7/11/16

Σιζόπουλος: Ερωτηματικά για τη μεταφορά των συνομιλιών στην Ελβετία

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Οι χθεσινές συνεντεύξεις του ΠτΔ και του κου Ακκιντζί ουσιαστικά ανέτρεψαν τους λόγους για τους οποίους μεταβαίνουν  στην Ελβετία και δικαιολογημένα δημιουργούν ερωτηματικά και προβληματισμό.Να υπενθυμίσουμε ότι ο κος Ακιντζί είχε απαιτήσει και ο Πρόεδρος είχε αποδεχθεί, ότι για να συζητήσει το εδαφικό και να δώσει χάρτη οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν στο εξωτερικό, για μην υπάρχουν διαρροές και να προκληθούν αντιδράσεις ανάμεσα στους κατοίκους του κατοχικού καθεστώτος.
Σήμερα διαπιστώνουμε ότι στην Ελβετία η συζήτηση θα αρχίσει από τα εκκρεμούντα θέματα των κεφαλαίων που επι  μακρόν συζητήθηκαν στην Κύπρο και μετά θα συζητηθούν τα κριτήρια του εδαφικού. Χάρτες κατά τον κο Ακκιντζί θα δοθούν μόνο σε περίπτωση κατάληξης επί των κριτηρίων. Εαν όχι τότε χάρτες δεν θα δοθούν.
Με βάση τα παραπάνω ο καθένας μπορεί  εύλογα να διερωτηθεί,
  • Γιατί γίνεται η σύναντηση στην Ελβετία;
  • Γιατί δεν συζητήθηκαν τα κριτήρια στην Κύπρο και σε περίπτωση κατάληξης να δοθούν οι χάρτες στο εξωτερικό;
  • Γιατί για ένα τόσο σοβαρό κεφάλαιο όπως το εδαφικό οι συζητήσεις θα γίνουν μόνο για 2 μέρες;
  • Γιατί του εδαφικού θα προηγηθεί για 2 μέρες συζήτηση κεφαλαίων που συζητούνται για μήνες στην Κύπρο; και
  • Γιατί η τουρκική πλευρά επιχείρησε να προωθήσει παράλληλη συζήτηση για θέματα εγγυήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Μήπως για να διαμορφωθεί μια έμμεση 5μερής;
Το τελευταίο αφήνεται με σαφήνεια να διαφανεί κύρια από τις δηλώσεις του κου Ακιντζί (οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω συνεχώς επιβεβαιώνονται) ότι η συνάντηση στην Ελβετία ενδεχόμενα να δρομολογήσει και την 5μερή ή πολυμερή διάσκεψη. Εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική κατά την άποψη της ΕΔΕΚ,γιατί είτε με τη μιά είτε με την άλλη ουσιαστικά εξαφανίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που διαθέτει η πλευρά-μας.Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο ΠτΔ και όσοι θα τον συνοδεύσουν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτοί. Οι παγίδες είναι πολλές και δεν είναι τυχαία η επιλογή για συνέχιση των συζητήσεων στο εξωτερικό. Η τουρκική πλευρά δεν μεταβαίνει με θετικές προθέσεις, αλλά με στόχο να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πολιτικά πλεονεκτήματα και παράγωγο δίκαιο.
Επί της συνέντευξης του ΠτΔ θα σχολιάσω μόνο 3 σημεία
  1. Το επίκινδυνο της παραμονής αριθμού τουρκικών στρατευμάτωνμετά την εφαρμογή της λύσης. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να τα αποσύρει ποιός θα τα διώξει; Εάν προκαλέσει τεχνητή ένταση με κάποια προβοκάτσια τότε ποιές θα είναι οι συνέπειες;  Της έναρξης εφαρμογής της όποιας λύσης πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις και των δύο πλευρών, με ταυτόχρονη επέκταση του σημερινού καθεστώτος.
  2. Δυστυχώς ο ΠτΔ κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ενέταξε την επιστροφή της Αμμοχώστου ως μέρος  της λύσης. Τα ψηφίσματα καθόριζαν άμεση επιστροφή ανεξάρτητα από την κατάληξη των συνομιλιών, και
  3. Όσον αφορά την οικονομική πτυχή της λύσης χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αξιόπιστη μελέτη επιχειρείται να καλλιεργηθεί  κλίμα ευφορίας με προφανή στόχο είτε να συγκαλύψει τα αρνητικά μιας λύσης, είτε για να μεταβάλει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες για τα όσα τεκταίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.