3/10/16

Προπαρασκευαστική η πρώτη συνάντηση ΠτΔ - Ακιντζί μετά τη Νέα Υόρκη

Το πρώτο ραντεβού των δύο ηγετών, μετά τη Νέα Υόρκη, θα καθορίσει ατζέντα και ρυθμό επαφών
Λευκωσία: Προπαρασκευαστικής φύσεως θα είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ακριβής ημέρα πραγματοποίησης της συνάντησης δεν έχει ακόμα κλειδώσει, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα. Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν είτε αύριο Τρίτη είτε την Τετάρτη. Απ’ αυτή την πρώτη συνάντηση δεν αναμένονται πολλά καθώς οι ηγέτες σκοπεύουν να οργανώσουν την παραπέρα δουλειά τους σ’ ό,τι αφορά τον ρυθμό επαφών, καθώς επίσης και τα θέματα με τα οποία θα ασχολούνται σε κάθε συνάντηση. 
Η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει, όπως έπραξε και στη Νέα Υόρκη, να επανέλθει με το θέμα του χρονοδιαγράμματος. Ευελπιστώντας ότι καθ’ αυτό τον τρόπο θα έχει στο πλευρό της τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, και αναγκάζοντας την ίδια ώρα την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια υπαναχώρηση. Ωστόσο η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει προηγουμένως και αναμένεται να το επαναλάβει και στα επόμενα 24ωρα πως δεν μπαίνει στη λογική των χρονοδιαγραμμάτων. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας χθες στο μνημόσυνο των πεσόντων της Κυθρέας, τόνισε πως «οι επόμενες εντατικοποιημένες συναντήσεις και η αναμενόμενη συζήτηση δύσκολων και ευαίσθητων θεμάτων θα κρίνουν τόσο την πρόθεση της Τουρκίας σε σχέση με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, και κατ’ επέκταση το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος μας για θετική κατάληξη το συντομότερο δυνατό».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως χωρίς να υπερβάλλει, θεωρεί πως «η χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε είναι από τις πιο κρίσιμες φάσεις των διαπραγματεύσεων και η δική μας πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με απόλυτη σοβαρότητα και με ξεκάθαρο τον στόχο την επανένωση της πατρίδας μας».
 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «σήμερα φαίνεται να υφίστανται κάποιες προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να διαπραγματευτούμε στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που παρά τις όποιες δυσκολίες και διαφορετικές προσεγγίσεις, δύναται να οδηγήσει, επιτέλους, σε ένα θετικό αποτέλεσμα». Εξέφρασε την ελπίδα πως πέραν της κοινής προσπάθειας των Κυπρίων «θα συμβάλει αποτελεσματικά και έμπρακτα και η Τουρκία, γιατί αν υπάρχει ακόμα κατοχή, είναι γιατί παραμένουν ακόμα τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο».
 
Κατά την ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε πως ο ΠτΔ «θα συνεχίσει τις προσπάθειες, μέσα από την ενότητα που πρέπει να υπάρχει σε ώρες κρίσιμες, μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες. Εξάλλου, μόνο έτσι μπορούμε να δούμε το όραμα όλων μας να πραγματοποιείται. Να δούμε την απαλλαγή μας από τον κατοχικό στρατό και την επανένωση της πατρίδας μας. Τη δημιουργία ενός κράτους σύγχρονου μέσα στην Ευρώπη, που θα δίδει την ευκαιρία σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της χώρας μας να ευημερούν και να προοδεύουν κάτω από συνθήκες ασφάλειας και δημοκρατίας χωρίς τον κίνδυνο να επαναληφθούν όσα μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει στον τόπο μας η τουρκική κατοχή».
 
Καταλήγοντας τόνισε πως «οι σημερινές συγκυρίες δείχνουν ότι είναι η ώρα της ευθύνης, της διεκδίκησης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας, ώστε τα εμπόδια που εγείρονται στην προσπάθεια επανένωσης της πατρίδας μας να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Η ενότητα, η κοινή δράση και η ενιαία φωνή είναι απαραίτητα στοιχεία σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Kόμματα: Όχι κούρεμα στο Κεκτημένο
Την κάθετη αντίθεσή τους στο όποιο κούρεμα του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στην Κύπρο στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού εκφράζουν, με ανακοινώσεις τους, ΕΔΕΚ και Οικολογοι. Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους, διότι αντιβαίνουν στην καθολική κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης. Ο οποιοσδήποτε γεωγραφικός διαχωρισμός, στη βάση εθνοτικής προέλευσης, είναι ξεκάθαρο πως αντιβαίνει του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των οικουμενικών διακηρύξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκπροσώπων της στις συνομιλίες, δεν είναι να επιχειρήσουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο εντάσσοντας τις όποιες παρεκκλίσεις ως μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου αλλά να διασφαλίσουν ότι το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο εφαρμόζεται και ενσωματώνεται πλήρως στις όποιες ρυθμίσεις εφαρμοστούν. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική για την επίτευξη δημοκρατικής και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού».
 
Από πλευράς Οικολόγων ο Γιώργος Περδίκης υποστήριξε πως η Τουρκία πιέζει την ΕΕ για αποδοχή της θέσης ότι μπορεί να τεθούν προϋποθέσεις στην εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και πως σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», φαίνεται ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα δικαιώματα εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας θα μπορούσαν να «περιοριστούν» στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης ως εσωτερικό ζήτημα του νέου κράτους.
 
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.