10/10/16

H ΕΕ επιτρέπει στην Άγκυρα να αγνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κομισιόν επιτρέπει στην Τουρκία να αγνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην αξιολόγηση για τον οδικό χάρτη προς άρση της βίζας, την παρουσιάζει να έχει υλοποιήσει ένα από τα κριτήρια, παρόλο που διαπιστώνει ότι δεν το εφαρμόζει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί δεν την αναγνωρίζει.
Οι Βρυξέλλες επιμένουν, αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε, ήδη από τον Μάιο, διαμαρτυρηθεί εγγράφως προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
Στην έκθεση αξιολόγησης για τον οδικό χάρτη της Τουρκίας και τα 72 προαπαιτούμενα κριτήρια για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, η Κομισιόν προβαίνει σε μια ενέργεια που ξεπερνά κάθε έννοια πρόκλησης και λογικής.
 Στο έγγραφο αξιολόγησης, η Κομισιόν θεωρεί ότι η Τουρκία «έχει εκπληρώσει» (fulfilled) το κριτήριο 44 για την παροχή συνεργασίας με τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές κρατών-μελών. 
Ωστόσο, στις δύο τελευταίες γραμμές ομολογεί με χαρακτηριστικό τρόπο: 
«Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Τουρκία δεν προσφέρει καμιά συνεργασία στην Κυπριακή Δημοκρατία ως αποτέλεσμα της πολιτικής της για μη αναγνώριση.» 

Η πρωτοφανής πρόκληση της Κομισιόν που θεωρεί ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει ένα κριτήριο, ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνει ότι δεν το υλοποιεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί δεν την αναγνωρίζει, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
Στην επιστολή, ημερομηνίας 6 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει μεταξύ άλλων στον πρόεδρο της Κομισιόν: 
«Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται κάθε μορφής συνεργασία και επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου, στο πεδίο της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων. Ως εκ τούτου» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η Κομισιόν θεωρεί, για παράδειγμα, ότι το κριτήριο που αφορά στη συνεργασία για την επιβολή του νόμου, μεταξύ εθνικών και δικαστικών αρχών, έχει υλοποιηθεί, δεδομένου ότι τέτοια συνεργασία στο πεδίο της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, απλώς δεν υφίσταται με τη Κύπρο» επισήμανση η οποία παραπέμπει στο επίμαχο κριτήριο 44. 
Οπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο κύριος Γιούνκερ απάντησε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με καθησυχαστικό τρόπο, χωρίς ωστόσο οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν να καταστούν πράξη. 
Αντίθετα, στην καινούργια έκθεση αξιολόγησης του οδικού χάρτη της Τουρκίας, με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν εμμένει ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει το κριτήριο 44, συνεχίζοντας να ομολογεί πάντως ότι η Αγκυρα δεν παρέχει κανενός είδους συνεργασία έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί δεν την αναγνωρίζει.
ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.