6/10/16

Η δοκιμασία

Τιερί Μεϊσάν

Για τον Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan), η συριακή σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί σε οποιαδήποτε στιγμή σε Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως το είδαμε με τη συμφωνία του Μπαϊραμιού, αλλά δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το στόχο τους (να εμποδίζουν την ανάπτυξη της Κίνας και της Ρωσίας έτσι ώστε να διατηρήσουν μια μονοπολική παγκόσμια τάξη). Η Μόσχα και το Πεκίνο, από τη πλευρά τους, εκτιμούν ότι είναι σε θέση ισχύος από τούδε και στο εξής. Πλησιάζουμε τη στιγμή-κλειδί ανατροπής της παγκόσμιας τάξης ή του πυρηνικού πόλεμου.

Δίκτυο Βολταίρος | Βηρυτός (Λίβανος) | 6 Οκτωβρίου 2016

Η Μόσχα ποτέ δεν πίστεψε στην ειλικρίνεια της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, από τις 30 Ιουνίου 2012, δεν σταμάτησε να συνάψει συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν ποτέ. Δεν θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αφέντη του κόσμου, αλλά ως παρακμάζουσα αυτοκρατορία. Έχοντας επίγνωση της τεράστιας στρατιωτικής δύναμης του Πενταγώνου, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής, σκοπεύει να φέρει απαλά τη Ουάσιγκτον στο νεκροταφείο, αποφεύγοντας να αντιδράσει και να ενεργοποιεί ένα Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οδηγώντας βήμα με βήμα τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπογράψουν την παύση των εχθροπραξιών του Μπαϊραμιού στη Συρία, η Ρωσία σκόπευε να περιορίσει λίγο περισσότερο τις επιλογές του «εταίρου» της. Στην πραγματικότητα, παρά τις καθησυχαστικές λενινιστικές δηλώσεις της, η Ουάσιγκτον δεν ήταν σε θέση να διαχωρίσει οποιονδήποτε «μετριοπαθή» από τους «εξτρεμιστές». Ωστόσο, η συμφωνία προέβλεπε ότι οι διορισμένοι μετριοπαθείς από τον Τζον Κέρυ θα ενσωματώνονταν στο μηχανισμό μάχης κατά των τζιχαντιστών και μετά θα συμπεριλαμβάνονταν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του προέδρου Μπασάρ Άσαντ [ 1 ]. 

Η Ουάσιγκτον δεν βρίσκεται πλέον παρά μόνο με δύο επιλογές: είτε να αποχωρήσει από τη συριακή σύγκρουση, είτε να εισέλθει σε μετωπική πολεμική σύγκρουση κατά της Ρωσίας, σε πλανητικό επίπεδο.

Η Ουάσιγκτον στη συνέχεια δημοσίευσε επιλεγμένα αποσπάσματα από μια συζήτηση μεταξύ του Τζον Κέρι και εκπροσώπων του σαλονιού της συριακής αντιπολίτευσης, που καταγράφηκε «άθελά», στις 22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη [ 2 ]. Ακούμε τον υπουργό εξωτερικών να αποδοκιμάσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ που αρνείται να στείλει άνδρες να ανατρέψουν την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και να συμβουλεύει στους αντιπολιτευόμενους να βρουν μια άλλη στρατιωτική δύναμη για να κάνουν τη δουλειά στη θέση τους και να τους φέρει στην εξουσία. 

Ο νέος μέντορας δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα διαφορετικός από τη συμμαχία που ήδη προωθήθηκε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Κατάρ και της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον παραιτείται από τον πόλεμο, αλλά τίποτα δεν αλλάζει πραγματικά στο έδαφος. Συνεχίζει με την αποκλειστική ευθύνη των υποτελών της.

Από την πλευρά της, χωρίς να φοβάται η ίδια την αναμέτρηση, η Ρωσία διατηρεί τις αξιώσεις της στη Συρία και αναπτύχθηκε μυστικά στρατιωτικά στην Υεμένη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Το Σάββατο, εκτόξευσε έναν πύραυλο έδαφος-θάλασσα προς το HSV-2 Swift, το καταμαράν του στρατού των ΗΑΕ και το κατέστρεψε. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές νατοϊκές πληροφορίες, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τους Χούθι και η ναυαρχίδα του Ναυτικού των ΗΑΕ θα είχε υποστεί μόνο ζημιές, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. 
Το μήνυμα αυτό απευθυνόταν τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στις πετρελαϊκές δικτατορίες του Κόλπου: ο Γενικός Πόλεμος είναι δυνατός και η Μόσχα δεν θα διαφύγει.





Η Ουάσιγκτον δεν αντέδρασε στο περιστατικό στην Υεμένη και καταφεύγει στους υποτελείς της.

Θεωρώντας ότι η διένεξη δεν περιορίζεται στη Συρία, αλλά ότι τα προβλήματα συσσωρεύονται εδώ και χρόνια, η Μόσχα θεωρεί ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει, ακόμη και αν διεξάγεται μόνο σε περιορισμένη περιοχή, τη Συρία. 
Εδώ και πέντε χρόνια, 129 κράτη και 16 διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Συρίας, της Αλγερίας, του Ιράν, της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Ο Πούτιν ανέστειλε τη ρωσοαμερικανική συμφωνία για τον περιορισμό του στρατιωτικού πλουτωνίου· μια απόφαση που έχει στόχο την απάντηση σε τυχόν πυρηνική πρόκληση. 

Με τη κατάθεση ενός νομοσχεδίου στη Δούμα, θέτει τον όρο ότι η συμφωνία σχετικά με το πλουτώνιο θα αποκατασταθεί, όταν η Ουάσιγκτον θα τηρήσει τις υποσχέσεις της: απομάκρυνση των όπλων που εγκαταστάθηκαν από το ΝΑΤΟ στα πρώην σοβιετικά κράτη, κατάργηση των αντι-ρωσικών κυρώσεων που συσσωρεύονται από του νόμου Magnitsky έως το πραξικόπημα στο Κίεβο· όλες διεκδικήσεις που μας γυρίζουν 15 χρόνια πίσω.


Η Ουάσιγκτον πίστευε ότι θα μπορούσε να περιορίσει τον ρωσικό χώρο και την επιρροή της· ότι μπορούσε να υποσχεθεί, να μη κρατήσει τις υποσχέσεις της και να ζητήσει συγνώμη. Αυτό ίσχυε κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ. Δεν ισχύει πλέον σήμερα.

Τιερί Μεϊσάν


Μετάφραση από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 5.10.2016

[1] « Confirmations », par Thierry Meyssan, Al-Watan (Syrie) , Voltaire Network, September 27, 2016.

[2] “Audio Reveals What John Kerry Told Syrians Behind Closed Doors”, Anne Barnard, The New York Times, September 30, 2016.

10 σχόλια:

  1. Ο Μεγαλος πολεμος ερχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρίν από 15 χρόνια περίπου, γενομένης συζητήσεως περί διεθνούς διπλωματίας, είχα επισημάνει (στο περίπου) στον διεθνιστή συνομιλητή μου, το εξής :
    - Όταν μία υπερδύναμη, χάσει την δυνατότητα στρατιωτικής υποσστήριξης των επιθυμιών της έναντι μιάς άλλης χώρας, τότε, η διπλωματική της υπηρεσία, χάνει κυριολεκτικώς τον μπούσουλα και λειτουργεί καταστρεπτικά.
    - Το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα της υπενθυμίσουμε, είναι η καλλίτερη λογική βάση, γιά να μην χάσει τον μπούσουλα, μου απάντησε(στο περίπου) ο διεθνιστής φίλος μου.

    Σήμερα, άνθρωποι με την ίδια σκέψη, κατέχουν την εξουσία στην πατρίδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eξαιρετικά ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα με την αποκάλυψη για τον πύραυλο ...
    των Χούτι! ! !
    Είναι από τα απόκρυφα μηνύματα-προειδοποιήσεις.
    Σ'ένα άλλο, για το οποίο μίλησε μόνο μια ιρανική πηγή, αλλά από τους αμέσως ενδιαφερόμενους σιγή ασυρμάτου, μετά τον -"κατά λάθος"- πολύνεκρο αμερικανικό βομβαρδισμό συριακού στρατού στο Ελ Ζορ, πύραυλος έπληξε μυστικό στρατηγείο των τζιχαντιστών "ανταρτών" στο Χαλέπι και σκότωσε
    τριάντα επιτελείς - Αμερικανούς, Βρετανούς, Τούρκους, Σαουδάραβες και Καταριανούς αξιωματικούς,κατασκόπους, εκπαιδευτές και ειδικούς σημάνσεως μέσω δορυφόρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την είδηση αυτή (22/9/2016) την έχομε, αλλά από ρωσική πηγή (έμφαση δίνεται στους νεκρούς Ισραηλινούς):
      >Ρωσικά πολεμικά πλοία εκτόξευσαν 3 πυραύλους Caliber κατά αίθουσας επιχειρήσεων στο Χαλέπι και σκότωσαν 30 ισραηλινούς και δυτικούς αξιωματικούς μυστικών υπηρεσιών<
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/09/3-caliber-30.html

      Επίσης, φέρεται ο ΣΑΣ να έχει καταρρίψει 2 ισραηλινά μαχητικά και ένα UAV:

      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/09/the-one-billion-dollars-question-did.html
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/09/drone.html

      Διαγραφή
  4. Νομιζω,οπως προειπα,οτι η ουασιγκτον προωθηθηκε σε χωρες που η Σ.Ενωση ειχε καταλαβει με πολεμο στο παρελθον και μαλλον χωρις την συναινεση της...Εισηλθε σε περιοχες που δεν της ανηκαν κατα καποιο τροπο...και αποτι φαινεται η ρωσια τις διεκδικει πισω παση θυσια...απλα τα πραγματα...και παω στοιχημα οτι η αμερικη θα
    υποχωρησει τελικα απο παντου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ίδια μέρα που ο Γκορμπατσόφ μάζευε τα στρατεύματα της ΣΕ από αυτές τις χώρες , κατήργησε και τη στρατιωτική συμμαχία του Σύμφωνου της Βαρσοβίας, έχοντας πάρει την υπόσχεση από το ΝΑΤΟ (ήτοι ΗΠΑ) ότι δεν θα έμπαιναν αυτές οι χώρες στο ΝΑΤΟ.
      Αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε και το ΝΑΤΟ ενίσχυσε τη παρουσία και τις δομές του, εκεί που δεν υπήρξε πλέον κανένας λόγος για την ύπαρξη του.

      Αλλά είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μια άκρως επιθετική πολιτική κατά της Ρωσίας, εφαρμόζοντας μια από τις αρχές των θεωρείων του Θουκυδίδη.
      Φαίνεται ότι έφτασαν στο σημείο όπου δεν τους «παίρνει άλλο».

      Το άμεσο μέλλον θα μας δείξει αν όντως έχει αλλάξει ο συσχετισμός της ισχύος των δυο μεγάλων μονομάχων μαζί με τους συμμάχους τους.

      Διαγραφή
    2. Μαλιστα.Δεν το ηξερα αυτο.Ευχαριστω πολυ...Και το ενδιαφερον ειναι οτι ανθρωποι γαλουχημενοι στην "Δυτικη σκεψη" οπως ο Κος Κιτσικης (αν και οχι ισως τοσο σαφως), αλλα κιο Κος Μαρκεζινης (πολυ πιο απολυτα) δειχνουν οτι η εξωτερικη πολιτικη της Ελλαδος θαπρεπε να κατευθυνθει προς μια συμμαχια με την Ρωσια...
      Αυτο δε που πιστευω ειναι,οτι η τουρκια του ερντογκαν, ισως αναγκαζεται σε μια ισως υστατη προσπαθεια ,να παιξει το χαρτι των ΗΠΑ και των συμμαχων (Σ.αραβια,καταρ,ισραηλ) στην Συρια.Το θεμα δε,των κουρδων ισως χρησιμοποιηθηκε εκβιαστικα απεναντι στην τουρκια, ουτως ωστε αυτη, να αποφασισει να μπει σε μια συγκρουσιακη τροχια με την Ρωσια και τους συμμαχους της (Ασσαντ-Χεζμπολα-Ιραν) εισβαλλοντας στην περιοχη...

      Διαγραφή
  5. Την υπόσχεση/δέσμευση έδωσαν στον Γκορμπατσώφ, όχι το ΝΑΤΟ, αλλά οι ΗΠΑ, δια του τότε υπουργού των Εξωτερικών Μπέϊκερ, άν δεν απατώμαι. Το έχει επιβεβαιώσει κατ' επανάληψη στα άρθρα του ο Ρόμπερτς,υπουργός στην τότε κυβέρνηση Ρέϊγκαν, αλλά και πολλοί άλλοι γνωρίζοντες Αμερικανοί αξιωματούχοιτης εποχής.
    Η φράση που επικαλούνται είναι ότι εάν επιτραπεί η επανένωση της Γερμανίας, το ΝΑΤΟ δεν θα προχωρίσει ούτε ίντσα πέρα από την διαχωριστική
    γραμμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η συγκρουση των δυο κοσμων εβραϊσμου (εμπορων ψυχων και εθνων) και ελληνισμου (Ρωσιας) οδευει στην κορυφωση της. Μια διαδικασια 1000 και πλεον χρονων βαινει στο τελος της. Απο τη μια οι δυναμεις της σαπιλας του εκχυδαϊσμου και της υποδουλωσης. Απο την άλλη οι δυναμεις του πολιτισμου και του σεβασμου της νθρωπινης αξιοπρεπειας. Το τελος ειναι εδω. Η ανθρωποι όπου γης με την Ρωσια και τα συστηματα εξουσιας με τους αμερικανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντιπροοδευτικέ, σωστή τοποθέτηση.
    Περί αυτού πρόκειται.Και αυτή είναι η πραγματική σύγκρουση πολιτισμών που φθάνει τώρα στο υπαρξιακό αποκορύφωμά της:
    Από την μια πλευρά οι σθεναρά ανθιστάμενες δυνάμεις της παράδοσης του ανθρωπισμού και του πνεύματος. Και από την άλλη οι δυνάμεις του χρήματος, της ύλης στη χυδαιότερη έκφρασή της, του εκρομποτισμού των ανθρώπων στη μετανεωτερική κοινωνία των Orwell- Huxley, που απεργάζεται ο George Soros και οι αθέατοι πάτρωνές του και πάτρωνες της Ουάσιγκτων και των Βρυξελλών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.