10/10/16

Πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα η αναστολή των διατάξεων της ΕΣΔΑ από την Τουρκία

Παναγιώτης Μπαλακτάρης
δικηγόρος
Η κατεστραμμένη από τον Β’ ΠΠ Ευρώπη χρειαζόταν αρμούς για να δημιουργήσει συνεκτικό ιστό. Εκεί που κατά τη διάρκειά του έπεφταν οι βόμβες και υπήρχαν εκατόμβες νεκρών, μετά τη λήξη του οικοδομήθηκαν πόλεις με ισχυρό συμβολισμό της ενότητας της Ευρώπης. Παραλλήλως, οι πρώην πολεμικοί αντίπαλοι αποδέχθηκαν την αναγκαιότητα επικρατήσεως της ειρήνης και επιδόθηκαν στην ενίσχυσή της δια της προασπίσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με αυτόν τον σκοπό, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣΕ) ενσωμάτωσαν στο Δίκαιο της ηπείρου την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που υπεγράφη το 1950 και ισχύει από 03.9.1953. Ακολούθησαν τα Πρωτόκολλα, που εναρμόνιζαν τις διατάξεις της με την εξέλιξη των κοινωνικών συνθηκών.

Επειδή οι κανόνες δικαίου της ΕΣΔΑ τυγχάνουν υπερνομοθετικής ισχύος, ήτοι υπερβαίνουν τα Συντάγματα των κρατών μελών του διεθνούς οργανισμού που λέγεται Συμβούλιο της Ευρώπης, η Σύμβαση έχει άμεση εφαρμογή στην έννομη τάξη των χωρών. Τούτο σημαίνει πρακτικώς, ότι διατάξεις που αντιβαίνουν στο γράμμα και στο πνεύμα της Συμβάσεως καταργούνται. Εκ της Συμβάσεως ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και εξ αυτής απορρέει το δικαίωμα του πολίτη να προσφύγει στο Δικαστήριο αυτό, αν θεωρεί ότι θίγονται τα δικαιώματά του από πράξεις και παραλείψεις κρατών.
Η σπουδαιότητα της ΕΣΔΑ, της οποίας η πιστή εφαρμογή εξουδετερώνει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διατηρεί την Ευρώπη μια ήπειρο ελευθερίας και δημοκρατίας, είναι προφανής.
Αυτή τη σημασία παραγνώρισε πρώτο το καθεστώς στην Τουρκία, το οποίο στον αχό του αποτυχημένου πραξικοπήματος, επέβαλε τρίμηνη κατάσταση ανάγκης, με ταυτόχρονη αναστολή των διατάξεων της ΕΣΔΑ. Συνεπεία τούτου, 104.914 υπάλληλοι απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, 50.979 είναι υπό περιορισμό και 3.465 δικαστικοί λειτουργοί έχουν διωχθεί από την υπηρεσία τους. Οι αριθμοί αναμένεται να διογκωθούν, καθώς η κατάσταση ανάγκης στην Τουρκία ανανεώθηκε για ακόμη 3 μήνες. Δεύτερη «παράκαμψη» της Συμβάσεως προανήγγειλε η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδρυτικού μέλους του ΣΕ. Δήλωσε, ότι τα στελέχη του βρετανικού στρατού θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση τηρήσεως της ΕΣΔΑ, προκειμένου να αποφεύγονται οι εις βάρος τους καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη σχέση αυτών των γεγονότων με την προσπάθεια της διοικήσεως Ομπάμα να αποτρέψει την υπερψήφιση του Νόμου κατά των χρηματοδοτών της Τρομοκρατίας θα την αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.
Πρέπει να επισημάνουμε, ότι η αναστολή της ΕΣΔΑ συνεπάγεται αποδυνάμωση της αξίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αυτή προστατεύει. Η ισχύς της Συμβάσεως επιβάλλει την ειρήνη στην περιοχή. Η αντίστροφη σκέψη καθίσταται εφιάλτης…

Δημοσιεύθηκε στην ΕΣΤΙΑ 8-9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.