28/11/16

Άρειος Πάγος: Να μην εκδοθεί στην Ολλανδία ο εφοπλιστής Ιωάννης Καραγιώργης

Σύμφωνα με απόφαση του Ποινικού Τμήματος
Άρειος Πάγος: Να μην εκδοθεί στην Ολλανδία ο εφοπλιστής Ιωάννης Καραγιώργης
Σε βάρος του εκκρεμούν κατηγορίες που σχετίζονται με εικονικές συναλλαγές ύψους περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, με προβληματικές απογραφές κινητής και ακίνητης περιουσίας και με «δόλια πτώχευση» γαλακτοβιομηχανίας παιδικού γάλακτος σε σκόνη
Να μην εκδοθεί στην Ολλανδία ο 66χρονος εφοπλιστής και μιντιάρχης της περιφέρειας (είναι διευθύνων σύμβουλος του δικτύου 11 περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, HellasNet) Ιωάννης Καραγιώργης  προκειμένου να δικαστεί για ένα από τα τρία αδικήματα που τον εκζητούν οι Ολλανδικές δικαστικές αρχές, αποφάσισε σήμερα το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
 Οι Ολλανδικές αρχές  έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εν λόγω εφοπλιστή και στο πλαίσιο αυτό συνελήφθη πρόσφατα στο σπίτι του στη Γλυφάδα    από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Το ένταλμα εκδόθηκε καθώς από τις Ολλανδικές  δικαστικές  αρχές εκκρεμούν σε βάρος του τα  αδικήματα της απάτης, πλαστογραφίας και δόλιας πτώχευσης και τον εκζητούν προκειμένου να δικαστεί.

Οι σε βάρος του κατηγορίες σχετίζονται με εικονικές συναλλαγές ύψους περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, με προβληματικές απογραφές κινητής και ακίνητης περιουσίας και με «δόλια πτώχευση» γαλακτοβιομηχανίας παιδικού γάλακτος σε μορφή σκόνη που είχε εξαγοράσει το  80%  των μετοχών της.

Από τις  Ελληνικές δικαστικές αρχές   ο Ιωάννης Καραγιώργης αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων και συγκεκριμένα με εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μια φορά την εβδομάδα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένει.

Οι Έλληνες δικαστές έκαναν μερικά δεκτό το αίτημα των Ολλανδικών αρχών και τάχθηκαν υπέρ  της έκδοσης του  Ιωάννη  Καραγιώργη, μόνο για το αδίκημα της απάτης και όχι για τα υπόλοιπα άλλα δύο αδικήματα.

Επί  της εφετειακής απόφασης ασκήθηκε έφεση από τον εφοπλιστή η οποία συζητήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2016  στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Τώρα το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄  αριθμ. 1751/2016 απόφασή του έκανε δεκτή την έφεση του εφοπλιστή κατά της εφετειακής απόφασης την οποία και  εξαφανίζει.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η πράξη με την οποία βαρύνεται ο κ. Καραγιώργης δεν αφορά απάτη αλλά δόλια χρεοκοπία που είναι πλημμέλημα κατά τον Ποινικό Κώδικα. Συνεπώς με απώτατο χρόνο τέλεσης του επίμαχου  αδικήματος  τον Απρίλιο του 2011  αυτό (αδίκημα) έχει περιέλθει  σε παραγραφή (5ετία).

Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος αίρει τους  περιοριστικούς   όρους   που του είχαν τεθεί (εγγύηση, κ.λπ.).
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.