7/10/16

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία διεκδικεί Μοσούλη και Κιρκούκ - Σφοδρή σύγκρουση Άγκυρας-Βαγδάτης

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες, λέει ο λαός μας...
Έχουν γραφτεί πολλά από αρθρογράφους και αναλυτές και έχουν ειπωθεί περισσότερα από όσα θα έπρεπε να ειπωθούν για τις δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Το πώς και γιατί έγιναν οι συγκεκριμένες δηλώσεις, θα το αναλύσουμε διεξοδικά στο άρθρο μας της Κυριακής.
Προς το παρόν θα μείνουμε στα όσα είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ, και συγκεκριμένα στην κρίση που σοβεί στις σχέσεις Ιράκ-Τουρκίας.
Από διετίας περίπου ο τουρκικός στρατός δημιούργησε έναν ημιμόνιμο καταυλισμό στην περιοχή Μπασίκα της Μοσούλης, στον οποίο σταθμεύουν μονάδες τεθωρακισμένων, πεζικού, πυροβολικού, μηχανικού και διαβιβάσεων, καθώς και τα απαραίτητα τμήματα επιμελητείας. Πρόκειται για μια δύναμη επιπέδου ταξιαρχίας, η οποία έχει αναλάβει την εκπαίδευση Κούρδων πεσμεργκά και Τουρκομάνων σουνιτών της περιοχής. Η δύναμη αυτή εγκαταστάθηκε στην περιοχή με την κάλυψη του τελευταίου νομάρχη της Μοσούλης, που είναι κανονικό ενεργούμενο της Άγκυρας και της Διοίκησης της Αυτόνομης Περιοχής του Κουρδιστάν. Στο πλαίσιο αυτό παρείχε εκπαίδευση σε 2.000 πεσμεργκά, ενώ εξόπλισε, εκπαίδευσε και συγκρότησε σε μονάδες ελαφρού πεζικού περίπου 3.000 Τουρκομάνους και Άραβες σουνίτες της περιοχής.
Τέλος, η δύναμη αυτή (Haşdu’l Aşair) είναι συγκροτημένη έτσι ούτως ώστε να συμμετέχει ως σχηματισμός μάχης στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, που αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες εβδομάδες.
Ο στόχος της Άγκυρας είναι να συμμετέχει η ίδια με δικά της στρατεύματα στην επιχείρηση, ως εκπρόσωπος των σουνιτών Τουρκομάνων και Αράβων της περιοχής, για να έχει λόγο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την επόμενη μέρα για το καθεστώς της Μοσούλης και για να αποκλείσει διά της συμμετοχής της τους Κούρδους γεζίντι της περιοχής από την επιχείρηση, επειδή, όπως διατείνεται, ελέγχονται από το ΡΚΚ.
Απώτερος και βαθύτερος στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι να «βάλει πόδι» στην περιοχή, για να αμφισβητήσει στη συνέχεια το Κιρκούκ και να μετατρέψει διά του μεγέθους και της άσκησης επιρροής την Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση σε «νομαρχία» της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας που οραματίζεται ο Ερντογάν.
Αν το πετύχει αυτό, η Τουρκία θα έχει καταφέρει να επεκτείνει την επιρροή της στο παλαιό σαντζάκι Κιρκούκ-Μοσούλης, που συμπεριλαμβάνεται στον λεγόμενο «Εθνικό όρκο» των Τούρκων.
Το Κιρκούκ και η Μοσούλη δεν ρυθμίστηκαν με τη Συνθήκη της Λοζάνης, λόγω διαφωνιών μεταξύ Τουρκίας-Αγγλίας, και αποδόθηκαν στο Βασίλειο του Ιράκ, άρα στην επιρροή του Λονδίνου, το 1926, με τη Συμφωνία της Άγκυρας. Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί οι εξεγέρσεις των Νεστοριανών και μετά των Κούρδων (εξέγερση Σεΐχ Σαΐτ), με την υποκίνηση των Άγγλων, για να αναγκάσουν τον Μουσταφά Κεμάλ να υπογράψει τη Συμφωνία της Άγκυρας.
Ενώ όμως συμβαίνουν και διαδραματίζονται όλα αυτά που προαναφέρθηκαν και ενώ είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την απελευθέρωση της Μοσούλης, την Τετάρτη το Κοινοβούλιο του Ιράκ εξέδωσε μια απόφαση-κόλαφο για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος του Ιράκ (περιοχή Μπασίκα της Μοσούλης), χαρακτηρίζοντας τις δυνάμεις αυτές ως παράνομες δυνάμεις κατοχής.
Ακολούθησε η δήλωση του πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντάρ Αλ-Αμπάντι, ο οποίος ζητούσε την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφος του Ιράκ γιατί σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος περιφερειακού πολέμου, και η αίτηση της κυβέρνησης της Βαγδάτης προς τον ΟΗΕ για έκτακτη σύσκεψη του ΣΑ την Πέμπτη, για να εξετάσει το θέμα της παράνομης παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της ιρακινής επικράτειας. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε καλώντας τον ιρακινό πρέσβη στην Άγκυρα και επιδίδοντάς του διάβημα διαμαρτυρίας για την απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου και για την προσβολή του προέδρου Ερντογάν, ενώ ακολούθησαν επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ αλλά και του πρωθυπουργού, που δηλώνουν ότι η Τουρκία στην ουσία θα κάνει ό,τι θέλει εκείνη στο συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να ρωτήσει κανέναν.
Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός εκπρόσωπος του συνασπισμού των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση εναντίον του ΙΚ, συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, δήλωνε την Τετάρτη ότι «Ο τουρκικός στρατός που βρίσκεται στο έδαφος του Ιράκ δεν είναι εκεί με την έγκριση της κυβέρνησης του Ιράκ και είναι παράνομος».
Τέλος, την ίδια μέρα αεροσκάφη του συνασπισμού, σε αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή της Μοσούλης, βομβάρδισαν... κατά λάθος και προκάλεσαν 20 νεκρούς σε τμήματα της δύναμης Haşdu'l Aşair που εξόπλισαν και εκπαίδευσαν οι Τούρκοι της Μπασίκας.
Γι’ αυτό είπαμε στην αρχή, «αλλού τα κακαρίσματα...».
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα "δημοκρατία" και το Pontos-news

3 σχόλια:

  1. Hταν και συνεχώς γινετςι ηλίου φαεινότερο οτι παντα ξερογλυφονταν για τα μερη αυτα...Το θεμα ειναι οτι οχι μονο χώνεται σαν το σαράκι αλλα και αυτο ειναι απορροιας άξιον το να προβαίνει σε επιθετικές πράξεις οπως οι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας θέσεων και του συριακού στρατού και μαλιστα σε μια συγκυρα μετον Πούτιν να μαζεύει τη βαλίτσα γιατην άγκυρα...
    Το παρασκήνιο σίγουρα ειναι πολλαπλάσιο απο το προσκήνιο στα διεθνή πραγματα της περιοχής αυτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ισορροπια στην περιοχη ειναι οριακη ! Καποιος τραβαει το σχοινι , και απ οτι φαινεται θα κοπει!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ΗΠΑ δεν είναι φιλική χώρα για την Ελλάδα. Προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.