10/10/16

ΠτΔ Ν. Αναστασιάδης: Η Μόρφου πρέπει να επιστραφεί υπό ε/κ διοίκηση

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαιρετίζοντας την 36η αντικατοχική πορεία, στην οποία συμμετείχαν οι εκτοπισθέντες κάτοικοι του κατεχόμενου διαμερίσματος Μόρφου.Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ήταν το σαφέστατο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα της εκδήλωσης για την τριακοστή έκτη αντικατοχική πορεία Μόρφου, στο πολιτιστικό κέντρο Αστρομερίτη.  "Μεταξύ των περιοχών που θα πρέπει να βρίσκονται υπό την ε/κ συνιστώσα πολιτεία δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνεται και η Μόρφου. Προς τους Τ/κ συμπατριώτες μας δίνω μια διαβεβαίωση ότι οι όποιες εδαφικές αναπροσαρμογές δεν θα παραγνωρίζουν την ανάγκη ικανοποιητικής αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων θα αντιμετωπίσουν", τόνισε. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι η θετική ρητορική της Τουρκίας θα πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξεις. Πρόσθεσε ότι η στάση της Αγκυρας στο ζήτημα των εγγυήσεων και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη συζήτηση του εδαφικού, θα κρίνουν την κατάληξη της ελπιδοφόρου, όπως την χαρακτήρισε προσπάθειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και παράλληλα διεμήνυσε ότι υπάρχει ανοικτός ορίζοντας συζήτησης για τη δημιουργία ενός συστήματος εσωτερικής ασφάλειας, χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατούς. 

"Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που υλοποιεί και εφαρμόζει αρχές και αξίες και σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα, δεν δικαιολογεί αξίωση για την όποια μορφή παρουσία κατοχικού στρατού, ή εγγυητικών ή επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών. Και θέλω να κάνω αναφορά σε πραγματικές ανησυχίες και όχι υπερβολικές ή πλασματικές αναφορές που στοχεύουν στην αναζήτηση επιχειρημάτων για τη συνέχιση ενός αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων υπέρ της μίας ή σε βάρος της άλλης κοινότητας", επισήμανε. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, απήυθυνε επίσης εκ νέου μήνυμα για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί την οποιαδήποτε λύση. "Δεν είμαι εξ εκείνων που λέω ότι η μη λύση σημαίνει και την όποια λύση. Γιατί μια κακή λύση μπορεί να έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα από μια λύση. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους είναι η μόνη εφικτή αν διαλαλούμε ή υποσχόμαστε πως θα επαναφέρουμε την προ του 1974 κατάσταση, δημιουργούμε ψευδείς εικόνες, ψευδείς υποσχέσεις και θα συντηρήσουμε την κατοχή", σημείωσε.. 

Ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, υπογράμμισε ότι τα τετελεσμένα που οι κατοχικές αρχές επιχειρούν να δημιουργήσουν στην κατεχόμενη Μόρφου, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά. 

"Βροντερό το μήνυμα προς όλους ότι η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και σε κανένα άλλο, ούτε στους χρήστες ούτε στους παράνομους αγοραστές και σφετεριστές της γης μας", είπε. 

Το μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου Μαρία Τριανταφύλλου, στο δικό της χαιρετισμό εξέφρασε την διαχρονική στήριξη του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για δικαίωση. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία προς το Μνημείο Πεσόντων Μόρφου που βρίσκεται στο οδόφραγμα Αστρομερίτη και κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας σε αξιωματικό των Ηνωμένων Εθνών και εψάλη ο εθνικός ύμνος. 
ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.