4/10/16

ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδης: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αποτυχία στην πολυμερή και ζητά συμμετοχή της Ε.Ε.

Τη συμμετοχή της ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, εφόσον οι δύο πλευρές έρθουν σε ακτίνα συμφωνίας, προκρίνει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της προετοιμασίας μιας τέτοιας διάσκεψης.
Μιλώντας το πρωί σε δημόσια συζήτηση στη Λευκωσία, που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με θέμα την «ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή», ο Υπουργός υπογράμμισε ότι θα είναι κρίμα να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη και να αποτύχει, καθώς αυτό «θα είναι το τέλος του δρόμου για όλα τα άλλα που επιτεύχθηκαν προηγουμένως».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε παράλληλα ότι η ΕΕ δείχνει φοβερό ενδιαφέρον στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, και ευχήθηκε οι δύο ηγέτες να δώσουν ρόλο στην Υπάτη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Η ίδια η κ. Μογκερίνι εκφράζει την προσωπική επιθυμία» να αναμειχθεί και να βοηθήσει, είπε ο κ. Κασουλίδης. «Εύχομαι και ελπίζω σε κάποιο στάδιο οι δύο ηγέτες να μπορέσουν να της δώσουν και συγκεκριμένο ρόλο για αυτό το σκοπό» συμπλήρωσε.
Ανέφερε ότι η Λευκωσία επιδιώκει τη συμμετοχή της ΕΕ στην οποιαδήποτε πολυμερή διάσκεψη, όταν έρθει η ώρα να συγκληθεί, με τη διάσκεψη να αποτελεί την «κορύφωση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού» και «πρέπει να προπαρασκευαστεί σωστά, να έρθουν οι πλευρές σε ακτίνα συμφωνίας πάνω στο θέμα της ασφάλειας προτού πραγματοποιηθεί».
Στην ομιλία του, εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα για ενοποίηση των επί μέρους τριμερών, ανά τομέα, με στόχο την ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο ενός ευέλικτου πολυμερούς συστήματος διαλόγου και συνεργασίας, που θα διευκολύνει την ειρηνική επίλυση των διαφορών και θα προωθεί την οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της περιοχής.
Εξήγησε ότι το ευέλικτο αυτό σώμα, χωρίς γραμματείες, θα επιτρέπει σε όλους να κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συζητούν για την ασφάλεια της περιοχής. Σχεδόν όλοι συνεργάζονται μεταξύ τους κάτω από το τραπέζι, είπε ο Υπουργός αναφερόμενος στις σχέσεις Ισραήλ με αραβικές χώρες και είπε ότι κάποια στιγμή αυτό πρέπει να γίνει πραγματικότητα.
«Το γεγονός ότι Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία [αυτή η συνεργασία του σώματος] κάπου θα είναι κολοβή» συνέχισε και συμπλήρωσε ότι ρόλο έχει να παίξει τόσο η Τουρκία, όσο και η Κύπρος.
Ως μικρή χώρα, η Κύπρος απέδειξε ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και να φέρει μαζί αντιμαχόμενα στρατόπεδα, είπε ο κ. Κασουλίδης. Παρατήρησε συναφώς ότι η συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν καταφέρει να ανοίξει τα φτερά της χωρίς τα βαρίδια του Κυπριακού.
Εξέφρασε ακόμη την προσήλωση της Λευκωσίας στην περαιτέρω εμβάθυνση των τριμερών συνεργασιών Κύπρου και Ελλάδος με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο. «Στόχος μας δεν είναι οι πολιτικές διακηρύξεις αλλά η υλοποίηση έργων συνεργασίας», με την ενεργειακή, επιχειρηματική και πολιτιστική διασύνδεση των κρατών της περιοχής, είπε ο Υπουργός. Επανέλαβε ότι από το σχήμα αυτό δεν αποκλείεται κανένα κράτος που σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Ως προς την εμπλοκή της Ένωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς τομείς, μέσω των οποίων οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε προοπτικές συνεργασίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τομέα της ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, στον τομέα της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και στη σχέση ΕΕ-Αιγύπτου.
Για τον τελευταίο σημείο ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε ότι «κάποια κράτη μέλη δεν αντιλαμβάνονται τον καίριο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή» ενώ είπε ότι οι σχέσεις Βρυξελλών και Καΐρου «δεν μπορούν να περιορίζονται και να αντιμετωπίζονται κατά κόρον υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Όπως είπε «από το ένα άκρο της πλήρους ανοχής προς σαθρά καθεστώτα τύπου Μουμπάρακ πήγαμε στο άλλο άκρο, με μια αδικαιολόγητα αυστηρή κριτική εναντίον στην κυβέρνηση Σίσσι» η οποία, όπως παρατήρησε ο Υπουργός «τυγχάνει της έγκρισης της συντριπτικής πλειοψηφίας του αιγυπτιακού λαού».
Πρόσθεσε ότι ο διάλογος επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι «μία εκ των παραμέτρων της σχέσης και όχι το κριτήριο» ενώ είπε ότι «στο τέλος της ημέρας, η Αίγυπτος δεν είναι κράτος υπό ένταξη στην Ένωση».
Στο σημείο αυτό, ο Υπουργός έκανε λόγο για επιλεκτική προσέγγιση, την ίδια στιγμή που, όπως είπε «την Τουρκία την έχουμε στα ώπα ώπα και δίνουμε διάφορες δικαιολογίες για τις παραβιάσεις που γίνονται στη χώρα αυτή».
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης και τοποθετήθηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος και ο Επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet Μιχάλης Ατταλίδης.
Πηγή: ΚΥΠΕ

5 σχόλια:

  1. Το Κυπριακό οδεύει ολοταχώς σε μια λύση που δεν μπορεί να την καθορίσει κανένα μέρος αλλά θα επιβληθεί. Τα αποτελέσματα της θα περιμένουμε για να τα δούμε γιατί ακόμα δεν είναι ορατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευριπίδης Μπίλλης euripidesb173@gmail.com
    Καλά τόσα χρόνια στην ΕΕ δεν κατάλαβε ο διζωνικός τι είναι η Ανανιακή νεοταξική ΕΕ;;
    Με την ευκαιρία επισυνάπτω επιστολή που πήρε και ο ίδιος για την τουρκική λύση που ετοιμάζουν. Με αφορμή κάτι "τουρκικές" δημώσεις του νεαρού κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου:

    Η χρησιμοποιηθείσα γλώσσα είναι ελάχιστα ανάλογος του μεγέθους του Εθνικού εγκλήματος


    Μακαριώτατε αρχιεπίσκοπε Κύπρου,
    Σεπτοί Ιεράρχες της ιστορικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου (με τη μοναδική της εκκλησιαστική και πατριωτική της ιστορία, όπως την περιγράφει ο αείμνηστος Άγγλος Χάκκετ και ο Έλληνας της εποχής της τουρκοκρατίας μετά το 1800 Φίλιππος Νικολάου),
    Αγαπητοί συμπατριώτες,

    Αναφερόμενος χθες εις τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Νούλαντ, τον νεαρό κ. Νίκο Χριστοδουλίδη ανέφερα, «που γεννήθηκε το 1973 (με ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει)».

    Το πιθανόν αυτό, που όμως δεν είναι πιθανόν αλλά είναι σίγουρο ότι ισχύει για τον κύριον αυτόν θα πρέπει να αναλυθεί εξηγηθεί.

    Πρώτη παρατήρηση είναι ότι η όλη συμπεριφορά του δείχνει έλλειψη Ελληνικής Κυπριακής παιδείας.
    Δείχνει δηλαδή επικίνδυνο ξένο σώμα για τον ελληνισμό της Κύπρου.

    Που θα μπορούσε κάλλιστα να εκπροσωπεί την τουρκική πλευρά, δηλαδή την τουρκία, στο τούρκικο «παζάρι» που το λένε διαπραγματεύσεις.

    Βλέπει δηλαδή τα κατεχόμενα, όχι ως κατεχόμενη πατρίδα, αλλά ως ξένη χώρα.
    Γιατί προφανώς, οι γονείς του και οι δάσκαλοι του δεν του δίδαξαν πολλά.

    Γι’ αυτό και δεν έχει συναισθηματικό δεσμό με την κατεχόμενη πατρίδα μας (όχι του).
    Και νομίζει «άθλια», μαζί με τον προϊστάμενο του, ότι ο συναισθηματικός δεσμός με την κατεχόμενη πατρίδα, είναι θέμα ηλικίας.

    Νεαρέ μάθε ότι ακόμα και σήμερα, μετά τόσα χρόνια κάθε σωστός Έλληνας όχι κατ’ ανάγκη Μικρασιατικής καταγωγής, νοιώθει συναισθηματικό δεσμό και αβάστακτο πόνο για τη χαμένη πατρίδα της Μικράς Ασίας.

    Θα έπρεπε νεαρέ μου οι γονείς σου και η παιδεία που υπέστης να σου είχαν μάθει, ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, τα κατεχόμενα είναι κατεχόμενη πατρίδα και όχι υποψήφιο μέρος για να γίνει επαρχία της τουρκίας.

    Και θα έπρεπε η αντίδραση σου στη σχετική δήλωση του πράκτορα της τουρκίας Ακκιντζή, να έφτανε μέχρι τη διακοπή των παζαρεμάτων σου και όχι να την ασπάζεσαι άθλια και τρομοκρατικά.

    Και θα έπρεπε πριν από όλα να μάθεις ποια είναι η κατεχόμενη πατρίδα με την οποίαν άθλια δεν έχεις συναισθηματικό δεσμό.

    Θα έπρεπε να μάθεις τι σημαίνει να βαφτιστείς στον Απόστολο Αντρέα και τι γινόταν εκεί στα πανηγύρια της γιορτής του.

    Θα έπρεπε να μάθεις τι σημαίνει το «από το Ριζοκάρπασο να πάω στη Γιαλούσα..», ακούγοντας, εκτός από τα αμερικάνικα τραγούδια της Νούλαντ σου και τον αξέχαστο Έλληνα της Κύπρου συγγενή μου Θεόδουλο Καλλίνικο να το τραγουδά.

    Θα έπρεπε απαράδεκτε να αντιληφθείς ότι η πατρίδα δεν είναι λογιστικό παζάρι, «δώσε» και «πάρε» (που επιπλέον με την τουρκική σου λύση θα σου το ξαναπάρουν σίγουρα πίσω) και ότι η πατρίδα δεν παζαρεύεται.

    Θα έπρεπε να μάθεις τι ήταν η διαδρομή από το Βαρώσι στον Απόστολο Αντρέα, μέσω Γιαλούσας, Λεονάρισσου και Ριζοκάρπασου.

    Θα έπρεπε να μάθεις τι σήμαινε Άγιος Στέργιος κοντά στη Σαλαμίνα και ένα σωρό άλλα άγια μέρη.

    Θα έπρεπε να σε είχε μάθει ο πατέρας σου τι σήμαινε Σαλαμίνα και όχι να παίρνεις άδεια από την κατοχή για παραπλανητικές αηδιαστικές παραστάσεις αναγνώρισης του εγκλήματος της κατοχής.

    Θα έπρεπε νεαρέ να σου είχαν μάθει τι είναι Κερύνεια μας που θέλεις, χουβαρντά τους, να τη δωρίσεις μόνιμα, όπως και όλην την Κύπρο με την ΔΔΟ σου, στην τουρκία.

    Θα έπρεπε λογιστή του παζαρέματος της πατρίδας μας, όχι σου, να είχες μάθει τι ήταν η Γλυκιώτισσα με το ωραίο της νησί της, τι ήταν ο Άγιος Γεώργιος δίπλα της, τι το Πέντε Μίλι, τι ο Ζέφυρος και τι η Αϊρκότισσα.

    Θα έπρεπε ο πατέρας σου να σου είχε πει για τον Καραβά με το κεφαλόβρυσο του, για την «άγια» Λάπηθο μας, για την Ακανθού και για πολλά άλλα.

    Θα έπρεπε να σου είχε πει για τους Σόλους και για όλα τα αρχαία και θρησκευτικά μας μνημεία που ελαφρά τη νεοταξική καρδία σου πειθήνια δωρίζεις στους τούρκους μαζί με όλην την Κύπρο.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευριπίδης Μπίλλης euripidesb173@gmail.com

    Να σου είχε μάθει τι ήταν η μονή της Αχειροποιήτου, τι ο Αντιφωνητής της Κυθραίας μας με το κεφαλόβρυσο της, τι η Χαλεύκαση, και τι άπειρα άλλα.

    Ακόμα να μάθαινες τι ήταν ακόμα και στην Λευκωσία η ενορία Αγίου Λουκά που σίγουρα δεν ξέρεις, τι τα Δημοτικά Αγίου Κασσιανού, τι το κατεστραμμένο από τους φίλους σου αρχαίο ανάμεσα τους παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και άπειρα άλλα.

    Τότε επίσης ίσως αποκτούσες συναισθηματικό δεσμό με την κατεχόμενη πατρίδα μας (όχι σου τώρα) και δεν την δώριζες άθλια στους τούρκους εισβολείς με τους οποίους χαριεντίζεσαι

    Και για να ξεμπερδεύαμε μαζί σου και με όλο το σινάφι σου των διάφορων «μη απορριπτικών», Καρεκλάδων, Τορναρίτηδων και λοιπών «τουρκουθκιών», για το τι έπρεπε και τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να είναι η λύση, η απάντηση είναι μία και μοναδική που δεν την αντιλαμβάνεται το «τούρκικο» σας μυαλό.

    Η λύση νεαρέ, θα πρέπει να προβλέπει μαζί με πολλά άλλα την, με σίγουρα, με απόλυτο, με πλήρως εγγυημένο και με ασφαλή τρόπο και όχι με παρακλητικές προς τούρκους βλακώδεις ευχές σου, την εντός σαφούς μεταβατικής περιόδου, ενοποίηση της Κύπρου μας σε ένα πραγματικά ενιαίο και όχι στο τούρκικο με εθνοκάθαρση ρατσιστικό κράτος.

    Σίγουρα όμως και εγγυημένα για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και σε σύντομο χρόνο.

    Όχι επαναλαμβάνω στο τούρκικο ρατσιστικό με εθνοκάθαρση κράτος της ΔΔΟ, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε εκτουρκισμό όλης της Κύπρου εκπληρώνοντας τον σκοπό που η τουρκία έκανε την εθνοκάθαρση και που τώρα θέλει το ξεχωριστό της state, τον καταλύτη δηλαδή εκτουρκισμού με την ΔΔΟ του εκτουρκισμού όλης της Κύπρου

    Όλα τα άλλα «έξυπνε» που εκβίαζες χθες με τα δύο states σου, και με την εθνοκάθαρση των κατεχομένων να διατηρείται για πάντα στα κατεχόμενα, μόνον ένας βλάκας, ή όχι Έλληνας, ή προδότης δεν αντιλαμβάνεται ότι σίγουρο σκοπό έχουν τον εκτουρκισμό όλης της Κύπρου.


    Και βλάκας δεν δείχνεις.
    Ευρής Μπίλλης
    Υ.Γ. Η χρησιμοποιηθείσα γλώσσα είναι ελάχιστα ανάλογος του μεγέθους του Εθνικού εγκλήματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ανησυχεις ευρη...κατι καλο θα γινει και σχετικα συντομα...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.