16/10/16

Συνομιλίες για το Κυπριακό: Κρυφά βέτο από Ακιντζί

Δέχεται την αναλογία 2:1 στις Ρυθμιστικές Αρχές, αλλά ζητά μια τ/κ ψήφο για αποφάσεις
Λευκωσία: Στα σώματα ασφαλείας τα βρήκαν Αναστασιάδης και Ακιντζί, όπως και στη Μικτή Επιτροπή που θα επιλαμβάνεται των θεμάτων που άπτονται της ΕΕ. Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα ως προς τη λειτουργία των ρυθμιστικών Αρχών καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στο δικαίωμα βέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα των σωμάτων ασφαλείας η αναλογία στην Αστυνομία (ομοσπονδιακή και συνιστώντων κρατών) θα είναι 60:40. Την ίδια ώρα, σε δυο τμήματα, Τμήμα Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων και Μηχανοκίνητη Μονάδα, όπως η ΜΜΑΔ, που θα ανήκει στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία, η αναλογία θα είναι 50:50. Συμφωνία επιτεύχθηκε και στη σύνθεση της Επιτροπής ΕΕ «και στον τρόπο λήψης αποφάσεων έτσι ώστε να μπορεί το κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά και να παίρνει αποφάσεις εγκαίρως με τη συμμετοχή του στην Ένωση», όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στην Επιτροπή, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι υπουργοί που έχουν αρμοδιότητα στα υπό συζήτηση θέματα καθώς και εκπρόσωποι των συνιστώντων κρατιδίων εκεί που θα κρίνεται αναγκαίο ( για ζητήματα που θα τους αφορά και θα επηρεάζονται τα κρατίδια).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη λειτουργία επιτροπών, όπως αυτές της Κεφαλαιαγοράς και Ανταγωνισμού, ενώ υπήρξε συμφωνία για τη σύνθεση (2:1), ωστόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά εγείρει τώρα ένα άλλο ζήτημα: Για να λαμβάνονται αποφάσεις θα πρέπει να υπάρχει και μία θετική ψήφος από την τ/κ πλευρά. Τούτο συνιστά «κρυφό βέτο» και είναι σαφές ότι τέτοιες ρυθμίσεις που προτείνονται καθιστούν αβέβαιη τη λειτουργικότητα των επιτροπών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι «υπήρξε σημαντική πρόοδος στα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής και του τρόπου λήψης αποφάσεων στα διάφορα όργανα του κράτους, επιτροπές και ρυθμιστικές Αρχές, όπως υπήρξε και σημαντική πρόοδος στη Μικτή Επιτροπή που θα επιλαμβάνεται των θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής ευρύτερα πολιτικής που θα ακολουθεί το κράτος έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται κενά». Είπε ότι «παραμένουν κάποιες επιμέρους πτυχές οι οποίες παραπέμφθηκαν στους διαπραγματευτές προκειμένου να υπάρξει μια ολική συμφωνία στα όσα έχω αναφέρει».

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη συνάντηση, είχε έναν… καλό λόγο να πει για την ε/κ πλευρά. Εξέφρασε την άποψη ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει αποδεχτεί όσο χρειάζεται την έννοια της ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι έχει προσέξει ότι κάποτε σε διαφωνίες υπάρχουν εννοιολογικές δυσκολίες. Ανέφερε ότι στην ε/κ πλευρά την έννοια της ομοσπονδίας πρέπει να την κάνουν κτήμα τους, να την αποδεχθούν» και πρόσθεσε την παρατήρηση ότι «σε συγκεκριμένα θέματα, το ότι θα δημιουργήσουμε ένα ομόσπονδο κράτος, δεν έχει επικρατήσει».

Αυτό, συνέχισε, «δεν συμβαίνει πάντα, αλλά κάποτε το συναντάς και τέτοια θέματα πρέπει να τα ξεπεράσουμε για να μπορέσουμε να φτάσουμε πιο γρήγορα σε ένα αποτέλεσμα».

Δεν αποκλείονται και συζητήσεις τον Νοέμβριο

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και το Νοέμβριο οι συζητήσεις στα πλαίσια της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, παραπέμποντας εμμέσως για αργότερα το εδαφικό. Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η συζήτηση επί του εδαφικού και πότε θα μεταβούν οι ηγέτες στο εξωτερικό για συζήτηση του, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε ακόμα αρκετές συναντήσεις να πραγματοποιήσουμε στην Κύπρο. Μετά το τέλος θα διαφανεί πού οδηγούμεθα, εάν χρειάζονται κάποιες νέες συναντήσεις κατά το Νοέμβριο ώστε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στα κεφάλαια που εξετάζουμε και εν συνεχεία θα αποφασιστεί πότε και πώς θα γίνει η συζήτηση και του εδαφικού».
 
Σε ερώτηση αν αναμένουμε πρωτοβουλίες και από άλλες χώρες για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε: «Ναι, φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κάποια Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία είναι και ευπρόσδεκτα βεβαίως. Κάθε προσπάθεια παρέμβασης σε ένα απόλυτα αιτιολογημένο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς που δεν πλήττει ποσώς βεβαίως την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμη». Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε χθες με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, και αν είναι πιο αισιόδοξος, ο Πρόεδρος είπε «να μην είστε απογοητευμένοι». Πρόσθεσε ότι «έγινε ένα brainstorming το οποίο απασχόλησε και την ίδια και τους συνομιλητές μας».
 
Ερωτηθείς τι θα απασχολήσει τη συνάντηση αύριο  Κυριακή, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα είναι τα θέματα της ιθαγένειας και των ελευθεριών». 
 
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.