31/10/16

Κύπρος: Ο Αναστασιάδης μεταβαίνει στην Ελβετία χωρίς τους πολιτικούς αρχηγούς

Λευκωσία: Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, κατόπιν απόφασης που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ολοκλήρωσε πριν από λίγο τη συνεδρίαση του. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας της συνεδίας, η απόφαση αυτή ήταν προσωπική επιθυμία του Προέδρου. 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο τραπέζι του διαλόγου και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις επόμενες κινήσεις.

Ο Πρόεδρος δήλωσε προχθές ότι θα ενημερώσει τα κόμματα και αναμένει τη στήριξή τους. Τoν Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύσουν στο Μον Πελεράν οι στενοί του συνεργάτες, νομικοί σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες, μια ομάδα γύρω στα 25 άτομα.

Δηλώσεις αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Τα πολιτικά κόμματα δεν θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μον Πελεράν στις 7-11 Νοεμβρίου όπου θα συζητηθεί κυρίως το εδαφικό, ανακοίνωσε μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και διάλογος αναφορικά με τις επερχόμενες συνομιλίες στο Μον Πελεράν καθώς και ποια θα είναι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στα όσα ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν.

Εντός των ημερών, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, θα συνεδριάσει η επιτροπή του Εθνικού υπό τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη για να γίνει ενδελεχής συζήτηση για το θέμα του εδαφικού πριν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρήσει για την Ελβετία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται στην Ελβετία από τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας και τους στενούς του συνεργάτες, ανέφερε ο Αναπληρωτής ΚΕ.

Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ενδελεχή ενημέρωση στους αρχηγούς των κομμάτων για τα όσα επισυνέβησαν από την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού στις συνομιλίες, αλλά και εκτός, και έγινε ανταλλαγή απόψεων και αναλύθηκε το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτήν την ώρα διεξάγονται οι συνομιλίες. Εκφράστηκαν, πρόσθεσε, θέσεις, απόψεις και ανησυχίες αλλά και εισηγήσεις.

Σε σχόλιο ότι η αντιπολίτευση εκφράζει έντονες επιφυλάξεις αν θα διασυνδεθεί και το θέμα των εγγυήσεων με το εδαφικό στην Ελβετία, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχει ξεκαθαρίσει και στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ότι και οι κινήσεις και η τακτική και η στρατηγική που ακολουθήθηκε όλο αυτό το διάστημα έπεισε και στη Νέα Υόρκη ότι τα δύο θέματα θα συζητηθούν χωριστά.

Στο Μον Πελεράν, είπε, θα συζητηθεί κυρίως το εδαφικό, όπως λέει και η ανακοίνωση των ΗΕ, αλλά και κάποια άλλα ανοικτά θέματα, κάποια άλλα σημεία και διαφωνίες σε άλλα θέματα.

Νωρίτερα:

Στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία άρχισε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 14:15 παρευρέθηκαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων: ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Το ΕΛΑΜ εκπροσωπείται από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γεάδη Γεάδη.

Οι συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο Μον Πελεράν θα διεξαχθούν από τις 7 ως τις 11 Νοεμβρίου. Ο ΓΓ των ΗΕ θα κηρύξει την έναρξη των συνομιλιών και όπως ανακοινώθηκε από τα ΗΕ, εάν χρειαστεί θα παρευρεθεί ξανά. «Είναι πάντοτε διαθέσιμος και θα κάνει πάντα ό,τι μπορεί για να προχωρήσει η διαδικασία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ.

Η συνάντηση στο Μον Πελεράν θα επικεντρωθεί στο εδαφικό καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα κατά τρόπο αλληλένδετο. Οι δύο ηγέτες, αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΗΕ, εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι η συνάντηση στην Ελβετία θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών, με βάση την κοινή τους δέσμευση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση εντός του 2016.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονται άμεσα το θέμα του εδαφικού και πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή στην τρέχουσα διαδικασία, δηλώθηκε από πλευράς ΗΕ.




Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
Εικόνες: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.