30/10/16

Αποκάλυψη για τη χριστιανοσύνη στον Πανάγιο Τάφο

Γιάννης Ξενοφώντος 
Σε μία εξαιρετικά σημαντική αποκάλυψη για τη χριστιανοσύνη, αλλά και την ανθρωπότητα, προχώρησαν επιστήμονες - και μάλιστα Έλληνες - στον εμβληματικό ναό του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. 
Ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου, αποκάλυψαν για πρώτη φορά στα χρονικά, τη μαρμάρινη ''ταφική πλάκα του Ιησού'', κατά τις εργασίες αποκατάστασης του κουβουκλίου και του εσωτερικού τάφου. 
Όπως αναφέρει, μάλιστα, το National Geographic, το οποίο δημοσίευσε τα εντυπωσιακά ευρύματα της Ιερουσαλήμ, οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν στο "ταφικό κρεβάτι" από ασβεστόλιθο , στην πρώτη δηλαδή επιφάνεια, επι της οποίας - σύμφωνα με τα Ευαγγέλια - ο Ιωσήφ ο απο Αριμαθαίας εναπόθεσε το σώμα του Ιησού. 
 
''Το μάρμαρο που καλύπτει τον τάφο τραβήχτηκε στην άκρη και μείναμε έκπληκτοι με τον όγκο του υλικoύ, που υπάρχει από κάτω. Η επιστημονική ανάλυση θα είναι μακρά, ωστόσο, θα μπορέσουμε τελικά να δούμε την πρώτη πέτρινη επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού", είπε ο Αρχαιολόγος, Fredrik Hiebert.
 
Χτισμένος στον Ναό της Αναστάσεως, ο τάφος ήταν καλυμμένος από μάρμαρο μέχρι τουλάχιστον το 1555 μ.Χ.
 
Η έκθεση του ταφικού κρεβατιού, δίνει στους ερευνητές την δυνατότητα να μελετήσουν την αρχική μορφή του ταφικού θαλάμου, καθώς και του βράχου, προκειμένου να κατανοήσουν πως ο συγκεκριμένος χώρος εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ιερούς τόπους της Χριστιανοσύνης.
 
"Είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την αποκατάσταση του Κουβουκλίου. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να καταγράψουμε αυτό το μοναδικό μνημείο θα επιτρέψουν στον κόσμο να μελετήσει τα ευρήματά μας, σαν να ήταν οι ίδιοι μέσα στον τάφο του Χριστού", ανέφερε η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου, Αντωνία Μοροπούλου.
 
Τη στιγμή της αποκάλυψης,  πλήθος συντηρητών, πιστών του Τάγματος των Φραγκισκανών, Ελληνορθόδοξων ιερέων και Κοπτών, είχε περικυκλώσει το Κουβούκλιο, ενω οι πόρτες για το κοινό παρέμειναν κλειστές.
 
Παρών και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος ο Γ', ο οποίος με ιδιαίτερο δέος παρακολουθούσε τις εργασίες λέγοντας τα εξής: "Χαίρομαι που το κλίμα είναι τόσο ξεχωριστό, υπάρχει μια κρυφή ευδαιμονία. Εδώ έχουμε Φραγκισκανούς, Αρμένιους, Έλληνες, Μουσουλμάνους φρουρούς και Εβραίους αστυνομικούς. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε πως αυτό θα αποτελέσει ένα αληθινό μήνυμα πως το αδύνατον μπορεί να γίνει δυνατό. Χρειαζόμαστε όλοι ειρήνη και αλληλοσεβασμό".
 
Το Κουβούκλιο υπέστη σοβαρές ζημιές απο σεισμό το 1927 και μόλις τον περασμένο Μάρτιο άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασής του, με τη σύμφωνο γνώμη του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Ρωμαιοκαθολικής και της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 
 
Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2017 και το κόστος της αναστήλωσης θα ανέλθει στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που που προέρχονται απο χορηγίες εξεχουσών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ.
 Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.