10/10/16

Υπόθεση Noor 1: Νέες διώξεις μετά από απόρρητη κατάθεση για τον χρηματοδότη του

Στην άσκηση - εντός των επόμενων ημερών - νέων ποινικών διώξεων και στη σύλληψη και άλλων κεντρικών προσώπων για την υπόθεση του «Noor 1» αναμένεται να οδηγήσει η μυστική κατάθεση του «μάρτυρα υπό προστασία» για τους ασύλληπτους πρωταγωνιστές και χρηματοδότες της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης, αξίας 50 εκατ. ευρώ, με το πλοίο το καλοκαίρι του 2014.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη πέντε άτομα, επέβαλε πολυετείς καθείρξεις σε δεκάδες, ενώ υπήρξε αθώωση των μελών του πληρώματος.

Η κατάθεση του μάρτυρα υπό προστασία όμως, σε συνδυασμό με άλλη υψηλόβαθμου αξιωματικού του Λιμενικού που δόθηκε προ 15 ημερών στην Εισαγγελία Πειραιά, αλλά και στοιχεία που απέστειλαν προσφάτως οι τουρκικές και άλλες αρχές προσδίδουν νέα δυναμική για την παραπέρα διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος, πρόκειται για έναν νέο φάκελο σε σχέση με την υπόθεση του πλοίου, ο οποίος αφορά κυρίως αυτούς που προχώρησαν στην αγοραπωλησία της ηρωίνης, σειρά άλλων συμβάντων που έχουν σημειωθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε να φωτισθούν πολλές πτυχές της σχεδόν μυθοποιημένης υπόθεσης.

Την απόρρητη κατάθεση έδωσε στις 23 Νοεμβρίου 2015 σε κλιμάκιο στελεχών του Λιμενικού που τον επισκέφθηκαν στις φυλακές ο 42χρονος εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης. Από τους βασικούς κατηγορουμένους της υπόθεσης, είχε αποδεχθεί την εμπλοκή του και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο εν λόγω κατηγορούμενος, αλλά και βασικός μάρτυρας στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης είχε υποδείξει ουσιαστικά εδώ και έναν χρόνο ποιοι ήσαν οι «άγνωστοι πρωταγωνιστές του φορτίου της ηρωίνης». Φαίνεται όμως να υπήρξε σημαντική καθυστέρηση σε αυτή την έρευνα που τώρα, μετά την έκδοση της απόφασης, επιταχύνεται. Ο εφοπλιστής ανέφερε ότι ένας άλλος επιχειρηματίας (ήδη κατηγορούμενος και καταδικασθείς για την υπόθεση) «μού ζήτησε να δω ορισμένους τύπους στην Κωνσταντινούπολη για να φέρει πετρέλαια κλεμμένα με ένα καράβι που αγόρασε από τον εφοπλιστή Π. (σημειώνεται όνομα έλληνα επιχειρηματία που δεν είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση), χωρητικότητας επτά χιλιάδων τόνων με το όνομα "Λένη". Μου είπε ότι πρόκειται για λαθραία και ότι θα είχαμε μεγάλο κέρδος».

Στη συνέχεια αναφέρεται στις συνεννοήσεις που είχε με τα δύο άτομα με τα ονόματα «Αλεξ» και «Γκαμάλ» στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στις συναντήσεις, δύο φορές, με τον πρώτο από αυτούς στο Ντουμπάι, όταν πλέον ήταν σε εξέλιξη το σχέδιο μεταφοράς της ηρωίνης. Στη συνέχεια επικαλείται περαιτέρω διερεύνηση του email που διέθετε από έναν από τους δράστες και μνημονεύει ότι πρόκειται για τον Φαρντίν Ριγκαμπάντι, έναν 38χρονο Βρετανό τουρκικής καταγωγής, που έχει εστιατόρια στο Λονδίνο αλλά και στην πόλη Ράστατ της Γερμανίας.

Ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης κατέθεσε πρόσφατα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του προς το Πενταμελές Εφετείο Πειραιά με επίκληση τη μυστική κατάθεσή του για τους καθοδηγητές και χρηματοδότες του φορτίου της ηρωίνης. Πάντως ενδεικτικό του παρασκηνίου της υπόθεσης είναι ότι ο ίδιος μάρτυρας σε άλλο σημείο της μη δημοσιοποιημένης κατάθεσής του λέει ότι «κατά το χρονικό διάστημα που ήμουν τρόφιμος των φυλακών Κορυδαλλού έρχονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα διάφοροι τρόφιμοι τουρκικής εθνικότητας και μου έδειχναν φωτογραφίες του γιου μου να μπαίνει στο σχολείο του. Οι φωτογραφίες που μου έδειχναν ήταν διαφορετικές κάθε φορά». Επιπλέον, ζήτησε αστυνομική προστασία για την οικογένειά του στη Φιλοθέη και αναχώρηση για χώρα του εξωτερικού όταν εκτίσει την ποινή του.

Από την περαιτέρω έρευνα των αξιωματικών του Λιμενικού και την πρόσφατη κατάθεση στελέχους της Ασφάλειας Λιμεναρχείου Πειραιά προέκυψε ότι ο «Γκαμάλ» είναι στενός συγγενής - πιθανόν να μην είναι αδέλφια, όπως ανέφερε ο προστατευόμενος μάρτυρας - του «Αλεξ»-Ριγκαμπάντι. Πρόκειται για τον 42χρονο ιρανικής καταγωγής Τούρκο Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι που είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2007 για διακίνηση 75 κιλών ηρωίνης.

Ο Ζιντάστι ή «Γκαμάλ» είχε δώσει μυστική κατάθεση με το κωδικό όνομα «Ζυγός» τον Οκτώβριο του 2010 για το σκάνδαλο «Εργκένεκον», για τη σχέση στρατιωτικών, αστυνομικών, μελών της τουρκικής μαφίας, παρακρατικών και «Γκρίζων Λύκων» με τις δολοφονίες αντικαθεστωτικών, Κούρδων και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 (περίπου τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγάλου φορτίου ναρκωτικών στην Ελευσίνα) δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από δύο δράστες η 19χρονη κόρη του Αρζού Σεντί και ο 23χρονος οδηγός του. Σύμφωνα με αναφορές του Ζιντάστι αλλά και στοιχεία που απέστειλαν τώρα οι τουρκικές Αρχές, η διπλή δολοφονία σχετίζεται με τη μεταφορά ναρκωτικών με το «Noor 1» αλλά και με τον εντοπισμό του φορτίου.

Ακολούθησαν και άλλες ανταποδοτικές δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Ολλανδία, όπου φέρεται να βρισκόταν άλλο κεντρικό πρόσωπο στη μεταφορά ηρωίνης, η οποία θα κατέληγε στις Κάτω Χώρες. Πλέον οι δικαστικές αρχές έχουν πλήρη εικόνα της υπόθεσης, ύστερα και από έγγραφα άλλων ευρωπαϊκών χωρών από παρακολουθήσεις υπόπτων, για όλο το «δίκτυο» εμπόρων ναρκωτικών που κρύβεται πίσω από το «Noor 1».


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/327190/upothesi-noor-1-nees-dioxeis-meta-apo-aporriti-katathesi-gia-ton-hrimatodoti-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.