11/11/16

Γιατί οι Αμερικανοί δεν είναι καταδικασμένοι μετεκλογικά όπως οι Έλληνες

Σταύρος Καλεντερίδης
Πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος και επικοινωνιολόγος
Προβληματισμένοι οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν την εκλογή Trump στο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα της χώρας τους. Ο προβληματισμός είναι εύλογος καθώς είχαν ακουστεί πολλά αμφιλεγόμενα και όντως προβληματικά δια στόματος του νέου τους προέδρου, τα οποία τους είχαν θορυβήσει. Δεν αποδείχθηκαν αρκετά ωστόσο για να τους αποθαρρύνουν από την επιλογή τους. Το κυριότερο όμως, δεν αποδεικνύονται αρκετά για να τους φοβίσουν για την επόμενη μέρα.
Ο λόγος είναι απλός και ονομάζεται διάκριση των εξουσιών. Μια βασική δημοκρατική προϋπόθεση την οποία πρώτος ο Αριστοτέλης εξήγησε στα Πολιτικά του. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, οι τρεις εξουσίες (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική) δεν αρκεί να είναι απλά διακριτές - όπως συμβαίνει στην Ελλάδα - αλλά πρέπει να είναι και ανεξάρτητες και αυτοδύναμες για ζητήματα των αρμοδιοτήτων τους.
Ελλείψει αυτής της βασικής αρχής στο Σύνταγμα μιας χώρας, το πολίτευμα της εν λόγω χώρας δεν αναγνωρίζεται από την επιστήμη ως δημοκρατικό. Αυτή είναι ίσως και μία από τις μεγαλύτερες απάτες στη χώρα μας - τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και κατέληξε χωρίς αυτήν.
Ενώ λοιπόν στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζεται πραγματική διάκριση των εξουσιών, και ένας πρωθυπουργός, μπορεί υπεράνω νόμου και ανεξέλεγκτος να τινάξει τα πάντα στον αέρα (όπως παραλίγο να γίνει στα περσινά Ιουλιανά), στις Η.Π.Α. η κατάσταση είναι διαφορετική.
Ο Πρόεδρος είναι ένας μόνο εκ των μελών της ηγεσίας της χώρας. Ό,τι και αν έχει πει ο Trump, το αν θα γίνει νόμος και πράξη του κράτους θα κριθεί από ένα εχθρικό προς αυτόν Κογκρέσο το οποίο έχει την αποκλειστική νομοθετική αρμοδιότητα, και από το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. το οποίο αναμένεται να ακυρώσει ως αντισυνταγματικές την πλειοψηφία των προβληματικών προτάσεων του νέου προέδρου. Με απλά λόγια, η Βουλή και τα δικαστήρια δεν δουλεύουν για τον Πρόεδρο, αλλά με τον Πρόεδρο.
Στον αντίποδα δηλαδή του επικίνδυνου και εν δυνάμει καταστροφικού πρωθυπουργού - δυνάστη (με την αυλική του ακολουθία - το κόμμα και το Μαξίμου), το Αμερικανικό σύστημα προβάλει άλλες δύο εξουσίες, ισοδύναμες και έτοιμες να ελέγξουν και να περιορίσουν τις παρεκτροπές του εκάστοτε προέδρου των Η.Π.Α.
Επιπλέον, στην ελληνική περίπτωση γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι ακόμα και ο πιο ηθικός και τίμιος άνθρωπος διαφθείρεται λόγω της παντοδυναμίας της θέσης του πρωθυπουργού. Από τη μία η διαφθορά και από την άλλη η ενδεχομένη προσωπική αποτυχία ενός πρωθυπουργού μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στη συνολική αποτυχία και καταδίκη ενός ολόκληρου έθνους. Στην αμερικανική περίπτωση από την άλλη, παρατηρείται η ανέλιξη ικανών προσωπικοτήτων και στις τρεις εξουσίες (και όχι μόνο στην εκτελεστική), οι οποίες προσθέτουν με τη διανοητική και πολιτική τους γνώση και κατάρτιση στο πολιτικό κεφάλαιο της χώρας.
Σε αυτό το σύστημα «ελέγχων και ισορροπιών», και προσωπικοτήτων που συνεργάζονται, αλληλοελέγχονται και αλληλοϋποστηρίζονται αναφερόταν ο Thomas Jefferson, κατά τη διάρκεια ανάληψης των προεδρικών του καθηκόντων όταν εξέφραζε την βεβαιότητά του πως η ύπαρξη μεγάλων ηγετών στη Βουλή και το Ανώτατο Δικαστήριο θα του προσφέρει «αποθέματα σοφίας, αρετής, και ανταγωνισμού τα οποία θα τον βοηθήσουν σε όλες του τις δυσκολίες». Ακόμα, ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του τυχερό για την «υποστήριξη, και καθοδήγηση» που θα λάμβανε από τους συνεργάτες του από τις άλλες δύο εξουσίες.
Εν κατακλείδι, οι Αμερικανοί δεν είναι καταδικασμένοι όπως είμαστε εμείς την επόμενη των εκλογών, και δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Οι άλλες δύο εξουσίες της χώρας τους δεσμεύονται να αντιταχθούν στις προσπάθειες του προέδρου για θέματα που διαφωνούν, να τον ελέγχουν και να τον μέμφονται για τις τυχόν αυθαιρεσίες του, καθώς και να αναλαμβάνουν το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας σε περίπτωση δικής του ανεπάρκειας, ανικανότητας ή και προδοσίας. Οι πολίτες της Ελλάδας πρέπει να διεκδικήσουμε τις απαραίτητες πολιτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να μην είμαστε καταδικασμένοι στο πολιτικό προσωπικό. Πρέπει να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, για να ξεκινήσουμε να ελπίζουμε και να δημιουργούμε. Αυτό κάνει στη χώρα μας το πολιτικό κίνημα «δέλτα».
Μάθε περισσότερα και πάρε μέρος: www.todelta.gr

37 σχόλια:

  1. Πολύ σωστός. Όσο και αν μάς ενοχλούν οι κιτς αμερικανιές των γιάνκηδων, όσο και αν φαίνονται αλλοπρόσαλλα και αδιανόητα όσο έχει κατά καιρούς πεί ο νέος εν αναμονή Πρόεδρος των Η.Π.Α., το θεσμικό πλαίσο τού πολιτεύματός τους, διασφαλίζει ασφαή πολιτικό βίο στην χώρα τους. Στηριγμένο στις ιδρυτικές Διακηρύξεις του, τις εμπνεόμενες από την πολιτική σοφία μεταξύ άλλων και τού Αριστοτέλη, το Σύνταγμα των Η.Π.Α. κατοχυρώνει θεσμούς που δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν Τράμπ να γίνει ο καστροφικός, ό,τι και αν λέγεται από τα Μ.Μ.Ε. . Πολύ σωστή και η συσχέτιση προς την πατρίδα μας, όπου δυστυχώς κατά παράδοξη πρωτοτυπία , αυτό τούτο το ίδιο το Σύνταγμά μας , ενώ διακηρύσσει Δημοκρατικές Αξίες κ.λπ. , υπονομεύει εν τοίς πράγμασι με τις διατάξεις του την θεμελιακή ("υποστατική", όπως ακούστηκε πρόσφατα) αρχή τής Διάκρισης των Εξουσιών.
    Ποιά Δημοκρατία στην Ελλάδα;
    Αλλά τελικά οι συντηρητικοί και μη προοδευτικοί Αμερικανοί, τουλάχιστον Δημοκρατία εχουν. Πολύ σωστή η ανάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχές το γεγονός πως αντί να διακρίνουμε όλοι το αντίστοιχο δημοκρατικό πρόβλημα στη χώρα μας και να κάνουμε τη σύγκριση, κάποιο αναλώνονται στα των Η.Π.Α. λες και το άρθρο είχε ως θέμα και ως σκοπό τα εν οίκω της Β. Αμερικής..

      Διαγραφή
    2. Στο αρθρο σου γραφεις για τις ΗΠΑ και την Ελλαδα.Συμφωνω για αυτα που λες για την χωρα μας,οποτε σχολιαζω αυτο στο οποιο διαφωνω,δεν θα ειχε λογικη να σχολιασω κατι που συμφωνω

      Διαγραφή
  2. Καλες οι θεωρειες αλλα τι γινεται στην πραξη;και σιγουρα η εικονα που θελει να παρουσιασει ο αρθογραφος για την Αμερικη,ειναι λαθος,οχι στην θεωρια αλλα στην πραξη.Ενα παραδειγμα,ειναι ενας δικαστης που ερευνουσε το θεμα Κλιντον,ο οποιoς εχει συζυγο,μια γυναικα απ το δημοκρατικο κομμα,που ετυχε να βοηθηθει στην καμπανια της απο ανθρωπο της Κλνιτον.Ενα ενδιαφερον βιβλιο,ειναι the best Democracy money can buy.ΚΑλως κακως η θεωρια δεν ειναι αυτη που θελεις να μας παρουσιασιεις.Πως εξηγειται οτι επι Ομπαμα,η αστυνομια σκοτωσε τους περισσοτερους μαυρους,ενω ελαχιστοι μην πω κανενας αστυνομικος δεν καταδικαστηκε;η δουλεια της NSA ειναι να παρακολουθει τους Αμερικανους πολιτες;Πως εξηγειται οτι το FBI αθωωνει την Κλιντον,ενω παραδεχεται οτι αυτο που εκανε ητα παρανομο;πως αυτη η γυναικα οχι μονο δεν μπηκε φυλακη,αλλα κοντεψε να γινει προεδρος των ΗΠΑ;το φιασκο με τον Comey;Γιατι δεν φυλακιστηκε ΚΑΝΕΝΑΣ τραπεζιτης το 2008(μια ενδιαφερουσα ταινια ειναι το the big short)
    Mια ενδιαφερουσα εκπομπη.αμερικανικη,που δειχνει την διαφθορα ειναι η εξης:
    https://www.youtube.com/watch?v=ndFKtI3DJs0

    ειναι το τρειλερ,αλλα ειναι αρκετο για να κταλαβουμε τι γινεται στην Αμερικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πράξη είναι έτσι. Παραδείγματα είναι οι άπειροι νόμοι που μπλοκάρονται από ένα Κογκρέσο το οποίο διαφωνεί (γι' αυτό και γνωρίζουμε τη λέξη "βέτο") και τα νομοθετήματα και οι αποφάσεις και οι συνθήκες που ακυρώνονται ως αντισυνταγματικά από το ανώτατο δικαστήριο (γι' αυτό και φροντίζουν να περνάνε τους νόμους πρώτα από το δικαστήριο και μετά να τους ψηφίζουνε εν αντιθέσει με την εγκληματική αθλιότητα που βιώσαμε με τις τηλεοπτικές άδειες). Δεν χρειάζεται να αναφερθούν παραδείγματα, οι περιπτώσεις είναι άπειρες, έτσι δουλεύει το σύστημα τους και αν ασχοληθεί κάποιος να το μελετήσει θα το καταλάβει με ευκολία

      Διαγραφή
    2. Επειδη οντως στην θεωρια ισχυει αυτο που λες,υπαρχουν παραδειγματα οπου καποιοι νομοι δεν περνανε,επειδη το Κονγκρεσο διαφωνει,οπως πολυ σωστα λες.Ομως σ ενα κρατος που δυο κομματα παιζουν ρολο,οταν το Κονγκρεσο ειναι πχ Ρεπουμπλικανικο και στην εξουσια Δημοκρατικος,πολλοι απο τους νομους που δεν περνανε,ειναι θεμα πολιτικο.Επισης,στα παραδειγματα που εδωσα,δεν μου απαντησες, πως μπορουν να συμβαινουν σε μια δημοκρατια(που ουσιαστικα ειναι ολιγαρχια).Πως σε μια Δημοκρατια, Ο Ομπαμα υπογραφει καταπαυση πυρος,αλλα το ιδιο του το κομμα,βγαινει επισημα και διαφωνει και ουσιαστικα την βγαζει ακυρη;ποιος κυβερναει,ο Ομπαμα,το Κονγκρεσο η οι neo-cons;

      Διαγραφή
    3. το άρθρο μιλάει για ένα σύστημα «ελέγχων και ισορροπιών», το οποίο και εξηγεί το ποιος κυβερνάει

      Διαγραφή
    4. Ειναι κατανοητο σε τι αναφερεται το αρθρο,απλα επιμενω οτι δεν γινεται αυτο που λες στην πραξη

      Διαγραφή
  3. Όπως ακριβώς τα γράφετε είναι!!!
    Στην Ελλάδα δυστυχώς τείνουν να επικρατήσουν τα δύο εξής άκρα.
    Απ΄τη μια μεριά οι ευρωλάγνοι ξενολάγνοι εθνομηδενιστές που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με την ελληνΟΡΘΟΔΟΞΗ παράδοση αυτού του τόπου και θα ήθελαν να είχαν γεννηθεί σε μια "πολιτισμένη και προοδευτική", χώρα και απ΄την άλλη μεριά κάτι τσαμπουκάδες ψευτοπατριώτες που τα ξέρουν όλα, τα υποψιάζονται όλα, έχουν βρει τον υπεύθυνο ΚΑΚΟ όλων (συνήθως είναι κάποιος κακός δυτικός Ευρωπαίος) και έχουν τη λύση σε όλα δίχως ίχνος υπόνοιας για αυτοκριτική.
    Επίσης και αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνΟΡΘΟΔΟΞΗ παράδοση αυτού του τόπου όσο και αν πιστεύουν το αντίθετο.
    Εν μέσω αυτής της οχλοβοής που έχει καταλάβει τον δημόσιο χώρο και λόγο κανείς δεν μπορεί να κάνει μια ψύχραιμη και λογική συζήτηση θίγοντας ουσιαστικά θέματα σαν αυτό που αναπτύξατε στο άρθρο σας.
    Εύχομαι ο καθαρός και νηφάλιος λόγος σας να εισακουστεί για το καλό της πατρίδας που όλοι αγαπάμε.
    Καλή δύναμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η τρίτη μεριά η "μικρή" που όμως είναι τόσο σπουδαία! Η ελληνορθόδοξη με το ιστορικό βάθος, τον πολιτισμό και τις αξίες.
      Αυτήν την πλευρά μας αγαπάει η οικουμένη αλλά και αυτή φθονούν οι εχθροί μας(όποιοι και αν είναι).

      Διαγραφή
  4. Οι αμερικανοί, εν ολίγοις γράφετε, επέλεξαν στις τωρινές εκλογές μία κακιά πολιτικά λύση αν και δεν ήταν καταδικασμένοι. Δηλαδή μας λέτε πως αν και οι ψηφοφόροι επέλεξαν να κάνουν ανατροπές ήταν μάλλον με την προηγούμενη κατάσταση καπως ευτυχισμένοι (δεν ένοιωθαν καθόλου καταδικασμένοι).

    Ολίγον τι αντιφατική δεν νομίζετε πως είναι η συγκεκριμένη "λογική" στο κείμενο σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ποιος μίλησε για ανατροπές; Πριν βιαστείς να θίξεις τη λογική ενός κειμένου καλό θα ήταν να μη φαντάζεσαι πράγματα με τη δική σου λογική

      μην ξεχνάς πως ψήφισε κλάσμα του εκλογικού σώματος οπότε δεν αναφέρομαι ποτέ σε αυτούς που όντως ψήφισαν αλλά εν γένει στους πολίτες της χώρας οι οποίοι πράγματι δεν είναι καταδικασμένοι

      Διαγραφή
  5. Το προηγουμενο σχολιο μου,δεν το δημοσιευσατε.Ελπιζω να δημισιευσετε,αυτο:

    Σε διαρροη του Wikileaks,ανθρωποι της Κλιντον,παραδεχονται οτι στην Αμερικη υπαρχει ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ.και ας μην μιλησουμε για το pay to play,που δεν το κανει μονο η Κλιντον,το κανουν ολοι.Απλα η Χιλαρυ(η οποια εχει παραδεχθει οτι αλλα λεει δημοσια αλλα πιστευει η ιδια),εχει αποδειχθει κορυφη....


    Πως δικαιολογειται οτι η Chelsea Elizabeth Manning,ειναι φυλακη και ο Σνοουντεν στην Ρωσια;Μην ξεχναμε τον Ασσανζ,πως σε μια δημοκρατια,καποιοι που λενε την αληθεια,ειναι φυλακη η σε εξορια;

    Η citibank καθορισε τους υπουργους του Ομπαμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνεί κανείς με το ότι η Αμερική είναι μια Ολιγαρχία (διάβασε εδώ σχετικό μου άρθρο: http://todelta.gr/solutionforhumanity/). Το ίδιο είναι και η Ελλάδα. Απλά στην Αμερική υπάρχει και λειτουργεί η αριστοτελική αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Αυτό και μόνο εξηγεί το άρθρο

      Διαγραφή
    2. ΝΑι και η Ελλαδα,ειναι Ολογαρχια,μονο που σχολιασα αυτα που ειπες για τις ΗΠΑ.Πως ομως ενα κρατος ειναι ολιγαρχικο αλλα ισχυει η διακριση των εξουσιων;Μoney talks,ειναι το συστημα στην Αμερικη(και οχι μονο φυσικα)

      Διαγραφή
    3. Χρήστο υπάρχουν δημοκρατικά ιδεώδη, αρχές και πρακτικές που συναντώνται σε διάφορα κράτη. Αυτό δεν τα κάνει δημοκρατικά. Η διάκριση των εξουσιών είναι μία μόνο εκ των προϋποθέσεων για να αναγνωρίσει η πολιτική επιστήμη ένα σύστημα ως δημοκρατικό. Μία άλλη για παράδειγμα είναι η απουσία πολιτικών αντιπροσώπων - μεσαζόντων.

      Διαγραφή
    4. Δενε χω να πω κατι αλλο,επιμενεις για κατι,που ουτε οι σοβαροι Αμερικανοι αποδεχονται πια

      Διαγραφή
  6. Ας απαντήσει όποιος // όπως νομίζει στις παρατηρήσεις που θέτουν μερικά σχόλια . Μιάς όμως και εκφράστηκα ήδη θετικά για το άρθρο, ας μού επιτραπεί να σημειώσω ότι κατά την γνώμη μου, αυτό που αναφέρεται σε αυτό είναι η συνταγματική θεσμική τάξη που λειτουργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα των Η.Π.Α. Αυτό που διασφαλίζεται με αυτό είναι το να μην μπορεί κανείς Τραμπ, Τσίπρας, Jeffrey, Αντώνης κ.ο.κ. να συγκεντρώνει απεριόριστες εξουσίες στην κυβέρνησή του, αλλά τίθενται θεσμικά όρια ελέγχου και ισορροπιών.
    Το πώς λειτουργεί κατά τα λοιπά η κοινωνία στις Η.Π.Α. είναι νομίζω διαφορετικό ζήτημα: κανείς δεν λέει ότι είναι αγγελική πολιτεία ή πρότυπο κράτους δικαίου, αλλά Δημοκρατία είναι. Και νομίζω ότι το άρθρο εκεί εστιάζει (και προσωπικώς ως προς αυτό και για τον λόγο αυτό συντάσσομαι και εγώ με τις απόψεις του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως εχω γραψει πιο πανω,Αμερικανοι πολιτικοι παραδεχθηακν οτι ειναι ολιγαρχικο το συτημα τους,μην γινομαστε πιο Αμερικανοι απο τους Αμερικανους.

      Οι πατερες του Αμερικανικου συστηματος,ηθελαν να δμιουργησουν ενα συστημα οπου ο ΚΑΘΕΝΑΣ θα μπορει να φυγει απ τον ιδιωτικο τομεα,να γινει προεδρος και μετα να γυρισει στον ιδιωτικο.Ποσοι,τουλαχιστον στην συγχρονη εποχη,ειναι αυτοι που εγιναν προεδροι ηταν αγνωστοι και δεν ηταν πολιτικοι;ακομα και ο Τραμπ ειναι εκ,when money talks bullshit walks,ειχε στηριξει πιο παλια τον Garry Johnson,οποτε δεν τον λες καποιον τυχαιο,ουτε ασχετο με την πολιτικη

      Hδη οι δημοκρατικοι μιλανε γι απατη στις εκλογες,οπως φυσικα εκαναν οι ιδιοι,με τον Μπερνυ
      http://leecamp.net/8138-2/

      Μπορω να πω και αλλα,αλλα σταματαω εδω

      Διαγραφή
    2. "Αυτό που διασφαλίζεται .. είναι το να μην μπορεί κανείς Τραμπ, Τσίπρας, Jeffrey, Αντώνης κ.ο.κ. να συγκεντρώνει απεριόριστες εξουσίες στην κυβέρνησή του, αλλά τίθενται θεσμικά όρια ελέγχου και ισορροπιών".
      Ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά από τα τελευταία που θα μπορούσε να μού προσάψει κανείς είναι το ότι εκθειάζω τα αμερικάνικα συστήματα συλλήβδην και ότι τείνω να "γινομαι πιό αμερικανός από τούς Αμερικανούς" (sic!).
      Δεν μίλησε κανείς εδώ για αμερικάνικες τελειότητες και πόσο είναι ή δεν είναι ολιγαρχικό το σύστημά τους,αλλά αντίθετα στα δικά μου σχόλια αναγράφεται επί λέξει ότι μιλώντας για το αμερικανικό σύστημα δεν μιλάμε για "αγγελική πολιτεία ή πρότυπο κράτους δικαίου", αλλά λέμε πως μολονότι οι Αμερικανοί είναι συντηρητικοί και μη προοδευτικοί, με το σύστημά τους διασφαλίζεται να μην γίνεται ο Πρόεδρός τους ανεξέλεγκτος Δικτάτωρ με ψευδοδημοκρατικό μανδύα. Σε αυτήν την "λεπτομέρεια" εστιάζει το άρθρο και αυτή η "λεπτομέρεια" προβάλλεται και στα σχόλια μου: όχι κανένας εκθειασμός ενός δήθεν τελείου αμερικάνικου προτύπου, αλλά μόνον επισήμανση τής συγκεκριμένης παθολογίας τού δικού μας πολιτικού συστήματος, κατ' αντιδιαστολή προς την αντίστοιχη πρόνοια τού αμερικανικού, επί τού συγκεκριμένου σημείου.
      Και μιάς και αναφέρθηκε ο Bernie Sanders, άποψή μου είναι ότι εκτός από ανήθικη και βρώμική, η μεθόδευση των "Δημοκρατικών" να τον μειώσουν και να προωθήσουν την Killary, ήταν και γκάφα ολκής, διότι ο Bernie Sanders αν μη τι άλλο προηγούνταν και προηγείται (τουλάχιστον) τού Τραμπ, στην αμφισβήτηση τής αμερικανικής ελίτ (πολιτικής και οικονομικής) και δεν κουβαλούσε την φθορά τής κατεστημένης ηγετικής ομάδας τους. Κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν "αν ...", αλλά σίγουρα ο Bernie είχε το "προβάδισμα στο γήπεδο" απέναντι στον συγκεκριμένο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

      Αυτοί πάνω-κάτω, μαύρο-άσπρο κάπως τα βρίσκουνε. Εμείς τι κάνουμε εδώ στην δική μας κατάσταση που έχουμε τον πρωθυπουργό να ελέγχει εν τοις πράγμασιν επίσημα και την Νομοθετική και την Δικαστική Λειτουργία.
      Αλλά είμαστε Δημοκράτες Προοδευτικοί βεβαίως - βεβαίως ....

      Διαγραφή
    3. Οτι η Κλιντον,που επρεπε να ηταν φυλακη,εκλεψε (οπως πολυ σωστα λες) την θεση του Σαντερς,τι αποτελεσμα εφερε στην Αμερικανικη δημοκρατια που η δικαστικη λειτουργια ειναι ξεχωριστη απο την πολιτικη;εχω αναφερει πολλα παραδειγματα,που αναιρουν αυτη την αποψη,αλλα ουτε εσυ ουτε ο Σταυρος,λετε κατι γι αυτα,μονο γενικολογα

      Διαγραφή
  7. "Προβληματισμένοι οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν την εκλογή Trump στο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα της χώρας τους."

    Αυτοι που τον ψήφισαν δεν είναι Αμερικανοί δηλαδή; ...

    "Δεν αποδείχθηκαν αρκετά ωστόσο για να τους αποθαρρύνουν από την επιλογή τους"

    Yπήρχαν και υπέρ-αρκετές αιτίες που έκαναν τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν την Χιλαρι... Αυτά που εκανε θα την είχαν βάλει φυλακή για προδοσια αν ήταν κάποιος απλός πολίτης στην θέση της - αλλα τόσο "ανεξαρτητη" είναι η δικαιοσύνη από την εκτελεστική εξουσία του Ομπάμα...

    "οι Αμερικανοί δεν είναι καταδικασμένοι όπως είμαστε εμείς την επόμενη των εκλογών, και δεν έχουν να φοβούνται τίποτα"

    Μέγα λάθος. Δεν έχουν να φοβούνται ΟΛΑ όσα έχουν να φοβούνται οι Έλληνες, αλλα έχουν να φοβούνται πράγματα τεράστιας σημασίας που μπορεί να τους καταστρέψουν αν τα κακομεταχειριστούν.

    Με αλλα λόγια, το να διορθώσουμε το πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν είναι πανάκεια, αλλα ούτε λύση δεν είναι, δυστυχώς. Καλά θα ήταν αν τα πράγματα ήταν τόσο εύκολα.

    Ούτε καν οι εξουσίες είναι εντελώς ανεξάρτητες στην Αμερική. Το ανώτατο δικαστήριο ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην λίστα των Δημοκρατικών. Ο Ομπάμα παρέκαμψε το Κογκρέσο και την Γερουσία με αντισυνταγματικό τροπο για να συνάψει συμφωνία με το Ιράν, με τεράστιες συνέπειες. Ο κάθε πρόεδρος έχει ακόμα την δύναμη να σέρνει την χώρα σε πολεμικές και οικονομικές περιπέτειες κάτω από το κάλυμμα ψευδών προφάσεων.

    Και επι της ουσίας:

    "Οι πολίτες της Ελλάδας πρέπει να διεκδικήσουμε..."

    Είπατε τις μαγικες λέξεις: "πολίτες" της "Ελλάδας" Και εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα με την όλη ανάλυση που κάνετε:

    Το συμπέρασμα σας για το ότι η διόρθωση των πολιτικών θεσμών θα εγγυηθεί την ομαλή εξέλιξη βασίζεται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπάρχει και οι πολίτες θα συνεχισουν είναι Έλληνες πολίτες.

    Να υπενθυμίσουμε ότι ποτέ καμία σύγκρουση και κανένας πόλεμος δεν έγιναν μεταξύ "γεωγραφικών εκτάσεων". Πάντα έγιναν μεταξύ πληθυσμών και πιο συγκεκριμένα μεταξύ εθνών. Αν αδιαφορήσουμε για την εθνική σύσταση κάποιας χώρας, τότε όλα τα προβλήματα λύνονται ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ.
    Η εύκολη λύση είναι να ψηφίστε Συριζα η κάποιο άλλο ανθελληνικό κόμμα, και να προσφέρετε την Ελλάδα να γίνει επαρχία της Τουρκίας, εξαςφαλιζοντας ειρήνη και ανάπτυξη (χωρίς Έλληνες βέβαια)

    Η υπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υφίσταται σαν χώρα Ελλήνων πολιτών, όχι μόνον δεν στέκει σαν υπόθεση, αλλα αποτελεί και τον κυριότερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Ελλάδα αφελληνίζεται με εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να φεύγουν και με τα κόμματα, περιλαμβανομένης και της αμαρτωλής και εκδιδόμενης ΝΔ, πέρα από τους εκ φυσεως ανθέλληνες σοσιαληστες και αριστερους, να εμποδίζουν κάθε προσπαθεια επαναπατρισμου. Εκκατομυρια λαθραίων έχουν πλυμμηρισει την χώρα. Ο θρησκευτικός και κυριολεκτικός πόλεμος διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον και εξελίσσεται ήδη εντός των πυλών.

    Όπως είχα πει και σε άλλο σχόλιο, το να διορθωσετε το πολιτικό συστημα είναι πολύ εύκολο - μέχρι και βοήθεια μπορείτε να βρείτε από ανθέλληνες.

    Το πραγματικό ζήτημα και το πραγματικό πρόβλημα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε οι πολίτες αυτής της δημοκρατικής χώρας που θα προκύψει να είναι Έλληνες.

    Δεν λεω να "διατηρηθει" η ελληνικότητα, γιατί δυστυχώς η ελληνικότητα έχει ήδη ΧΑΘΕΙ. Τώρα το πρόβλημα είναι πολλαπλάσια πιο δυσκολο: να βρεθεί τρόπος να ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ η ελληνικότητα. Όλα αυτά τα χρόνια που κλείναμε τα μάτια στη πραγματικότητα ζώντας στην ψευδαίσθηση το πρόβλημα γιγαντώθηκε. Και μυαλό δεν βάλαμε - ψηφισαμε Συριζα.

    Αν δεν λυθεί αυτό το θανάσιμο πρόβλημα, οι προσπάθειες σας απλά και μόνο θα δορθωσουν ένα σύστημα και ίσως κτίσουν και μερικούς θεσμούς τους οποίους θα βρουν έτοιμοι οι ΕΠΟΜΕΝΟΙ πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι ΔΕΝ θα είναι Έλληνες και ΔΕΝ θα είναι χριστιανοί.

    Θα θεωρούν πιθανώς τους νεοέλληνες σαν εθνικούς τους ευεργέτες από τους οποίους κληρονόμησαν μια ευνομούμενη "δημοκρατία"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοι που τον ψήφισαν δεν είναι Αμερικανοί δηλαδή; ...

      http://www.vox.com/policy-and-politics/2016/11/10/13587462/trump-election-2016-voter-turnout

      αλλα τόσο "ανεξαρτητη" είναι η δικαιοσύνη από την εκτελεστική εξουσία του Ομπάμα...

      https://www.yahoo.com/news/one-seat-vacant-supreme-court-returns-101804800--politics.html

      Ο Ομπάμα παρέκαμψε το Κογκρέσο και την Γερουσία με αντισυνταγματικό τροπο για να συνάψει συμφωνία με το Ιράν, με τεράστιες συνέπειες.

      http://www.cbsnews.com/news/iran-deal-survives-first-vote-in-congress/

      Λυπάμαι και είναι κρίμα να μιλάμε δημόσια χωρίς ενημέρωση και σχετική γνώση ή εμπειρία γιατί παρασέρνουμε τους συμπολίτες μας και φτάνουμε εδώ που φτάσαμε σαν χώρα

      Διαγραφή
    2. Δεν εχεις σχολιασεις βεβαια,την εκλογικη νοθεια των Ρεπουμπλικανων,που ειναι η δικαιοσυνη;.Επισης δεν ειναι δημοκρατια,οταν ειναι 2 κομματα,ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ,στα οποια το ενα,ΣΥΝΗΘΩΣ,διαφωνει με οτι λεει το αλλο...

      Διαγραφή
    3. http://time.com/4393859/fbi-hillary-clinton-email-fbi/

      Διαγραφή
    4. xristos:
       Δεν κανω συγκριση Ρεπουμπλικανων και Δημοκρατικων, απαντω στο αρθρο που υπενησεται οτι ο Trump επιβληθηκε στους αμερικανους παρα την θεληση τους και επελεξα παραδειγματα απο την συμπεριφορα των Δημοκρατικων για να δειξω οτι δεν προκειται για καποιο εναρετο κομμα και δεν ειναι σωστο καποιος να αποκτησει την εντυπωση οτι τα πραγματα ειναι ασπρα και μαυρα (καλοι Δημοκρατικοι και κακοι Ρεπουμπλικανοι). Δεν βλεπω τι νοημα εχει το σχολιο σου αν απευθυνεται σε μενα.

      Σταυρο:
      - Τι σχεση εχει το τι ποσοστο ψηφισαν; η αποχη αφορα και τα δυο κοματα. Αυτο που ειπα ειναι οτι ο Trump ειναι νομιμα εκλεγμενος απο τον αμερικανικο λαο και δεν μπορουμε να ισχυριζομαστε οτι δεν αντιπροσωπει τον λαο. Συν το οτι οι λιγοτερο εκδηλωτικοι αποδειχθηκαν περισσοτερο οπαδοι του Trump οποτε υπαρχει ενα επιχειρημα για το οτι αν ΟΛΟΙ ψηφιζαν ο Trump θα εκλεγονταν με ακομα μεγαλυτερη πλειοψηφια.

      - Για το ανωτατο δικαστηριο ειπα κατι απλο, οτι η συνθεση του εξαρταται απο την κυβερνηση. Δεν καταλαβαινω τι θες να πεις με τον συνδεσμο που παρεθεσες.

      - Για την συμφωνια με το Ιραν, υπαρχει μεγαλο ζητημα επειδη το συνταγμα απαιτει οι σημαντικες συμφωνιες να εχουν εγκριση απο τα δυο τριτα της Γερουσιας. Ο Ομπαμα παρεκαμψε το συνταγμα παρουσιαζοντας την συμφωνια ως μη σημαντικη ωστε δεν ζητησε καν την απαιτουμενη εγκριση της Γερουσιας. Πολλοι Γερουσιαστες εστειλαν επιστολη στο Ιραν ανακοινωνοντας οτι η συμφωνια δεν ειναι δεσμευτικη επειδη δεν ακολουθησε την συνταγματικη διαδικασια.

      Και οπως ειχα πει, η ουσια του σχολιου μου ηταν αλλου.

      Διαγραφή
    5. Οχι,το σχολιο μου δεν αναφερεται σε σενα,αλλα στον Σταυρο.Αλλωστε συμφωνω σ αυτα που εχεις γραψει.

      Επισης στο θεμα του ΙΡαν,ο Ομπαμα πηγε να κανει κατι σωστο,απ τα λιγα,αλλα η Γερουσια δεν θα το δεχοταν.ΣΤο θεμα Δημοκρατιας,θα πρεπει ν αναρωτηθουμε γιατι;μηπως επειδη υπαρχει το lobbying των Ισραηλινων και των Σαουδαραβων;τι να το κανω οτι θεωρητικα υπαρχει η δυνατοτητα να αναιρεθει μια αποφαση του προεδρου,αλλα πρακτικα γινεται επειδη το ζητανε συμμαχοι των ΗΠΑ η/και επειδη η πλειοψηφια ανηκει στο αλλο κομμα;ειναι αυτο δημοκρατικο;

      Διαγραφή
  8. Καλά, οι άλλες δύο εξουσίες τι έκαναν τόσο καιρό ως προς τα εγκλήματα Ομπάμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοναχέ τα εγκλήματα που εσύ αποκαλείς έτσι μπορεί να μην ήταν τέτοια για την Αμερική. Επίσης στο άρθρο αναφέρω πως αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο είναι εναντίον του Trump. Αυτό δεν θα ισχύει για πάντα (έχουν εκλογές αντιπροσώπων κάθε 2 χρόνια) όπως δεν ίσχυε και για ολόκληρη τη θητεία του Ομπάμα

      Διαγραφή
    2. Θεωρητικα,ολοι ειναι εναντια στον Τραμπ και οι δημοκρατικοι και οι ρεπουμπλικανοι(που εχουν την πλειοψηφια και στυο Κονγκρεσο και στην γερουσια).Ηδη στην Αμερικη αναρωτιουνται πως θα περασει αυτα που θελει ο Τραμπ.Αλλα πως λες οτι το Κογκρεσο ειναι εναντιον του Τραμπ,αφου ειναι δημοκρατια;δεν ξερουμε ακομα τι θα ζητησει να περασει,σε μια δημοκρατια κανεις δεν ειναι εναντιον του ποεδρου,πριν ακομα παρει την καρεκλα.ΝΑι ο Ομπαμα,μπορρει να μην εκανε εγκληματα,για τους Αμερικανους,ΑΛΛΑ η Κλιντον εκανε και ειναι ακομα ελευθερη.ΤΟ FBi ειχε πει,οτι αν ηταν αλλος στην θεση Κλιντον,δεν θα ηταν ελευθερος

      Διαγραφή
    3. 40 λεπτά πριν το σχόλιο σου έγραψα "Δεν διαφωνεί κανείς με το ότι η Αμερική είναι μια Ολιγαρχία".

      40 λεπτά μετά γράφεις "Αλλα πως λες οτι το Κογκρεσο ειναι εναντιον του Τραμπ,αφου ειναι δημοκρατια;"

      Διαγραφή
    4. Λες οτι δεν διαφωνεις οτι η Αμερικη δεν ειναι ολιγαρχια,αλλα επισης λες οτι λειτουργει δημοκρατικα.Και σε ρωταω,πως λειτουργει δημοκρατικα,αφου λες πολυ σωστα οτι ο Τραμπ δεν εχει την υποστηριξη του Κογκρεσου,ποσο δημοκρατικο ειναι,ο μελλοντικος προεδρος να μην εχει την υποστηριξη,του ΚΟγκρεσου,χωρις να ξερουμε τι νομους θα προτεινει.Ολοι γνωριζουμε τι θ αντιμετωπισει ο Τραμπ

      Διαγραφή
  9. Διαβάζοντας κάποια σχόλια, χρειάζεται μάλλον να διευκρινίσω πως σκοπός του άρθρου δεν είναι η συζήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων των Η.Π.Α. αλλά τα δικά μας προβλήματα και οι δημοκρατικές ανεπάρκειες στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.

    Ευχαριστώ όλους τους αναγνώστες που διάβασαν το άρθρο, και όσους επέλεξαν να κάνουν ενημερωμένα σχόλια που προσθέτουν επί της ουσίας στην πληροφορία του άρθρου. Είμαι σίγουρος πως η "σιωπηλή" πλειοψηφία είναι ικανή και να καταλάβει να αναγνωρίσει το μήνυμα του άρθρου και σε αυτούς απευθύνω ξανά το κάλεσμα να γνωρίσουν το δέλτα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας: todelta.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολοι καταλαβαμε και συμφωνουμε στο θεμα της Ελλαδος.ΘΑ προτιμουσες σχολια του στυλ,τι καταπληκτικα τι ωραια που τα λες;νομιζω πως οχι

      Διαγραφή
    2. Παρ'οτι με απεκαλεσες "ανημερωτο, χωρις γνωση και χωρις εμπειρια, που παρασερνω συμπολιτες" να μου επιτρεψεις δυο σχολια:

      (α) Ολοι καταλαβαμε οπως ειπε και ο Χρηστος οτι το θεμα ειναι η Ελλαδα. Αλλα δεν υπαρχει λογος να εκφραζουμε αβασιμους αντιαμερικανισμους. Οταν το κανει ο Τσιπρας ειναι εγληματικο, ενας απλος πολιτης μπορει να παραβλευθει λογω τρελλας, αλλα φιλοδοξεις με το δελτα να αλλαξεις καποια πραγματα, οποτε οτι λεγεται πρεπει να υποστηριζεται.

      (β) Η χωρα αντιμετωπιζει θεμα επιβιωσης, καθολου μικροτερου απο το να βρισκονταν σε εμπολεμη κατασταση. Και βρισκομαστε σε εμπολεμη κατασταση σε εναν πολεμο που διεξαγεται με μη συμβατικα μεσα. Οποτε χρειαζεται και μια μη συμβατικη επιστρατευση - σημειο αναφορας ολων των προσπαθειων πρεπει να ειναι ο στοχος της επιβιωσης. Με αλλα λογια, δεν εχει νοημα να λεμε οτι θα αφησουμε την επιβιωση σε καποιους αλλους και εμεις θα ασχοληθουμε με την επομενη ημερα.

      Αυτο που θελω να πω, για να μην παρερμηνευτω, ειναι οτι τα προβληματα δεν τα επιλεγουμε, οταν ειναι μπροστα μας πρεπει να τα λυνουμε. Καθε προσπαθεια σχετικη με την Ελλαδα πρεπει να εχει σαν πρωτιστο σημειο αναφορας την επιβιωση της Ελλαδας. Δεν μπορουμε να "υποθετουμε" την επιβιωση και να μιλαμε για τα επομενα βηματα. Οι Ελληνες πολιτες ειναι ολοι μαζι υπευθυνοι για τον αν ο αγωνας(?) για επιβιωση θα επιτυχει η οχι. Και μεχρι στιγμης αγωνας δεν φαινεται να γινεται εκτος απο ελαχιστους, γι'αυτο και το ερωτηματικο. Το πως αυτο σχετιζεται με την προσπαθεια του δελτα το ειχα εξηγησει πιο πανω.

      Διαγραφή
    3. Πολυ σημαντικο ειναι αυτο που ειπες πριν,για τους δικαστες,οι φιλελευθεροι,φοβουνται οτι ο Τραμπ,θα βαλει συντηριτικους ανωτατους δικαστες,κατι που θα επηρεαsει αρνητικα,κατα την γνωμη τους,την πορεια της χωρας.Ο προεδρος θα κανει την επιλογη...




      http://edition.cnn.com/2016/11/09/politics/supreme-court-vacancy-donald-trump/

      Aυτο που δεν καταλαβινουν πολλοι,ειναι οτι αλλο η θεωρια αλλο η πραξη.Το καλυτερο συστημα να διαλεξεις,αν οι πολιτες δεν ειναι σωστοι αυτο θ αποτυχει.ΔΕν χρειαζομαστε αλλαγη στο συστημα,αλλα πιο ενημερωμενους και ενεργητικους πολιτες, η αλλαγη ερχεται απο κατω...

      Διαγραφή
  10. Αλλη μια αποδειξη το ποσο δημοκρατικο ειναι το συστημα τους,φαινεται στο εκλογικο τους συστημα,η Κλιντον πηρε περισσοτερους ψηφους απο τον Τραμπ,αλλα βγηκε ο δευτερος,γιατι πηρε παραπανω ψηφους σε συγκεκριμενες πολιτειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.