6/10/16

Ενοικίασαν αρχαιολογικό χώρο σε δισεκατομμυριούχο Τουρκοκύπριο στα κατεχόμενα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κατεχόμενα η είδηση ότι με απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” έκταση 20 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει προστατευόμενη περιοχή αρχαιολογικής αξίας στην Κερύνεια, ενοικιάσθηκε για 49 χρόνια στον επιχειρηματία Σουάτ Γκιουνσέλ, που μεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτης του “πανεπιστημίου” εγγύς Ανατολής (YDÜ) και του “πανεπιστημίου” Κερύνειας (GÜ).
Η τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς” φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του “τμήματος αρχαιοτήτων και μουσείων”, Τουντζέρ Μπαγισκάν που χαρακτήρισε φιάσκο την απόφαση της “κυβέρνησης”.
Εντός της έκτασης, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Χρυσοκάβας, υπάρχουν λατομεία της Ρωμαϊκής Περιόδου, αρχαίοι τάφοι (πρόκειται για το παλαιοχριστιανικό κοιμητήριο) και η εκκλησία της Αγίας Μαύρης, σημείωσε προσθέτοντας ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί από το “τμήμα αρχαιοτήτων και μουσείων” ως αρχαιολογικός χώρος.

Ο δε πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι κάλεσε την “κυβέρνηση” να ακυρώσει την απόφασή της, λέγοντας ότι είναι αδύνατο να γίνονται τέτοια πράγματα σήμερα και πρότεινε με ειρωνικό ύφος, όπως γράφει η “Χαβαντίς”, να ενοικιαστεί στον ίδιο για επενδύσεις ο αρχαιολογικός χώρος της Σαλαμίνας ή της Έγκωμης.

Ο κ. Οζερσάι απευθυνόμενος και προς τον επιχειρηματία, ιδιοκτήτη του YDÜ, του ζήτησε, αφού γνωρίζει πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι αρχαιολογικός και προστατευόμενη περιοχή, να μην περιμένει το “υπουργικό” να ακυρώσει την απόφασή του, αλλά να αποσύρει ο ίδιος την πρότασή του για την ενοικίαση.

Δημοσιεύεται φωτογραφικό υλικό από το χώρο που ενοικιάστηκε, αλλά και η ανακοίνωση του “τμήματος αρχαιοτήτων και μουσείων” με την οποία ανακηρύσσεται ο συγκεκριμένος χώρος ως αρχαιολογικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.