για την κατάντια τής Ελλάδας και στην εξωτερική πολιτική. Άλλοι δημιούργησαν την εικόνα τού ψοφοδεούς κράτους και, δυστυχώς, εσύ ζητάς την επαναφορά τους. Για να καταλάβεις τι;
      Πάντα είχαμε θέμα Τσαμουριάς, δεν δημιουργήθηκε τώρα, όσο για τούς λαθρομετανάστες, δεν είναι οι 20.000 μόνο, στούς οποίους επικεντρώνονται όλοι, αλλά κάποια εκατομμύρια (τον διάλογο, τον έχομε ξανακάνει).
      Επαναλαμβάνω: Καλώς κάνεις κριτική στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά οι άλλοι δεν ήσαν προδότες; Ποιος άνοιξε τα σύνορα και μπούκαραν μέσα οι Αλβανοί κακοποιοί; Ποιος τούς καλωσόριζε εντελώς απροκάλυπτα και τούς ενεθάρρυνε; Αυτούς θέλεις ξανά πίσω;
      Τι κομματικές παρωπίδες να βγάλω εγώ, που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω και να ξαναλέω ότι όλες οι συμμορίες, που λέγονται κόμματα, είναι ένα και το αυτό;

      Διαγραφή
  10. Ωρε τι φαγουρα μας εχει πιασει με τον ερδογιανη;
    Πισω απο αυτον κρυβονται συσσωμοι οι δυτικοι...
    Αν δεν το δουμε αυτο και εθελοτυφλουμε,τοτε μαλλον κατι αλλο εχουμε στο μυαλο μας ή ειμαστε εντελως ζαβλακωμενοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την λωζανη την κατηργησαν αμερικανοι ευρωπαιοι..κι εμεις..στην συρια και ιρακ..προ ετων..η συνθηκη δεν αφορα μονο Ελλαδα..αλλα συρια..ιρακ..και Ελλαδα..τα δυο πρωτα αναδομουνται ηδη..το τριτο εδω..ξεκινησε ηδη..και καλο ξυπνημα..

      Διαγραφή
  11. Ευχαριστούμε τον Καλεντερίδη
    Που μας ενημερώνει, ειναι ένας άξιος άνθρωπος την Τουρκία την γνωρίζει πόλη καλά
    Ο μοναδικός άνθρωπος που λεϊ πάντα τα αλήθεια
    Να είσαι πάντα καλά κυρ. Καλεντερίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιατί είπα οτι θέλω εγω πίσω τη νέα δημοκρατία εγω θέλω να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά και άμεσα γιατί αποτελούν το αποκορύφωμα της προδοσίας και εννοείται να υοαρξει νέος πολιτικός χώρος και να τον στηρίξουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.