3/11/16

Η Κροατία δημιουργεί ΑΟΖ στην Αδριατική Θάλασσα: Εμείς τι περιμένουμε και τι φοβόμαστε;

Η θάλασσα της Κροατίας... Photo Source: Creative CommonsΗ θάλασσα της Κροατίας... Photo Source: Creative Commons
Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης
  Ο νέος Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic, στις 28 Οκτωβρίου 2016, έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας του, να εξετάσει την πιθανότητα ανακήρυξης της ΑΟΖ της Κροατίας και με ό,τι αυτή η ενέργεια συνεπάγεται.
 Η εντολή της κροατικής κυβέρνησης είναι το ΥΠΕΞ να συνεργαστεί με άλλα υπουργεία και οργανισμούς και να συντονίσει αυτή την προσπάθεια ανακήρυξης ΑΟΖ και της μελλοντικής οριοθέτησής της με όσα κράτη η Κροατία έχει θαλάσσια σύνορα.

Το ΥΠΕΞ πρέπει να παραδώσει την έκθεσή του σε λιγότερο από ένα έτος, ώστε η κυβέρνηση να είναι σε θέση να λάβει υπόψη όλες τις οικονομικές, πολιτικές και οικολογικές παραμέτρους αυτής της απόφασης.
Η Κροατία στηριζόμενη στην Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), που έχει υπογράψει και επικυρώσει, ανακήρυξε μια Οικολογική και Αλιευτική Προστατευτική Ζώνη το 2003 για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των ζώντων πόρων πέρα από τα χωρικά ύδατα της Κροατίας. Η Κροατία υιοθέτησε έναν θαλάσσιο κώδικα το 1994, ο οποίος ουσιαστικά περιλάμβανε και την έννοια της ΑΟΖ, η οποία εκτείνονταν από το τέλος των χωρικών υδάτων μέχρι την ανοιχτή θάλασσα, όπως της επιτρέπει το διεθνές δίκαιο. Αλλά ο κώδικας του 1994 προέβλεπε ότι οι διατάξεις για την ΑΟΖ (άρθρα 33 μέχρι 42) θα μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ, μόνο εάν το κοινοβούλιο αποφάσιζε να ανακηρύξει μια τέτοια ζώνη.
Για πολλά χρόνια ειδικοί και επιστήμονες της Κροατίας είχαν πρωτοστατήσει για τη δημιουργία ΑΟΖ στην Αδριατική θάλασσα, παρατηρώντας τα προβλήματα αλιείας και περιβαλλοντικής προστασίας που ανέκυπταν σ’ αυτή τη θάλασσα. Όταν ολοκληρώθηκε η UNCLOS στη Νέα Υόρκη το 1982, αρκετοί Κροάτες που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία της Γιουγκοσλαβίας είχαν ζητήσει την άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ από τη Γιουγκοσλαβία.
 Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης UNCLOS στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη οι ελληνικές και οι γιουγκοσλαβικές αντιπροσωπείες είχαν μια πολύ καλή συνεργασία, αλλά η ελληνική πλευρά, όταν γύρισε στη Αθήνα, δεν πρότεινε στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου την ανακήρυξη ΑΟΖ, σε αντίθεση με τους Κροάτες, οι οποίοι, όταν επέστρεψαν στο Βελιγράδι, πρότειναν στην κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας την ανακήρυξη ΑΟΖ.
ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
Από εκείνη την περίοδο όμως ούτε η Γιουγκοσλαβία ούτε μετέπειτα η Κροατία προέβησαν σε κινήσεις για την ανακήρυξη ΑΟΖ. Η επίσημη εξήγηση που έδωσε πρώτα η Γιουγκοσλαβία και μετά η Κροατία ήταν ότι έλειπαν οι υποδομές για τον αναγκαίο έλεγχο της ΑΟΖ στην Αδριατική θάλασσα. Φαίνεται όμως ότι ο κύριος λόγος ήταν ότι δεν ήθελαν να προκαλέσουν την Ιταλία, η οποία ήταν ο κυρίαρχος παίκτης στις ακτές της Αδριατικής Θάλασσας.
Η Ιταλία, για κάποιον άγνωστο λόγο, δεν ήθελε να ανακηρύξει ΑΟΖ και μετά να την οριοθετήσει με τους γείτονες της, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Αλβανία και την Ελλάδα. Είναι αρκετά παράξενη η στάση της Ιταλίας όσον αφορά την Ελλάδα, διότι έχει οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα των δύο κρατών ήδη από το 1977, και ως γνωστόν η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, όπως ξεκάθαρα ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, πάντα συμπίπτουν.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ούτε η ΕΕ έβλεπε θετικά αυτή την πρωτοβουλία της Κροατίας για ανακήρυξη ΑΟΖ, μιας και, για πολλά χρόνια, δεν της άρεσε η λέξη «αποκλειστική» στην ονομασία της ΑΟΖ. Η δικαιολογία ήταν ότι η λέξη αυτή δεν είναι χρήσιμη και δημιουργεί προβλήματα σε ημίκλειστες θάλασσες, όπως η Μεσόγειος, το Αιγαίο και η Αδριατική. Επρόκειτο αναμφίβολα για μια στάση που ευνοούσε την Τουρκία , η οποία πάντως έχει χάσει τη σημασία της την τελευταία τριετία, καθώς η ΑΟΖ έχει αποκτήσει μια ουσιαστική παρουσία στη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ.
 Εν προκειμένω προκαλεί απορία που η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει από τους εταίρους της στις Βρυξέλλες να επεκτείνουν την ΑΟΖ των παράκτιων κρατών της ΕΕ που βρίσκονται στη Μεσόγειο. Βέβαια, η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν είναι το ίδιο πράγμα σαν να πηγαίνουμε να αγοράσουμε τρόφιμα από την Βενεζουέλα.
Έτσι πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κυβέρνηση που και αυτή, φοβούμαι δεν θα ασχοληθεί με την ανακήρυξη της ΑΟΖ μια και θα είναι μια κυβέρνηση, που ήταν στην εξουσία πριν δυο χρόνια και στη σύνθεσή της δεν είχε ένθερμους οπαδούς της ΑΟΖ.
 Αυτή η πρωτοβουλία της κροατικής κυβέρνησης πρέπει, επιτέλους, να παραδειγματίσει την ελληνική Βουλή και τον πολιτικό κόσμο και να τους ξυπνήσει από τη νάρκη τους, αποβάλλοντας το φοβικό σύνδρομο που τους διακατέχει. Ας θυμούνται ότι κανένα από τα 137 παράκτια κράτη που έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ σε όλο τον κόσμο , δεν έλαβε υπόψη του απειλές γειτονικών κρατών.

Πηγή: Η Κροατία δημιουργεί ΑΟΖ στην Αδριατική Θάλασσα: Εμείς τι περιμένουμε και τι φοβόμαστε; http://mignatiou.com/2016/11/i-kroatia-dimiourgi-aoz-stin-adriatiki-thalassa-emis-ti-perimenoume-ke-ti-fovomaste/

15 σχόλια:

  1. Η απάντηση στο συντάκτη και κοινοποιήσαντα,ταυτόχρονα και ερώτημα για αυτούς,ειναι όχι τι φοβόμαστε,αλλά γιατί φοβόμαστε.Η Κροατία σίγουρα έχει καλύτερους γείτονες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι άπτεται των κρίσιμων συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων δεν μπορεί να είναι τόσο απλό όσο φαίνεται...
    Με μια πολιτική ελληνική ηγεσία που δεν κάνει βήμα χωρίς την συγκατάθεση των μεγάλων, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει το ΟΚ από πάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μεγάλοι δεν έχουν καμμία σχέση, διότι δεν έχουν σε τίποτε να βλαφθούν από την ανακήρυξη τής ΑΟΖ μας. Ο Τάσος από πάνω απισημαίνει το προφανές. Φοβόμαστε την Τουρκία. Δες τι γίνεται τώρα στο Καστελόριζο.

      Διαγραφή
  3. Συμφωνω απολυτα με τους προσχολιασαντες,αλλα η εντυπωση μου ειναι οτι εκτος του οτι φοβομαστε γενικως, κυριως φοβομαστε τους προδοτες...κιελπιζω να κανω τεραστιο λαθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα νομίζω ότι μερικοί πρέπει να καταλαβαίνουν τι λέμε, για να σχολιάζουν. Όταν λέμε "φοβόμαστε", ποιοι φοβόνται; Οι εσαεί ενδοτικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν εμφυσήσει την ηττοπάθεια και στον λαό.
      Στην συγκεκριμένη περίπτωση, φοβόμαστε την Τουρκία, χωρίς κανέναν λόγο.
      Τους προδότες κανείς δεν τούς φοβάται, άλλως δεν θα τούς είχαμε διαχρονικώς στην κυβέρνηση.

      Διαγραφή
    2. Επαναλαμβανω το ως ανω σχολιο μου σε απαντηση σας χωρις να προσβαλω τη διανοητικην καταστασιν κανενος κε...

      Διαγραφή
  4. φοβομαστε τους τουρκους. ειναι γεγονος. καλο θα εναι να μην βγαινει καθε τοσο ο πακης και να κουναει το δαχτυλο προς τους τουρκους. Αφου δεν μας παιρνει. Ειμαστε αδυναμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Για να κάνεις ΑΟΖ θα πρέπει να συμφωνήσεις με τους γείτονες για τα όρια, σωστά??? Αν οι γείτονες δεν συμφωνούν με αυτό που προτείνεις εσύ, να κάνεις ΑΟΖ έτσι για να την κάνεις? πχ θέλουμε να κάνουμε ΑΟΖ και να την οριοθετήσουμε με την Αίγυπτο. Ας υποθέσουμε ότι η Αίγυπτος δεν δέχεται το Καστελόριζο για να μην διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Τι προτείνετε?? Να κάνουμε ΑΟΖ χωρίς το Καστελόριζο?? ή να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να γίνει όπως πρέπει να γίνει. Το να ψάχνουμε μόνιμα για Εφιάλτες δεν είναι καλό. Ούτε γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται με αυτά τα θέματα. Εξάλλου στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που δεν λέγονται αλλά γίνονται. Ποιος μπορεί να ξέρει τι γίνεται?? Αν κάποιος έχει τόσο βαθιά ενημέρωση και γνώση ας πει και σε εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Dimitra Bibila

      Η διαδικασία έχει ως εξής:

      Πρώτα ανακηρύσσει ένα κράτος την ΑΟΖ του.
      Εάν αυτή έρχεται σε επικάλυψη με την ΑΟΖ άλλου κράτους (στην Μεσόγειο, λόγω μικρών αποστάσεων, αυτό είναι ο κανόνας), τότε προβαίνει σε οριοθέτηση με το κράτος αυτό.
      Σε περίπτωση μη συμφωνίας, προσφεύγουν για διαιτησία το ΔΔΧ (βλέπε Γερμανία-Ολλανδία και όχι μόνο).
      Το πρόβλημα με την Τουρκία είναι διττό:

      α) Δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση τού Δικαίου Θαλάσσης τού 1982, αλλά την έχει εφαρμόσει στην Μαύρη Θάλασσα.

      β) Δεν αναγνωρίζει το ΔΔΧ. Συνεπώς, πριν την προσφυγή, πρέπει να υπογραφεί συμφωνητικό, ότι η απόφαση τού εν λόγω δικαστηρίου θα γίνει σεβαστή. Όμως, οι Τούρκοι δεν είναι βέβαιον ότι θα τιμήσουν την υπογραφή των αυτή και ουδείς μπορεί να τούς εξαναγκάσει, εκτός κι αν χρησιμοποιήσει βία.

      Διαγραφή
  6. Αν εμεις ειμαστε ημιμαθεις σιγουρα δεν λετε οτι φταιμε και γιαυτο...
    Αν τωρα εσεις δεν ξερετε τι σας γινεται,αυτο αφορα εσας και μονο...
    Αρα λοιπον,προς τι ολοι οι αλλαλαγμοι;
    Οσοι λοιπον ξερουν, καλο εινα να πληροφορουν...
    Οποτε τι "στρατηγικη συμμαχια" με αιγυπτιους μας τσαμπουνανε;
    Οι αιγυπτιοι παιζουν το χαρτι της ρωσιας;
    Μαλλον...και καλα κανουν...
    Αυτο το σαϊτ ομως γιατι κραυγαζει για το αντιθετο;
    Αυτο λεω...
    https://youtu.be/-MjMjHNIubw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κιεδω παντως,ως ολιγορια της ελληνικης πλευρας παρουσιαζεται...γιατι αραγε;
      http://mignatiou.com/2016/07/to-katarameno-foviko-sindromo-i-aoz-i-ellada-ke-i-protasi-tou-israil/

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.