18/10/16

Σταμάτησαν τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι Μόσχα και Δαμασκός

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση των αεροπορικών επιδρομών της ρωσικής και της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στο Χαλέπι προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η «ανθρωπιστική εκεχειρία» που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

«Σήμερα από τις 10:00 το πρωί σταμάτησαν οι επιδρομές της ρωσικής και της συριακής αεροπορίας», δήλωσε ο Σόιγκου, εξηγώντας ότι η διακοπή των βομβαρδισμών είναι «απαραίτητη για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας», η οποία έχει ως στόχο να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον Σόιγκου, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από την τηλεόραση, «αυτό θα επιτρέψει την έξοδο με ασφάλεια μέσω έξι ανθρωπιστικών διαδρόμων των αμάχων και την απομάκρυνση των ασθενών και των τραυματιών από το ανατολικό Χαλέπι».

«Μόλις ξεκινήσει η ανθρωπιστική εκεχειρία, τα συριακά στρατεύματα θα απομακρυνθούν σε μια επαρκή απόσταση ώστε οι μαχητές να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι με τα όπλα τους» μέσω δύο ειδικών διαδρόμων, συνέχισε ο Ρώσος υπουργός.

«Ζητάμε από τις κυβερνήσεις των χωρών που ασκούν επιρροή στις ένοπλες ομάδες που δρουν στο ανατολικό Χαλέπι να πείσουν τους επικεφαλής τους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να εγκαταλείψουν την πόλη», τόνισε ο Σόιγκου.

Παράλληλα κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην πόλη να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες. «Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται πραγματικά για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Χαλέπι θα πρέπει να αναλάβει πραγματικά πολιτικά βήματα χωρίς πολιτική γραφειοκρατία», εξήγησε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εξάλλου, χθες Δευτέρα το βράδυ, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τη Τουρκία δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία προκειμένου να καταβληθούν προσπάθειες να ξεχωρίσει η μετριοπαθής αντιπολίτευση από τους εξτρεμιστές αντάρτες που δρουν στο Χαλέπι.

Οι τρεις αυτές χώρες «εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εργαστούν σκληρά με τις ομάδες της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης προκειμένου να διαχωριστούν από το (Μέτωπο) αλ Νόσρα», εξήγησε ο Τσούρκιν.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Σόιγκου, Ρώσοι αξιωματούχοι βρίσκονται ήδη στη Γενεύη για να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με αυτό το θέμα

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=545725&catID=4 

Shoigu : oι ρωσικές και συριακές δυνάμεις διακόπτουν από τις 0700 GMT τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι

FILE - In this June 18, 2016 file photo, Russian Defense Minister Sergei Shoigu visits the Hemeimeem air base in Syria. (Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service pool photo via AP, File)
H Ρωσία και η Συρία διέκοψαν τα αεροπορικά τους χτυπήματα κατά του Χαλεπίου για μια 48ωρη ανθρωπιστική κτάπαυση του πυρός από την Τρίτη 18 Οκτώβρη  7.00 π.μ GMT  ανακοίνωσε ο ρώσος Υπ.Άμυνας Sergueï Choïgou, όπως αναφέρει το ρωσικό Interfax.

Η « ανθρωπιστική παύση » είχε ανακοινωθεί ότι θα τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη στις 7.15 h (ώρα Γαλλίας), για να επιτρέψει στους πολίτες και στους τρομοκράτες να εγκαταλείψουν την πόλη σύμφωνα με το ρωσικό Υπ.Άμυνας. Ωστόσο ξεκινάει 2 ημέρες νωρίτερα απ΄ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα για να διευκολύνει και ν΄ανοίξει το δρόμο για την ανθρωπιστική δράση ανακοίνωσε ο ρώσος υπ.Άμυνας.

« Η πρόωρη λήξη των αεροπορικών επιδρομών είναι αναγκαία για την εισαγωγή ,μιας « ανθρωπιστικής παύσης »στις 20 Οκτωβρίου.Αυτή θα εξασφαλίσει την ασφάλεια για την έξοδο των πολιτών μέσω έξι διαδρόμων και για να προετοιμάσει την εκκένωση των ασθενών και των τραυματιών από το ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου, « , δήλωσε ο υπουργός άμυνας Shoigu.

“O στόχος αυτής της εργασίας είναι ο διαχωρισμός των τρομοκρατών από την ‘μετριοπαθή αντιπολίτευση’ και η έξοδος τους από το Α Χαλέπι,” τόνισε ο υπουργός.

Τη Δευτέρα το αμερικανικό ΥΠΕΞ έκρινε ως καλοδεχούμενη αλλά ως ανεπαρκή την κατάπαυση πυρός των 8 ωρών που προβλεπόταν για τις ρωσικές και συριακές δυνάμεις κατά του ανατολικού τμήματος του Χαλεπίου που κρατούν οι τρομοκράτες.

Εις απάντηση των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά του τμήματος που ελέγχουν οι τρομοκάτες και που κρίνονται ως δυσανάλογοι από τον δυτικό παράγοντα οι ΗΠΑ και η Μ Βρετανία απείλησαν αυτό το week-end για νέες οικονομικές τιμωρίες κατά Ρωσίας Συρίας.Και στο Λουξεμβούργο οι επικεφαλείς της διπλωματίας των 28 χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν να εντείνουν τις εργασίες για συμπληρωματικές ατομικές τιμωρίες κατά των σύριων « που υποστηρίζουν το καθεστώς κατά τη διάρκεια της καταστολής».

Η ΕΕ κατήγγειλε τη συρορωσική επιθετικότητα όπως την χαρακτηρίζει στο Χαλέπι ορίζοντάς της ως καταστροφική κλιμάκωση.Η ΕΕ επαναλαμβάνει την « πεποίθησή της ότι η κατάσταση στη Συρία οφείλει να υποβληθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ».RT lemonde pravda18.10.16
Η άμεση διακοπή των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο Α Χαλέπι είναι μια  « χειρονομία καλής θέλησης των ρώσων στρατιωτικών « ,εξήγησε την Τρίτη το Κρεμλίνο.Ερωτώμενος από τον τύπο για την απόφαση έκπληξη της Μόσχας να σταματήσουν από την Τρίτη το πρωί οι ρωσικοί και συριακοί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου ο Dmitri Peskov υπογράμμισε ότι αυτό  « ουδόλως σχετίζεται » στις γαλλογερμανικές κριτικές αλλά ότι πρόκειται « καθαρά για μια χειρονομία καλής θέλησης των ρώσων στρατιωτικών ».ΑFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.