12/10/16

Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με αφορμή την παραμονή του τουρκικού στρατού στη Μπασίκα του Ιράκ

Βαθαίνει η κρίση που ξέσπασε στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την ειμονή της Τουρκίας να διατηρεί τα στρατεύματά της στη στρατιωτική βάση Μπασίκα της Μοσούλης, παρά το ψήφισμα της Ιρακινής βουλής και τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ, να εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας.

Αντ' αυτού, η Τουρκία προετοιμάζεται να συμμετέχει μονομερώς στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, από το στρατό του Ιράκ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ι.Κ.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, John Kirby, αναφερόμενος σήμερα στο θέμα, δήλωσε:
"Οι γειτονικές χώρες πρέπει να δείξουν σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Οι τουκρικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Ιράκ, δεν αποτελούν τμήμα  του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ι.Κ.".
Συνεχόζοντας ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε:
"Το λέμε εδώ και καιρό, το ακούσατε και από το στόμα του Brett McGurk την προηγούμενη Παρασκευή, που ήταν εδώ, ότι όλοι οι γείτονες του Ιράκ, θα πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής. Το θέμα δε του τουρκικού στρατού που σταθμεύει στην Μπασίκα, πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των δυο κυβερνήσεων".
Τέλος, όσον αφορά την επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, ο Κίρμπι δήλωσε ότι αυτή θα αρχίσει όταν το αποφασίσει η κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται με αποτροπιασμό στη δήλωση αυτή του Κίρμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.