Ανδρέας Θεμιστοκλέους*
Πατριωτικός ρεαλισμός ή ρεαλιστικός πατριωτισμός, η οκά, ιδίως η τουρκική, τετρακόσια!
Τα εννέα δέκατα της ακεραιότητας και της ελευθερίας της πατρίδας σου είναι να είσαι έτοιμος κι αποφασισμένος να την υπερασπιστείς μέχρις εσχάτων. Με όλα τα μέσα. Με κάθε τρόπο. Με κάθε κόστος. Με όλο σου το σθένος. Με κάθε θυσία. Οποτεδήποτε. Οπουδήποτε. Και έναντι οποιασδήποτε άμεσης απειλής!
Το υπόλοιπο ένα δέκατο είναι να καταφέρεις να πείσεις και να περάσεις το πιο πάνω μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Προς φίλους κι εχθρούς. Συμμάχους κι αντιπάλους. Προς όλους!
Αν, αντίθετα με τα πιο πάνω, εσύ περάσεις το μήνυμα ότι σε κάθε σοβαρή απειλή είσαι έτοιμος να παραδώσεις αναίμακτα τμήμα της εδαφικής ή κρατικής σου ακεραιότητας και μέρος της εθνικής σου ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, τότε απλά θα συναντήσεις και θα παραδοθείς στη μοίρα σου. Στη μοίρα που εσύ ο ίδιος ανευθύνως δημιούργησες. Και η μοίρα σου είναι, αν όχι να εξανδραποδιστείς και να εξαφανιστείς, να υποταχθείς!  
Δια ταύτα...
Υπάρχει κανένας που πιστεύει πως αν η Ελλάδα υποχωρήσει στις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο τώρα, θα γλυτώσει για πάντα τα υπόλοιπα νησιά;
Ασφαλώς θα πουν κάποιοι, θα τα γλυτώσει. Συμφωνώ κι εγώ ότι θα τα γλυτώσει. Θα τα γλυτώσει μέχρι την επόμενη φορά που το θηρίο θα πεινάσει ξανά και με αυτή τη λογική αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα που μοιραία θα πρέπει να δώσει τη μάχη που σήμερα θέλει να την αποφύγει, αλλά...
Αλλά, θα τη δώσει κάτω από πολύ χειρότερους όρους και μέσα σε πολύ πιο δυσμενείς κι αντίξοες συνθήκες. Από τη μια θα είναι πολύ πιο μίζερη, φοβισμένη, απομονωμένη κι αποδυναμωμένη από ό,τι τώρα και από την άλλη η Τουρκία θα είναι πολύ πιο δυνατή, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερους συμμάχους.
Για να μην εισπράξω και πάλιν ανοίκειους χαρακτηρισμούς, σπεύδω να ξεκαθαρίσω το προφανές: ότι αυτό που εισηγούμαι δεν είναι να κηρύξει η Ελλάδα πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο: Τι πρέπει να κάμει για να τον αποφύγει ή αν δεν μπορεί να τον αποφύγει, πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσει.   
Ο πόλεμος ως πράξη πρέπει να είναι η τελευταία όλων των άλλων ενεργειών προς αντιμετώπιση μιας άμεσης απειλής και πρέπει να είναι καθ' όλα αιτιολογημένη και δικαιολογημένη, πολιτικά και ηθικά!  
Και στην περίπτωση μας, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα οφείλει να πράξει παν δυνατόν και να είναι έτοιμη και καλά προετοιμασμένη όταν σηκώσει το χέρι η Τουρκία για να την κτυπήσει, να το συνθλίψει στον αέρα.
Δυστυχώς άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια, ουδέποτε υπήρχε άλλη επιλογή. Κι αυτό από την εποχή του τρωικού πολέμου!
 
*Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους είναι τέως βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην επαρχία Λεμεσού