20/10/16

ΕΕ: Προς επιπλέον κυρώσεις «κατά των υποστηρικτών του Άσαντ»

Σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας στο οποίο είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο

Βρυξέλλες 
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων κατά των υποστηρικτών του καθεστώτος» αφήνουν οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέρχονται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και τον ρόλο της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη, σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας στο οποίο είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο.  Προηγούμενο σχέδιο για το ίδιο θέμα, το οποίο εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 στο Λουξεμβούργο, αναφέρεται σε ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων «κατά Σύρων» που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η επισήμανση αυτή, η οποία αφορά την εθνικότητα, δεν υπάρχει στο νέο κείμενο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένων επιπλέον περιοριστικών μέτρων κατά ιδιωτών και θεσμών που υποστηρίζουν το καθεστώς, εάν συνεχιστούν οι σημερινές ωμότητες», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Τη Δευτέρα, στο κείμενο που υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, γινόταν λόγος για τη συνέχιση συγκέντρωσης στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στην προσαγωγή των υπευθύνων για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό γινόταν αναφορά στην «επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων κατά της Συρίας με στόχο ιδιώτες ή συριακούς θεσμούς που υποστηρίζουν το καθεστώς, εάν συνεχιστεί η “καταστολή”».
Μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, την Τετάρτη το βράδυ, τόσο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο γάλλος πρόεδρος απείλησαν με κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Ειδικότερα, η μεν Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν αν αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ο Ολάντ πρόσθεσε πως «ό,τι έχει σχέση με απειλή μπορεί να είναι χρήσιμο».

Στη Ρωσία έχουν επιβληθεί κυρώσεις ήδη από την ουκρανική σύγκρουση και την προσάρτηση της Κριμαίας, τον Μάρτιο 2014. Περιοριστικά μέτρα που πλήττουν περί τα 200 πρόσωπα ή οργανώσεις βρίσκονται σε ισχύ, εκτός των σοβαρών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Η απόλυτη ξεφτίλα των νάνων υποτελών της Ουάσιγκτον, που θεωρούν τον εαυτό τους "ηγέτες της ΕΕ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.