2/11/16

Σειρά διαλέξεων με θέμα: Η Γεωπολιτική των Υδρογονανθράκων στη ΝΑ Μεσόγειο και την Κασπί: Οι Ρόλοι της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας

 Σειρά διαλέξεων με θέμα: 
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗ Ν.Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ:
ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ 
Το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, διοργανώνει τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2016 σεμινάριο ειδικά αφιερωμένο στην γεωπολιτική του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Ν.Α. Μεσόγειο & την Κασπία Θάλασσα με σκοπό να καλύψει τις σύγχρονες εξελίξεις στην εν λόγω περιφέρεια μείζονος γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και για την Κύπρο. 
Το σεμινάριο, οκτώ συνολικά διαλέξεων θα διεξάγεται κάθε Τετάρτη μεταξύ 18:00 – 21:00 και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα M106, κτίριο Millennium, 1ος όροφος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις ακόλουθες ημερομηνίες:9, 16, 23, και 30 Νοεμβρίου, 7, 14, 21 Δεκεμβρίου και 11 Ιανουαρίου 2017.

Το σεμινάριο θα αναλύσει τις γεωπολιτικές και οικονομικές παραμέτρους των συγκρουσιακών και συνεργατικών σχέσεων που αναπτύσσονται στις δύο περιοχές ελληνικού στρατηγικού ενδιαφέροντος και του τρόπου με το οποίο οι σχέσεις αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα και την Κύπρο και τη δυναμική του τριγώνου Αθηνών-Λευκωσίας-Άγκυρας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις επιπτώσεις της Τούρκο-Ισραηλινής και Τούρκο-Ρωσικής επαναπροσέγγισης και των εξελίξεων που δρομολογούνται αναφορικά με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Απευθύνεται σε οικονομολόγους και στελέχη επιχειρήσεων, σε διπλωμάτες, και προσωπικό πρεσβειών, σε κρατικούς λειτουργούς, σε δημοσιογράφους και σε προ-πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής & Οικονομικών της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και συνεργάτης του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 8 διαλέξεις επί των ακόλουθων θεματικών:

Διάλεξη 1η (09/11/2016): Το επιβεβαιωμένο και δυνητικό δυναμικό Υδρογονανθράκων (Υ/Α) της Κασπίας και της Ν.Α. Μεσογείου και η σημασία του για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ε.Ε.

Διάλεξη 2η (16/11/2016): Το υφιστάμενο και δυνητικό δικτύου μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κασπίας και της Ν.Α. Μεσογείου

Διάλεξη 3η (23/11/2016): Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου και τα Ρωσο-ευρωπαϊκά σχέδια παράκαμψης του Ουκρανικού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Blue StreamSouth StreamTurkish StreamGreek StreamNord Stream 2)

Διάλεξη 4η (30/11/2016): Οι σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου με τη Ρωσία και τις χώρες της μετασοβιετικής Κασπίας

Διάλεξη 5η (07/12/2016): Η γεωστρατηγική προσέγγιση Ελλάδος και Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Διάλεξη 6η (14/12/2016): Η Ενεργειακή πολιτική και διπλωματία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Διάλεξη 7η (21/12/2016): Οι επιπτώσεις του νέου ενεργειακού χάρτη της Ν.Α . Μεσογείου και της Κασπίας στην ελληνική εξωτερική πολιτική και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διάλεξη 8η (11/1/2017): Ο επηρεασμός των ενεργειακών εξελίξεων της Ν.Α. Μεσογείου στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού Ζητήματος


Μέχρι το τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες:
  • Θα έχουν διευρύνει σε βάθος τις γνώσεις τους για τις σύγχρονες όψεις της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης .
  • Θα έχουν κατανοήσει γιατί η ενεργειακή ασφάλεια συνδέεται άμεσα όχι μόνο με τα   προβλήματα της περιοχής, αλλά προσδιορίζουν και τις παγκόσμιες  πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
  • Θα έχουν αναπτύξει εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από τα γεωπολιτικά και τα γεω-οικονομικά συμφέροντα των χωρών της περιοχής  και το ρόλο που διαδραματίζουν στο σύγχρονο πολιτικό και οικονομικό διεθνές σύστημα.

Γλώσσα εργασίας: Ελληνική
Δικαίωμα Συμμετοχής: 90 Ευρώ για επαγγελματίες, 70 Ευρώ για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και 80 Ευρώ για φοιτητές άλλων πανεπιστημίων

Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί ηλεκτρονικός φάκελος σε μορφή CD-ROM με το υλικό διδασκαλίας και με επιπρόσθετη βιβλιογραφία. Θα δοθούν επίσης πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση cceia@unic.ac.cy μέχρι και 09/11/2016.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων
Πανεπιστημιο Λευκωσιασ
Μακεδονιτίσσης 46
Τ.Θ. 24005
1700 Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ
Τηλ.: +357-22-841600
Φαξ: +357-22-357964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.