2/10/16

Η ΕΕ διαβεβαιώνει τον Ακιντζί: Εγκατάσταση & απόκτηση περιουσίας θέμα κρατιδίων

Αποκαλυπτικές πληροφορίες από τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες Παύλο Ξανθούλη
Διαβεβαιώσεις ότι ο περιορισμός των δικαιωμάτων εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας αποτελεί εσωτερικό ζήτημα των συνιστώντων κρατιδίων σε μια μελλοντική λύση και δεν συνιστά παρέκκλιση από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εξασφάλισε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 ο Μουσταφά Ακιντζί από κύκλους των Βρυξελλών. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμμένει σε πλήρη εφαρμογή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθερίων, κάτι που επεσήμανε και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Μάχη με επίκεντρο τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες, σε μια ενδεχόμενη μελλοντική λύση, εκτυλίσσεται μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς.
Πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ αναφέρουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί εξασφάλισε διαβεβαιώσεις από κύκλους των Βρυξελλών ότι ενδεχόμενος περιορισμός των δικαιωμάτων εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας δύναται να επιβληθεί στο πλαίσιο της απόφασης για λύση του Κυπριακού, με συμφωνία των δύο μερών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κοινοτικοί κύκλοι διαβεβαίωσαν τον κ. Ακιντζί ότι μια τέτοια ενδεχόμενη συμφωνία για περιορισμό των δικαιωμάτων εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας, θα εκληφθεί ως εσωτερικό ζήτημα των συνιστώντων κρατιδίων του νέου κράτους και όχι ως παρέκκλιση από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές ενθάρρυναν τη τουρκική πλευρά και σε αυτές αποδίδονται και οι προκλητικές δηλώσεις του κ. Ακιντζί ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στο νότιο τμήμα της νήσου και η παραμονή τους στο βόρειο τμήμα, θα εξαντλείται είτε σε εξοχικά σπίτια, είτε σε ξενοδοχεία, περιορίζοντας σε μια τουριστική διάσταση τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων για εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμμένει σε πλήρη διασφάλιση των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Στη πρόσφατη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες "για τη διασφάλιση, για όλους τους Κυπρίους της ελευθερίας διακίνησης, των δικαιωμάτων απόκτησης περιουσίας, εγκατάστασης...", καθώς και για "πλήρη σεβασμό του ατομικού δικαιώματος περιουσίας".

Η συνέχεια αναμένεται να διαδραματισθεί στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, καθώς η διάσταση απόψεων είναι τουλάχιστον προφανής, με την τουρκική πλευρά να εμμένει σε περιορισμό των θεμελιωδών ελευθεριών και την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητά τη πλήρη διασφάλιση τους.
ANT1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.