7/11/16

Η πικρή γεύση της επιβεβαίωσης ενός διπλωμάτη - ‘’Οράματα και Χίμαιρες – Διαδρομές ενός Διπλωμάτη’’. Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Μαλλιά

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς στο βιβλίο του λέει πολλά.
Σημασία έχει το τμήμα εκείνο που προφητικά αναφέρεται στο Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που σήκωσε όλο το βάρος της αντιμετώπισης της ληστρικής πολιτικής αφελληνισμού της Χιμάρας, που ασκείται από την κυβέρνηση των Τιράνων.
Λέει λοιπόν ο κ. Μαλλιάς στο βιβλίο του:
''Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η επίσημη Ελλάδα, και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, πρέπει να ανανεώσει την στήριξή της στο Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το βάρος του στα Τίρανα είναι πολλαπλάσιο της κοινοβουλευτικής του δύναμης.
Έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αλβανία, η παρουσία του ΚΕΑΔ στην Βουλή των Τιράνων και η συμμετοχή του στα κυβερνητικά σχήματα στην Αλβανία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλήθεια, πότε ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα θα επισκεφθεί την Χειμάρρα;
Αρνούμαι να πιστέψω τις πληροφορίες που μου περιέρχονται για την στάση κάποιων Ελλήνων αξιωματούχων σε σχέση με το Κ.Ε.Α.Δ. Προτιμώ επί του παρόντος να τις αξιολογώ ως υπερβολικές.
Η διάσπαση και αποδυνάμωση της εμβέλειας και της φωνής της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία έχει ανάδοχους και στην Ελλάδα. Πολιτικούς, κομματάρχες και κόμματα.
Στο παρελθόν υπό τον μανδύα αμφιβόλου σκοπιμότητας κομματικών-πολιτικών παρεμβάσεων και προτιμήσεων.
Τώρα αλήθεια ποιος είναι ο λόγος;''


Αλέξανδρου Π. Μαλλιά, πρέσβη επί τιμή,
πρώην πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον, στα Τίρανα και στα Σκόπια.
‘’Οράματα και Χίμαιρες – Διαδρομές ενός Διπλωμάτη’’
Προλογίζει ο καθηγητής Νίκος Κ. Αλιβιζάτος
(Εκδόσεις Ι.Σιδέρης ,σελιδες 410  )

Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Μαλλιά κυκλοφορεί τρία χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Η Άλλη Κρίση – Η Μαρτυρία ενός Πρέσβη» από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.
Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς γράφει χωρίς περιστροφές για την βαθιά κρίση Αξιών στην Ελλάδα. Αναλύει, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που αναλογούν στην γενιά του και στον ίδιο, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα γενιά. «Ποτέ στο παρελθόν μια ολόκληρη γενιά δεν θυσίασε τα παιδιά της και τα εγγόνια της προκειμένου να διασωθεί η ίδια», σημειώνει.
                Προτείνει συνταγματικές θεσμικές αλλαγές ως αντίδοτο στην μείωση των μέσων και πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας μας. Η αναγκαία συνεννόηση και η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στα θεμελιώδη ζητήματα αποτελούν παράγοντα ισχύος και αποτροπής που την στιγμή αυτή τόσο χρειαζόμαστε. Η έλλειψη συνέχειας και σταθερής πλεύσης που στηρίζεται στην γνώση αποτελούν χαρακτηριστική αδυναμία μας. Όσο διαρκεί η ασυνεννοησία στην Αθήνα τόσο δυσκολότερη γίνεται η αντιμετώπιση των περίπλοκων και απειλητικών εξελίξεων στην γειτονιά μας και η λύση των εθνικών μας ζητημάτων. Το Εθνικό Συμφέρον προέχει των κομματικών, κυβερνητικών και αντιπολιτευτικών επιδιώξεων.
 Προτείνει την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Πρωθυπουργό με την δικαιωματική συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών. Επίσης την επίτευξη μιας Εθνικής Συμφωνίας Εξόδου από την κρίση και την διεθνή επαιτεία που είναι βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της πλήρους Εθνικής μας Κυριαρχίας.
                Βαθιά Ευρωπαϊστής από τα φοιτητικά του χρόνια, επισημαίνει την απογοητευτική εικόνα της σημερινής διηρημένης Ευρώπης. Η αδυναμία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης να διαγνώσει σωστά και έγκαιρα τις τεκτονικές και θεμελιακές αλλαγές στην Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική την έχουν οδηγήσει σε πολιτικές κακοδιαχείρισης των επιπτώσεων δικών της αποφάσεων ,που λαμβάνονται στον «ελάχιστο κοινό παρονομαστή». Επείγει η αναθεώρηση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επικράτηση και άνοδος ακραίων, εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που εξαπλώνεται σε όλες πια τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ευθύνη μόνο των λεγομένων εθνικιστών. Είναι ευθύνη πολλών και εσφαλμένων αποφάσεων πολιτικών ηγεσιών που προκάλεσαν το χάος και την καταστροφή στην Μεσόγειο.
                Το προσφυγικό είναι το αποτέλεσμα ολέθριων πολιτικών αποφάσεων και λάθος εκτιμήσεων.
                Ο κύριος Μαλλιάς γράφει για το ‘’Κουτί της Πανδώρας’’ στην Μέση Ανατολή , σημειώνοντας ότι το Συριακό χάος, αντανακλά κυρίως την σύγκρουση μεταξύ των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε..
 Επίσης , τα συμφέροντα και την εμπλοκή των περιφερειακών παικτών (Ιράν, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, Κατάρ). Το ημερολόγιό από την θητεία του στην Λιβύη περιγράφει τις εμπειρίες του την περίοδο του εναγκαλισμού του καθεστώτος Καντάφι από την Ελλάδα. Η στρατιωτική επέμβαση του 2011 , όμως, οδήγησε στην καταστροφή. Έφερε το χάος και στη Λιβύη.
                Έχοντας βαθιά γνώση των Βαλκανίων εκ των έσω, καταγράφει τις πρόσφατες εντυπώσεις του για τις σοβαρές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον βαλκανικό μας περίγυρο.
Που οφείλεται η κρίση στις σχέσεις μας με την Αλβανία;
 Ο συγγραφέας προτείνει συγκεκριμένο χάρτη και συνολικό σχέδιο για την διευθέτηση των σχέσεων μας με τα Τίρανα και τον Αλβανικό παράγοντα. Καταγράφει επίσης τις θέσεις του για τις σχέσεις της Ελλάδος με την π.Γ.Δ.Μ.
                Μεταφέροντας τις εντυπώσεις του από τις επισκέψεις του στην Τουρκία και στην Κύπρο, ο συγγραφέας προβαίνει σε μια συνολική αποτίμηση των παραμέτρων που αφορούν στην λεγόμενη λύση του Κυπριακού.
Τέλος, από το βιβλίο δεν λείπουν οι αναφορές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και συμπάθεια συνάμα «Ο πρέσβης που δεν ήθελε να γίνει … πολιτικός» περιγράφει την δική του δεκαπεντάμηνη διαδρομή στην πολιτική, μαθαίνοντας να κολυμπά … στο ΠΟΤΑΜΙ.

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς για όσους γνωρίζουν τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει ο κ. Μαλλιάς. Το ΚΕΑΔ για τουλάχιστον 18-20 χρόνια αποτελούσε τον προνομιακό συνομιλητή της Αθήνας και εξαφάνισε κάθε αντίθετη φωνή στην ελληνική κοινότητα της Βορείου Ηπείρου. Με ευθύνη κυρίως αλλά όχι μόνο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τον έλεγχό του πήραν από το 1999-1999 τα ορφανά του Χότζα στην Βόρειο Ήπειρο και η μόνη επιτυχία τους την οποία στήριζαν στις ψήφους των Ελλήνων πατριωτών ήταν να ανταλλάξουν τις ψήφους των Ελλήνων που έδιναν στους Αλβανούς με 2-3 θέσεις υπουργών , υφυπουργών ή γενικών γραμματέων. Μόλις πριν 2-3 χρόνια το ΚΕΑΔ αποτελούσε τον καλύτερο και ειλικρινέστερο πολιτικό σύμμαχο του Σοσιαλιστικού κόμματος σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του κ. Ράμα. Ο κ. Μαλλιάς μπορεί σε άλλες θέσεις να ήταν επιτυχημένος ωστόσο το πέρασμά του από τα Τίρανα δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, Υπερβολικά ψηλομύτης δεν ήλθε πραγματικά ποτέ σε επαφή με τους Βορειοηπειρώτες αρκούμενος σε 4-5 προνομιακούς συνομιλητές κυρίως στελέχη του ΚΕΑΔ που τώρα εκθειάζει. Αν το ΚΕΑΔ κατέληξε να απαξιωθεί και να μη συγκεντρώνει ούτε το 25% των ψήφων των Βορειοηπειρωτών από το 80-90% που έπαιρνε παλαιότερα, η ευθύνη των στελεχών του αλλά και διπλωματών σαν τον κ. Μαλλιά και άλλων στο ΥΠΕΞ είναι μεγάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα οράματα άνοιξαν με πολλές λεπτομέρειες σχετικά με όνειρα προφητείες και άλλα καλούδια που μας απασχολούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.