22/11/16

Τουρκία: «Πόρτα» σε ευρωβουλευτές που ήθελαν να συναντήσουν τον Ντεμιρτάς - Έμειναν στην πύλη της φυλακής

Άγκυρα 
Οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν σήμερα ευρωβουλευτές να συναντήσουν τον ηγέτη του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας, τον Σελαχατίν Ντεμίρτας, που είναι προφυλακισμένος στο πλαίσιο μιας έρευνας για «τρομοκρατία», έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η ομάδα από δέκα βουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), με επικεφαλής τον πρόεδρό τους, τον Βούλγαρο Σεργκέι Στάνισεφ, έμεινε αποκλεισμένη μπροστά στην πύλη της φυλακής της Αδριανούπολης (Εντίρνε, βορειοδυτική Τουρκία), κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ντεμίρτας βρίσκεται προφυλακισμένος από την αρχή του μήνα.
«Δεν είναι μόνος, η πολιτική οικογένειά μας είναι αλληλέγγυα μαζί του» δήλωσε ο Στάνισεφ στη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας συνέντευξης Τύπου μπροστά από τη φυλακή, χαρακτηρίζοντας «θλιβερή» τη σύλληψη του Ντεμίρτας και «κακό πολιτικό σινιάλο από την πλευρά των τουρκικών αρχών».

Η επίσκεψη πραγματοποιείται περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την προφυλάκιση των συμπροέδρων του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, που κατηγορούνται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες που σχετίζονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουδιστάν.

Η σύλληψή τους επικρίθηκε έντονα από την ΕΕ και προκάλεσε ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, οι οποίες διέρχονται μια ιδιαίτερα θυελλώδη περίοδο, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε να μιλήσει για δημοψήφισμα αναφορικά με τη συνέχιση ή όχι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Στάνισεφ δεν απέκλεισε «ένα πάγωμα των διαπραγματεύσεων ως πολιτικό σινιάλο» προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «συμβιβασμός» σχετικά με τα ενταξιακά κριτήρια.

Ένας βουλευτής του HDP που ήταν παρόν σήμερα στην αντιπροσωπεία, ο Χισιάρ Εζσόι, κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι «απομονώνουν» τους φυλακισμένους φιλοκούρδους αξιωματούχους. «Μείωσαν τις σχέσεις με το εξωτερικό», πρόσθεσε.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Ίσως αποδειχθεί πολύ πιό κρίσιμη αυτή η επιλογή τού σουλτάνου. Προφανώς πιέζει εν επιγνώσει του, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων, αλλά .... Αλλά μερικά παιχνίδια κάποτε αποδεικνύονται όχι απλά επικίνδυνα , αλλά μοιραία.
    Βέβαια ουδόλως αποκλείεται και το ενδεχόμενο , ο σουλτάνος που θέλει να γίνει ιμάμης, να έχει αρχίσει ήδη να συνειδητοποιεί ότι τουρκική ένταξη στην Ευωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να γίνει "στον αιώνα τον άπαντα" και να έχει ήδη αρχίσει τα βήματα προς σταδιακή οριστική διάζευξη .
    Πριν τα Ευρωπαϊκά κέντρα τού πούν ότι παγώνουν οι διαπραγματεύσεις, να παραστήσει τον παληκαρά ότι , τις εγκαταλείπει εκείνος "ως όμφακες" .
    Μα άλλωστε έχει τήν "Ομάδα τής Σανγκάης" προς την οποία έχει ήδη αρχίσει να προσανατολίζεται (σχετ. http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/11/pkk_21.html#comment-form).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πήγαν και οι στρατηγάρες ευρωβουλευτές της χρυσής αυγής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.