17/11/16

«Αἰδώς πολῖται!!!»*

*(Ντροπή σας πολίτες!!!  Λογοπαίγνιο  με εφαλτήριο τους ομηρικούς στίχους  της Ιλιάδος «αἰδώς Ἀργεῖοι νῦν ἄρκιον ἤ ἀπολέσθαι» και σημαίνει «ντροπή Αργείοι! Το μόνο βέβαιο που τώρα μας περιμένει είναι να χαθούμε» και την είπε ο Αίαντας επιπλήττοντας τους Αργείους οι οποίοι φοβισμένοι είχαν καταπτοηθεί και ανέχονταν τους Τρώες να απειλούν με κάψιμο τα πλοία τους. Στο παρόν κείμενο κατέχει θέση παραίνεσης μάλλον, παρά επίπληξης).
της Ίριδας Σταθάκου, δικηγόρου
Ένεκα  του υπάρχοντος σκαιού και δυσοίωνου κοινωνικοπολιτικού status quo που ευρίσκεται πια περισσότερο από ποτέ σε οριακό σημείο, φαντάζει παραπάνω από αδήριτη η ανάγκη επανακαθορισμού των αξιών μας ως Ελλήνων, αλλά έτι περαιτέρω κι επιτακτικότερα η αναζήτηση ενός συλλογικού κι ελπιδοφόρου οράματος ικανού να δώσει λύσεις και φως στο σκοτάδι που πνίγει τη χώρα.
Με μια βαθιά κι επώδυνη πατριωτική κρίση να σκίζει τα σωθικά του έθνους και τον πολίτη σαστισμένο, σχεδόν υπνωτισμένο, να δέχεται απανωτούς κολάφους από τους εκλεγμένους του αντιπροσώπους είτε με τη μορφή δημοσιονομικών επαχθέστατων μέτρων είτε με τη μορφή προδοτικής εξωτερικής πολιτικής είτε με τη μορφή ασύλληπτης διαφθοράς και ρουσφετολογίας σε όλο το φάσμα των κατ’ επίφαση δημοκρατικών λειτουργιών, μοναδική λύση αποτελεί η ανεύρεση ενός οράματος όχι μόνο θεωρητικού, αλλά κυρίως άμεσης εφαρμογής που θα συσπειρώσει, θα ενώσει και θα εμπνεύσει τους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να υψώσουν το πολιτικό τους ανάστημα.
Αυτό, κατ’ αρχάς, αρχίζει με την ανάληψη εκάστου πολίτη των ευθυνών του και με την ενεργό δράση του στα κοινά. Ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, εθεωρείτο τουλάχιστον επονείδιστο να «ιδιωτεύει» ένας πολίτης. Ήταν εμφανές δείγμα οκνηρίας και αβελτηρίας να επιλέγει ένας πολίτης να αδιαφορεί για τις αποφάσεις που ελαμβάνοντο και τον αφορούσαν, ήταν αδιανόητο να απόσχει από την πολιτική ζωή του τόπου, μιας και η προσωπική του ζωή ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη κι αλληλεπιδρώσα με αυτήν της πολιτείας. Η συμπεριφορά εκάστου των πολιτών δια πράξεων ή παραλείψεων αντανακλάται σφόδρα στην πολιτεία. Η ιδιωτεία είναι νόσος και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνη, γιατί αφενός αγνοείς ότι την φέρεις και αφετέρου σε πείθει πως είσαι καλά. Διακρίνεται από συμπτώματα ψευδαισθήσεων, τυχοδιωκτισμού, συμφεροντολογίας, ατομισμού. Έτσι, πεπεισμένος ο πολίτης ότι «χαίρει άκρας υγείας», ενδιαφέρεται μόνο για τα εαυτού, λαϊκιστί κοιτάζει την πάρτη του, την τσέπη του, ενημερώνεται για τα διαζύγια των τηλεπερσόνων και τα κουτσομπολιά, ζει εν γένει σε έναν κατ’ οίησιν ασφαλή μικρόκοσμο, στην ουσία όμως νοσεί από χρόνια εκφυλιστική πνευματική νόσο, την οποία καλείται έκαστος εξ’ ημών να θεραπεύσει με δική του πρωτοβουλία. Η νοοτροπία του «ο κακός ο λύκος φταίει για όλα», «έλα μωρέ, εγώ να περνάω καλά και για τους υπόλοιπους γαία πυρί μειχθήτω», «αφού άλλοι υπήρξαν κλέφτες και ψεύτες, εγώ γιατί να είμαι το θύμα» «δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να σώσω τον κόσμο» κλπ εκφράζουν όχι μόνο αποκαρδίωση και δειλία, όχι μόνο επείγει να εκριζωθούν, αλλά κυρίως προκαλούν ντροπή. Ντροπή, γιατί ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός με τεράστια ιστορία, που βδελύσσεται τον λιποτάκτη, τον ρίψασπι και τον ιδιώτη, είναι λαός με ηρωικές γέννες, με υψηλά ιδεώδη και ανοιχτό, ελεύθερο, αλληλέγγυο, δίκαιο πνεύμα και πλέον έχει μετατραπεί σε ένα λαό που αρκείται στο να παραπονιέται από την άνεση του καναπέ (κάνει και κρύο έξω, πού να τρέχουμε τώρα!), που αγανακτεί θεωρητικά χωρίς κανένα παραγωγικό στόχο ή αποτέλεσμα και που μένει παγερά ασυγκίνητος στην αδικία κι ενδεχομένως δεν διστάζει να την προκαλεί κιόλας.
Ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, με σπάνια ομορφιά, υπέροχο κλίμα, λευκό, γαλάζιο, θάλασσα, ουρανό, φως, ποίηση, φιλότιμο, εθνική υπερηφάνεια, αίμα γενναίο κι ελεύθερο. Μόνο και μόνο αυτά είναι επαρκείς λόγοι για να αποτίεις σε αυτήν τη χώρα τις τιμές που της αξίζουν. Είναι επαρκείς λόγοι για να θέλεις να ζεις με κάθε σου ανάσα και όχι μόνο να επιβιώνεις. Είναι επαρκείς λόγοι για να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου σήμερα κιόλας! Πολίτη αφυπνίσου!!! Αρκετά με την τηλεόραση, τα κουτσομπολιά, το facebook και τις selfies, και την επανάσταση του πληκτρολογίου, πάψε να μεμψιμοιρείς, να μέμφεσαι τους άλλους, φτάνει η εικοτολογία και τα ευχολόγια, ήρθε η ώρα για δράση και πράξεις! Από σήμερα κιόλας που διαβάζεις αυτές τις αράδες, ενημερώσου για τα πολιτικά (για το όνομα του Θεού, μάθε έστω τα πρόσωπα που μας κυβερνούν και τις ιδιότητές των), αναζήτησε, ερεύνησε, εντόπισε τα κακώς κείμενα, σκέψου προτάσεις προς βελτίωση της ζωής σου, έλα σε επαφή με άλλους ομοϊδεάτες, κατάλληλες ομάδες και αρμόδιους φορείς, ψήφιζε σε όλες τις εκλογές δοθείσης ευκαιρίας, προσανατόλισε την εργασία σου, όποια κι αν είναι αυτή προς το γενικότερο καλό του έθνους, να διαπνέεσαι από πίστη κι αισιοδοξία. Να τιμάς το προνόμιο του να είσαι Πολίτης.
Μην ξεχνάς ότι η ζωή σου είναι αλληλένδετη με του συμπολίτη σου και όλων μαζί με της πολιτείας.
 Μην κοιτάς τι μπορεί να κάνει η Πατρίδα σου για εσένα, αλλά κοίτα εσύ τι μπορείς να κάνεις για την Πατρίδα σου. (J.F. Kennedy)

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο. (M. Gandhi)

5 σχόλια:

  1. Κυρία Σταθάκου,
    Το άρθρο σας είναι εξαιρετικό. Εμείς στην ομογένεια της Αμερικής πρφοσπαθούμε και στηρίζουμε την Ελλάδα με κάθε δυνατό ατομικό και συλλογικό τρόπο. Δυστυχώς όμως την στιγμή που θα πεις ζήτω η Ελλάδα χαρακτηρίζεσαι ως φασίστας. Εδώ πρέπει να βρεθεί λύση και να τονωθεί ο πατριωτισμός των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Smith, η Ελλάδα χρειάζεται πατριώτες σαν και εσάς. Παρακαλούμε κωφεύετε στα δυσμενή σχόλια, (υπενθυμίζω ότι εννοιολογικά ο φασισμός περιγράφει ακριβώς την απουσία ελευθερίας και την εξαναγκαστική επιβολή μιας ιδεολογίας/μεθοδολογίας, επομένως οι ίδιοι που σας αποκαλούν φασίστες επειδή είστε φιλοπάτριδες, μάλλον μιλούν για τον εαυτό τους). Συνεχίστε την καλή δουλειά, και συλλογικά αναλάβετε ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες σας να τονώσετε το φρόνημα των ομογενών συμπατριωτών. Όπως λέει και ο υπότιτλος του άρθρου: το μόνο που μας έμεινε (αν δεν δείξουμε θάρρος) είναι να χαθούμε. Σας ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  2. Πλην της ψήφου κάθε 4 χρόνια ο σύγχρονος πολίτης είναι πλήρως ανήμπορος να αλληλεπιδράσει με την αρχή που τον κυβερνά στις δυτικές δημοκρατίες.Κάτι το οποίο δε μας είπε ο κύριος Ομπάμα εχθές.Για τη διαφορά αρχαίας και νέας ψευτοδημοκρατίας-καναλοκρατίας-ολιγαρχίας.
    Το παραπάνω δεν είναι ηττοπαθές σχόλιο.Είναι η αλήθεια ! Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναμένουμε τις αγορές να καθοριζούν τις ζωές μας ! Πάπαλα. Αυτό είναι το πολιτεύμα των συγχρόνων ημερών.Η τραπεζοαναρχία.
    ΥΓ : Η δε ψήφος κάθε 4 χρόνια από μένα προσωπικώς αμφισβητείται το κάτα πόσο είναι αντιπροσωπευτική όταν πάντα ακούμε άλλα και βλέπουμε άλλα.Δεν πάω στο αποτελέσμα των εκλογών που έχουμε πλήθος θεωρίων συνωμοσιολογικών και μη για το αν είναι αντιπροσωπευτικό...Γενικά ένας Έλλην πολίτης,ένας τουρίστας και ένας μετανάστης είναι το ίδιο για το σύγχρονο καθεστώς και για την συνεισφορά τους στην πολιτική και την "διαχείριση" της δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα για όλα
      σε καλωσορίζω στον κόσμο του "δέλτα".

      Διαγραφή
    2. Όλα για όλα συμμερίζομαι και δικαιολογώ τη νιχιλιστική σας διάθεση, όμως το δίλημμα που εμμέσως θέτω είναι πολιτικώς συνειδησιακό: είτε επιλέγετε να αδρανήσετε σε όλη την αδικία που ορθώς περιγράψατε άνωθεν πλήττοντας την πολιτεία δια της αδιαφορίας, είτε έστω να δράσετε με κίνδυνο να μην καταφέρετε τίποτα μεν, με τη συνείδησή σας ήσυχη ότι έστω κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε δε. Η επιλογή εναπόκειται πάντα σε εσάς. Η δε συμβολή σας ακόμα κι αν φαντάζει στα μάτια σας ως μάταια, ίσως είναι σπουδαία! Σκεφτείτε το!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.