18/10/16

Φάκελος mail της Κλίντον: Το ΥΠΕΞ «πίεσε το FBI» για το τι θα έβγαζε η έρευνα - Συνέργεια για συγκάλυψη βλέπει ο Τραμπ

Λίγες εβδομάδες πριν τις κάλπες για το Λευκό Οίκο, η υπόθεση των mail της Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν ακόμη στο υπουργείο Εξωτερικών ακολουθεί ακόμη την υποψήφια των Δημοκρατικών: Έγγραφα που δημοσιεύτηκαν γύρω από την έρευνα των αμερικανών Αρχών εμφανίζουν αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πίεσαν το FBI σχετικά με τη διαβάθμιση των πληροφοριών που αναφέρονταν στα mail. 
Στα έγγραφα γίνεται επίσης λόγος για ανταλλάγματα του ΥΠΕΞ στο FBI, κάτι που οι δύο πλευρές αρνούνται. Η αναφορά για άσκηση πίεσης μπαίνει στη φαρέτρα του Τραμπ, ο οποίος την χρησιμοποιήσε εκ νέου μιλώντας για «συνέργεια FBI, υπουργείου Δικαιοσύνης και ΥΠΕΞ ώστε να προστατευτεί η Κλίντον». 
Η Κλίντον έχει παραδεχθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως ήταν «λάθος» της να χρησιμοποιεί ιδιωτικό server για την ηλεκτρονική της αλληλογραφία όταν ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η υπόθεση είχε καταλήξει στο μικροσκόπιο και του FBI και του ίδιου του αμερικανικού ΥΠΕΞ. 

Σε έγγραφα όμως του FBI γύρω από την έρευνα που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ουάσινγκτον), αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ εμφανίζονται να ασκούν πίεση στους αξιωματούχους του FBI με στόχο να αποχαρακτηριστούν στοιχεία που αναφέρονταν στα mail της Κλίντον. 

Αναφέρεται ονομαστικά ο Πάτρικ Κένεντι, ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να ζητά από τους ερευνητές του FBI να αποχαρακτηρίσουν διαβαθμισμένα στοιχεία σχετικά με την επίθεση στη διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη (το 2012) τα οποία αναφέρονταν σε mail της Κλίντον. 

Σε συζήτησή του με άλλο αξιωματούχο του FBI, ο Πάτρικ Κένεντι εμφανίζεται να συνομιλεί και για το «ενδεχόμενο» να ικανοποιηθεί το αίτημα του FBI για περισσότερες θέσεις στελεχών του στο Ιράκ. Και οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν ότι έγινε τέτοια συζήτηση (αν και ο καθένας ρίχνει στον άλλον το ποιος το «έριξε» στη συζήτηση) αλλά αρνούνται πως επρόκειτο για «προσφορά ανταλλάγματος». Στο τέλος, δεν αυξήθηκαν τα στελέχη του FBI στο Ιράκ.

Αν και, όπως σημειώνει το Reuters, τελικά δεν άλλαξε η διαβάθμιση για το περιεχόμενο του mail -τμήματά του καλύφθηκαν ως απόρρητα- η υπόθεση γρήγορα αξιοποιήθηκε από τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία. 

Τα έγγραφα του FBI που δημοσιεύτηκαν δείχνουν «διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια» ανέφερε σε βίντεό του ο Τραμπ, λέγοντας πως στόχος των κυβερνητικών υπηρεσιών ήταν να «παρουσιαστεί η Κλίντον ως αθώα την ώρα που είναι ένοχη για πολύ σοβαρά εγκλήματα».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.