12/11/16

Αφιέρωμα BBC στον λαϊκισμό -Πρωταγωνιστές Τραμπ, Λεπέν και... Τσίπρας

Ενα διόλου κολακευτικό αφιέρωμα κάνει τον Ελληνα Πρωθυπουργό το βρετανικό δίκτυο BBC.
Στην τηλεοπτική εκπομπή «On Background» του βρετανικού δικτύου, προαναγγέλλεται ένα αφιέρωμα για την άνοδοτου λαϊκισμού στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Στην εκπομπή να επιχειρηθεί να προσεγγισθεί το φαινόμενο του λαϊκισμού και στο τρέιλερ της εκπομπής προβάλλονται τρεις εκπρόσωποι – κατά το BBC – του φαινομένου σε ΗΠΑ και ΕΕ:

Ο νεός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας…
Η εκπομπή, θα προβληθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Το τρέιλερ πάντως γυρίστηκε πριν τις αμερικανικές εκλογές καθώς το BBC διερωτάται αν με την επιτυχία του λαϊκισμού στην Ευρώπη θα μπορούσε ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

3 σχόλια:

  1. Ο Παντελης Μπουκαλας εχει γραψει ένα ωραίο άρθρο και εκει βρήκα και αυτήν την παράγραφο με το τι σημαίνει λαϊκιστής σύμφωνα με το λεξικό, γραφει λοιπόν,

    Πρώτα το Λεξικό Μπαμπινιώτη, του 1998. Αντιγράφω: «Λαϊκισμός: ο έπαινος και η κολακεία των αδυναμιών και των ελαττωμάτων του λαού, καθώς και η υιοθέτηση επιχειρημάτων ή θέσεων που ευχαριστούν τον λαό (και γενικότ. τους πολλούς), χωρίς όμως και να τον ωφελούν, με σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιάς του. Η λ. μαρτυρείται από το 1887». Δεύτερο το Λεξικό του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, επίσης του 1998: «Λαϊκισμός: η ιδεολογία ή στάση που εκφράζεται κυρίως στην πολιτική και στην τέχνη και που χαρακτηρίζεται από υπερβολική και μη αυθεντική λαϊκότητα· μεταφραστικό δάνειο αγγλ. Populism». Τέλος, το νεοτύπωτο Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο ανάμεσα στο «λαϊκισμός» και το «λαϊκός» λημματογραφεί τέσσερις λέξεις που δεν υπάρχουν στα δύο προαναφερθέντα λεξικά («λαϊκιστί», «λαϊκομετωπικός», «λαϊκοποίηση», «λαϊκοπόπ»). Στο θέμα μας: «Λαϊκισμός: πολιτική πρακτική παραπλάνησης, κολακείας και εφησυχασμού του λαού καθώς και παροχής διευκολύνσεων, με στόχο την καθοδήγηση και χειραγώγησή του».


    Εγω προσωπικα συμφωνώ πιο πολυ με τους δυο τελευταίους ορισμούς της λέξεως και όχι με του κυρίου Μπαμπινιώτη γιατί σύμφωνα με τον δικό του ορισμό υπαρχει κάποιος που αντικειμενικά γνωρίζει το καλό του λαού και αυτη η υποθεςη μπορεί να ειναι λαϊκίστικο από μόνη της. Ο Τσιπρας ξέρουμε οτι ειναι λαϊκιστής γιατί ειπε αυτα που ήθελε να ακούσει ο λαός για να τον χειραγωγήσει και εντέλει αποδείχθηκε οτι έλεγε 100% ψέματα αυτο ειναι λαϊκισμός ασχέτως με το αν αυτο που έγινε ήταν ωφέλιμο για τον λαό. Η Λεπέν όμως όπως και ο Τραμπ δεν ξερω αν ειναι λαϊκιστές γιατί μένει να δούμε αν λενε ψέματα. Όσον αφορά τον Τραμπ δε πολυ φοβάμαι οτι όμορος λαϊκιστής ειναι τουλάχιστον παραπλανητικός. Ο Τραμπ δεν ειπε αυτα που ήθελε να ακούσει ο λαός γιατί αν έλεγε αυτα θα είχε παρει παραπάνω ποσοστό αντίθετα η Χιλαρυ προσπάθησε να χειραγωγήσει τον λαό. Ο Τραμπ δεν ειναι κανενας τυχαίος και αυτα που λέει δεν τα λέει στον βρόντο. Ο Μπρζεζινσκυ ο οποίος ειναι ο μεγαλύτερος ένα ζωή αμερικανός στρατηγιστης και δημοκρατικός τον υποστήριξε σε ανύποπτο χρόνο από την κούρσα ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων. Αυτα που λέει δε ο Τραμπ ειδικα αν άκουσε κανεις την πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη των εκλογών δεν ειναι λόγια του αέρα ειναι αυτα που εχει γραψει ο Μπρζεζινσκυ στα βιβλία του. Αν κάποιος παει στην Αμερική θα αντιληφθεί αμέσως οτι οι υποδομές της ειναι πολυ παλιές και το μονο που ειπε ο Τραμπ ειναι οτι θα ξαναχτισουμε την Αμερική το οποιο ο Μπρζεζινσκυ το θεωρεί εκ των οτι άνευ και μιλάμε για έναν άνθρωπο που εχει ως απόλυτη προτεραιότητα του την εξωτερική πολιτική. Όποτε λοιπόν μένει να δούμε τι θα γίνει. Η προστασία δε της οικονομίας δεν ειναι λαϊκισμός ειναι μια πραγματικότητα και λέγεται μερκαντιλισμος. Αν λοιπόν έχουν διακρίνει στην Αμερική οτι πρεπει να προστατέψουν την οικονομία τους θα το κάνουν. Αυτο γινόταν παντοτε οποίος ήθελε να αποκτήσει ισχυρή οικονομία την προστάτευε και αφου αποκτουσε το πανω χέρι έλεγε παμε ελεύθερο εμπόριο, αυτο εκανε η Γερμανία στην Ευρώπη με την ευρωπαϊκή ένωση αυτο εκανε η Αμερική στον δυτικό κόσμο. Όποτε λοιπόν ολα τα αλλα ειναι μπούρδες και αυτα που λέει ολο το σύστημα το οποιο ασχολείται με την lady gaga και τα φρικιά πραγματικά μου ειναι αδιάφορο γιατί αυτοί ειναι οι λαϊκιστές όντας ψεύτες. Η σιωπηρή πλειοψηφία όπως φαίνεται γράφει αυτόν τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και αντιδρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δεχθώ υπό το πρίσμα της αξιολόγησης των πεπραγμένων τον χαρακτηρισμό από το δημοκρατικό και αξιοκρατικό BBC, του Τσίπρα ως λαικιστή. Τα ίδια έλεγαν και πρίν τα ίδια θα λένε και αργότερα.

    Να δεχθώ ακόμη πιό δύσκολα και τον ίδιο χαρακτηρισμό για την Λεπέν, ώς προκαταβολική αλήθεια, ότι στον βαθμό που θα εκλεγεί πρόεδρος θα κάνει άλλα αντ΄ άλλων. Άρα λαικίστρια, και ειδικώς φασιστόμουτρο για να δέσει η κρέμα.

    Την λύσσα όμως του Ευρωπαικού πολιτικού κατεστημένου, των υπαλλήλων της CETA και TTIP δηλαδή, εναντίον του νεοεκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, αδυνατώ να την κατανοήσω.

    Κατ΄ αρχήν δια λόγους στοιχειώδους διπλωματίας, και ασχέτως των προσωπικών αντιλήψεων και του εμφανούς τρόμου, οι πολιτικές ηγεσίες της παραπαίουσας Ευρώπης των λαών, έπρεπε να βγάλουν τον σκασμό. Ολίγα ψυχρά συγχαρητήρια και τέλος. Για τις ΗΠΑ μιλάμε, όχι για το Κόσσοβο.

    Ποιοί είναι οι βαθύτεροι λόγοι της εξωφρενικής επίθεσης εναντίον του Τράμπ, που βεβαίως σημαίνει επίθεση και εναντίον της απόφασης του Αμερικάνικου λαού ;

    Μη αγνοώντας την ανησυχία του πολιτικού κατεστημένου της Ευρώπης, λάθρα βιώσαν επί δεκαετίες στο βρακί της Ουάσιγκτον, για ενδεχόμενες ανατροπές σε σημαντικά θέματα όπως το ΝΑΤΟ και οι εμπορικές συμφωνίες, νομίζω ότι η πηγή της λύσσας βρίσκεται αλλού.

    Οι εξωνημένοι, μολονότι είχαν την πρόγευση από την αντίδραση του Ελληνικού λαού και κυρίως το BREXIT, συνειδητοποίησαν κατόπιν εορτής ότι η καθοδήγηση των μαζών μέσα από τα ΜΜΕ και το Facebook έφτασε στο ιστορικό τέλος της. Κάθε αποτέλεσμα πλέον από την κάλπη είναι δυνατό.

    Το μήνυμα ελήφθη, κατενοήθη πλήρως, αλλά δεν καταπίνεται με τίποτε. Τουλάχιστον αυτή την ώρα.

    Και όπως είπε η μαντάμ, "This is painful, and it will be for a long time"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το BBC έμπλεξε τα αυγά κι τα καλάθια με τη σύγκριση τουλάχιστον τη φωτογραφική των ετερόκλητων αυτών πολιτικών.Αναμενουμε να δουμε τι θα παρουσίασει να το κρίνουμε.Με λύπη μου βλέπω οτι παρουσιάζονται ως λαϊκίστικες και κακές απο τα διεθνή ΜΜΕ άπασες οι θέσεις που διαφωνούν με κάποια ατζέντα συγκεκριμένη την οποία ουδείς γνωρίζει ποιος εχει επιβάλλει ως ρεαλιστική η σωστή ! Η δε έννοια του λαϊκισμού ως έννοια ειναι άκρως συζητήσιμη.Ουδεις μπορείς να την ορίσει επιστημονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.