22/10/16

Ο χριστιανός στρατηγός Μισέλ Αούν, σύμμαχος της Χεσμπολάχ αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος στο Λίβανο.

Michel Aoun sera élu lors de la 46e réunion du Parlement organisée pour élire un président.
Μετά από κενό εξουσίας 2,5 χρόνων στο Λίβανο ο τ.στρατηγός χριστιανός Michel Aoun διαβεβαίωσε ότι θα εκλεγεί πρόεδρος του Λιβάνου από το Κοινοβούλιο στις 31 Οκτώβρη.Ο τ.πρωθυπουργός Saad Hariri του προσέφερε επίσημα την Πέμπτη 20 Οκτώβρη την υποστήριξή του.

Το κενό εξουσίας εν ισχύ στο Λίβανο από τις 14 Μαίου 2014 φαίνεται να παίρνει τέλος.
« Ανακοινώνω σήμερα την απόφαση να υποστηρίξω την υποψηφιότητα του στρατηγού Michel Aoun στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτή είναι μια απόφαση που απορρέει από την απαίτηση προστασίας του Λιβάνου , του συστήματός του (πολιτικού) και στο Κράτος », ανακοίνωσε σε μια συνέντευξη την Πέμπτη 20 Οκτώβρη.

Για να εκλεγεί ο στρατηγός Michel Aoun είχε ανάγκη από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών,πλειοψηφία που είναι σε θέση ν΄αποκομίσει χάρη στην υποστήριξη των Saad Hariri, Hezbollah και των Λιβανέζικων Δυνάμεων.

Σύμφωνα μ΄έναν ειδήμονα του περιβάλλοντος του Hariri που δεν θέλει να ταυτοποιηθεί  « στο έλος της συμφωνίας με τον Aoun, ο Saad Hariri θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία », θέση που εγκατέλειψε το Γενάρη του 2011. « Αυτή θα του ξαναδώσει μια θέση ισχύος και στην κοινότητά του στο Λίβανο τη στιγμή που η εξουσία των σουνιτών  διαβρώνει την περιοχή », πρόσθεσε.

Στο Λίβανο ο πρόεδρος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο που απαριθμεί  128 βουλευτές που κατανέμονται σε ίσα μέρη σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.Συμβατά με την εθνική συνθήκη του 1943, ο πρόεδρος οφείλει να είναι ένας χριστιανός μαρονίτης, ο πρωθυπουργός ένας μουσουλμάνος σουνίτης και ο πρόεδρος της βουλής σιίτης.

Ηλικίας 81 ετών, ο  Michel Aoun είναι ένας χριστιανός μαρονίτης που προέρχεται από τα μεσαία στρώματα και έκανε στρατιωτική καριέρα. Μη συναινετικός, θεωρούμενος ως χαρισματικός ηγέτης από τους οπαδούς του και μισητός από τους αντιπάλους του.

Πρόκειται να είναι ο 13ος πρόεδρος του Λιβάνου με κοινοβουλευτική ψηφοφορία στις 31 Οκτώβρη. Θα είναι η 46η Σύνοδος της Βουλής που θα συνέλθει για να εκλέξει πρόεδρο. Οι προηγούμενες απέτυχαν ν΄αναδείξουν δια της απαιτούμενης απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών και κυρίως των σχηματισμών που πρόσκεινται σε Michel Aoun και στους σιίτες συμμάχους τους της Hezbollah που έκαναν μπουκοτάζ.  AFP 21.10.16 france 24

dimpenews.com

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.