23/11/16

Εμπλοκή στην ημερομηνία συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν

Μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον τούρκο Πρόεδρο

Η 4η Δεκεμβρίου πιθανολογείται ως η επικρατέστερη ημερομηνία για την κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες γίνονται διαβουλεύσεις και σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση για τον καθορισμό της ακριβούς ημερομηνίας, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζητείται και το ενδεχόμενο η συνάντηση των δύο ηγετών να γίνει ακόμη και σε ουδέτερο έδαφος. 
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το απόγευμα της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε την πληροφορία για την ημερομηνία, κυρίως μετά την ομιλία Ερντογάν στην οποία εμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάνης.

Η πληροφορία για τη συνάντηση έρχεται μετά τις άκαρπες συνομιλίες μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Μον Πελερέν της Ελβετίας, όπου δεν υπήρξε συμφωνία στα κριτήρια που αφορούν στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, ούτε στον αριθμό επιστροφής προσφύγων και στο ποσοστό ακτογραμμής. 

Πιο συγκεκριμένα, για τοθέμα της επιστροφής προσφύγων, το ανώτατο όριο που αποδεχόταν ο κ. Ακιντζί ήταν οι 65.000 και το κατώτατο που δεχόταν ο κ. Αναστασιάδης οι 78.000. 

Η διαφορά των 13.000 παρέπεμπε σαφώς στην άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να επιστρέψει τη Μόρφου, η οποία επιστρεφόταν με βάση το σχέδιο Ανάν.

Μετά την αποτυχία του Μον Πελερέν, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στον οποίο τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και υποστηρίζει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. 

Την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά και για την ισχύ της συμφωνίας για το προσφυγικό.
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. ...και γιατί να μη τα λέει έτσι ο σουλτάνος; Ποιόν να φοβηθεί; Τον ...γίγαντα Τσίπρα ή τον λεβεντη/μου/τσολιά Κυριακούλη;
    Στην Κωνσταντινούπολη (αν προλάβει να πάει), θα τον βάλει στο τραπεζάκι να φάει κανα λουκούμι, να πιεί κανα σερμπέτι και θα μας τον ξαναστείλει πίσω. Οπως πήγε, έτσι και θα γυρίσει. ΑΠΡΑΓΟΣ!!!
    Εκεί που είχαμε μόνο το Αιγαίο, τωρα θα έχουμε και το Ιόνιο...
    Να δείτε ότι θα έχουμε διπλό επεισόδιο και με τούρκους και με αλβανούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε πρωθυπουργε εαν έχετ λιγο υπερηφάνεια μην νομιμοποίητε του τούρκο σουλτάνο για οσα λεει και εκβιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...αν πιστεύεις ότι ένας τσιπρας μπορει να κάνει κάτι τέτοιο, ε δεν έχεις καταλάβει τίποτα!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.