3/10/16

Αιφνιδιασμένη και χωρίς αντανακλαστικά η Αθήνα για την τουρκική προκλητικότητα

«Βόμβα» από Τουρκία: Zήτημα κυριότητας με αριθμό νησιών στο Αιγαίο 
Γιάννης Μακρυγιάννης 

Η απάντηση Κοτζιά: «Συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα» - Ιδιαίτερα ανήσυχη και η αντιπολίτευση 
Εκνευρισμό και αμηχανία προκαλεί στην κυβέρνηση το νέο φαινόμενο στην τουρκική εξωτερική πολιτική, με την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης και τις προκλητικές δηλώσεις για την κυριότητα νησιών του Αιγαίου.
Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Εξωτερικών επιλέγουν την εύκολη και συνήθη ερμηνεία περί «εξαγωγής των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων» προς την πλευρά του Αιγαίου, όμως η επιμονή, η  ένταση και το εύρος της νέας τακτικής εκ μέρους της Άγκυρας απαιτούν, όπως λένε έμπειροι παράγοντες, μία πιο ενδελεχή, βαθιά και αποφασιστική προσέγγιση. 

Η κυβέρνηση δείχνει έτσι κι αλλιώς αιφνιδιασμένη από τις κινήσεις της Τουρκίας. Στις αρχικές δηλώσεις Ερντογάν για την συνθήκη της Λωζάνης απάντησε μέσω διαρροών και πέρασε μία ολόκληρη μέρα για να αποφασιστεί η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ, ώστε να δοθεί απάντηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η επίμαχη δήλωση Ερντογάν


Στην ανακοίνωση του υπουργείου ΥΠΕΞ με την οποία για πρώτη φορά η τουρκική διπλωματία θέτει θέμα κυριότητας σε νησίδες του Αιγαίου, ισχυριζόμενη ότι για το θέμα των λεγόμενων γκρίζων ζωνών υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών! Και σε αυτή την ανακοίνωση χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες για να εκδοθεί απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, παρότι είχε προηγηθεί της κίνησης του τουρκικού ΥΠΕΞ παρέμβαση του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ισχυριζόταν ότι η Τουρκία χάρισε 16 νησιά στην Ελλάδα με την συνθήκη της Λωζάνης! Ακολούθησε δε όλων αυτών ο δήμαρχος της Άγκυρας, που κυκλοφόρησε χάρτη «χρωματίζοντας» δεκάδες νησιά του Αιγαίου ως να ανήκουν στην Τουρκία και «χαρίστηκαν» στην Ελλάδα με τη συγκεκριμένη συνθήκη -μεταξύ αυτών η Αίγινα, η Εύβοια κ.α.!  

Πολλά για τη διαμόρφωση περαιτέρω του κλίματος ίσως φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς σήμερα ξεκινά στο Αιγαίο, η άσκηση Παρμενίων και αναμένεται η συμπεριφορά των Τούρκων. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει από τριημέρου να μην συμπεριλάβει η χώρα μας στις ασκήσεις νησιά, τα οποία η ίδια… θεωρεί ότι πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Μάλιστα οι τουρκικές αρχές είχαν εκδώσει δύο νόταμ, με τις οποίες ισχυρίζονταν ότι η ελληνική αναγγελία παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Προς το παρόν η Αθήνα προτιμά αυτή την εξήγηση, ότι δηλαδή έχουμε απλώς την εκδήλωση ενός εσωτερικού πολιτικού προβλήματος στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Και ότι περίπου όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μίας πλειοδοσίας που γίνεται στην πολιτική σκηνή της Άγκυρας, εξαιτίας των αδιεξόδων της τουρκικής ηγεσίας. Και πώς ο Ερντογάν θέλει περισσότερο να στρέψει αλλού την προσοχή από την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Αυγούστου. Δεν είναι όμως διόλου βέβαιο ότι η ερμηνεία αυτή επαρκεί. Ιδίως όταν είναι γνωστό ότι ήδη από το 2010 κύκλοι της Άγκυρας θέτουν τέτοιου είδους θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο. Δεν επαρκεί αυτή η εξήγηση επίσης όταν είναι δεδομένο ότι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία πιθανόν θα χειροτερεύει, άρα και η ίδια η ανάγκη «εξαγωγής» προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη ένταση, ακόμη και «θερμό» ή «θερμά» επεισόδια. Μοιάζει σε κάθε περίπτωση μάλλον δύσκολο να είναι όλο αυτό το σκηνικό απλή πίεση στην Ελλάδα για την έκδοση όλων των αντιφρονούντων, που κατέφυγαν στην Ελλάδα για πολιτικό άσυλο μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος – η Αθήνα έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής ότι θέλει συνεργασία με την Άγκυρα προς τούτο. Άρα πιθανόν πρόκειται όντως για μία αρκετά επικίνδυνη νέα διάσταση στην τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα» και εκτιμά ότι «κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα». Επισημαίνει ότι «αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν» και ξεκαθαρίζει ότι «το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίστηκε πάντως η αντιπολίτευση:
«Το γεγονός ότι θέμα Αιγαίου μπαίνει στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας, είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι η νέα εξέλιξη έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του Tούρκου προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι «οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν και η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ είναι απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές. Απορρέουν από αντιλήψεις, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και σε εντάσεις που ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις και κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Το Ποτάμι τονίζει ότι «οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν και όσα ακολούθησαν είναι μία προσπάθεια παραβίασης του διεθνούς δικαίου και καταστρατήγησης των συμφωνιών που η χώρα του έχει κάνει» και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποκρούσει με σθεναρό τρόπο τις τουρκικές επιδιώξεις προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες σε διεθνή φόρα. Σχολιάζει όμως και επικριτικά για τον πρωθυπουργό ότι «δυστυχώς, δηλώσεις όπως αυτές του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα».

Πρώτο Θέμα

7 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης, euripidesb173@gmail.com
    Πριν λίγες μέρες είχαμε τις δηλώσεις του Ερτογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης και για το ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία (http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/proklitikes_diloseis_erntogan_itta_tis_tourkias_h_synthiki_tis_lozanis-64541513/).
    Για την Κύπρο δεν μίλησε γιατί θεωρεί τελειωμένη τη δουλειά!!!!

    Σήμερα είχαμε χάρτη του δημάρχου της πρωτεύουσας της Τουρκίας Άγκυρας, με όλα τα νησιά του Αιγαίου, της Κρήτης συμπεριλαμβανόμενης, Τουρκικά. Δείτε την φωτογραφία του ππασσιά της Άγκυρας, μέλους του κόμματος του σουλτάνου Ερτογάν

    Χάρτης του δήμαρχου της Άγκυρας με τουρκικά όλα τα νησιά μας, https://www.flickr.com/photos/85915004@N03/30085134965/in/dateposted-public/

    Θρασύτητα;;
    Όχι μεθόδευση πολλών χρόνων της νέας τάξης (παγκοσμιοποίηση) μα συμμετοχή των ημετέρων. Και σίγουρα το δώρο (από πολλών χρόνων) στην Τουρκίας για να παραμείνει «ατλαντική»

    Υπερβολή;; Όχι. Δείτε τα κατωτέρω δεδομένα και κρίνετε.

    Πρώτα θυμηθείτε τι πρέσβευε ο αρχιερέας στην Ελλάδα της νέας τάξης Σημίτης. Ο πρωταίτιος της καταστροφής του Ελληνισμού. Χωρίς όλοι οι άλλοι να μην τον συναγωνίζονται (ΓΑΠ, Κώστας Καραμανλής, Παπαδήμιος, Σαμαράς, Βενιζέλος, Τσίπρας Καμμένος, Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι όλοι οι λοιποί γνωστοί κομπάρσοι.

    Α. Έτσι για το Αιγαίο μας (προς το παρόν) θυμηθείτε πρώτα τον νεοταξικό Σημίτη:

    Από το, «Ιδεολογική προσέγγιση του εκσυγχρονισμού» (δηλαδή της νέας τάξης στην Ελλάδα)
    http://www.ardin.gr/?q=node/558
    Συγγραφέας: Πικραμένος Πάνος, Άρδην τ. 57, 2005
    «Στην Ελλάδα, οι διεκπεραιωτές του αποφεύγουν να το προσδιορίσουν ονομαστικά, για να αποφύγουν αρνητικούς συνειρμούς (νεοφιλελεύθεροι, φιλοαμερικανοί κ.ά.). Εντούτοις μπορεί κάποιος να θέσει όλες τις τάσεις των υποστηρικτών αυτού του εγχειρήματος υπό τον όρο «εκσυγχρονισμός».
    Κάτω από αυτό το πρίσμα, και για να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί, σύμφωνα με τους θεωρητικούς του εκσυγχρονισμού, είναι εντελώς ανορθολογικό και δαπανηρό, οι κάτοικοι π.χ. της Μυτιλήνης να συναλλάσσονται ή να υπάγονται διοικητικά στο ελλαδικό κέντρο και όχι με τα παράλια της Μικράς Ασίας, όπως συνέβαινε τον Μεσαίωνα ή επί Τουρκοκρατίας, όταν δεν υπήρχαν συνοριακοί περιορισμοί.
    Το ίδιο συμβαίνει όταν το Αιγαίο χαρακτηρίζεται ελληνικό, αφού έτσι παρεμποδίζεται η ομαλή οικονομική δραστηριότητα μιας μεγάλης γεωοικονομικής ζώνης, στην οποία έχουν εντάξει την χώρα μας οι δεξαμενές σκέψεις πέραν του Ατλαντικού (Βαλκάνια, Τουρκία, Καύκασος, Παραδουνάβιες περιοχές κ.λπ.). Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές έχουν χαρακτηριστεί «αναχρονιστικές» και μάλιστα από τον ίδιο τον Κώστα Σημίτη…..»
    Β. Θυμηθείτε τις δηλώσεις του νυν εν τη πραξη νεοταξικού πρωθυπουργού της Ελλάδας και τούρλου διδάκτορα κ. Τσίπρα, για ανοικτά και ανύπαρκτα σύνορα.
    Τσίπρας: «Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε»;;; Στο 1:20 του https://www.youtube.com/watch?v=mbxgC1p6evk
    Και δείτε όλο το ανωτέρω πολύ «ενδιαφέρον» βίντεο.

    Και θυμηθείτε την συνεχιζόμενη μη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας.
    Θυμηθείτε επίσης τι έγινε μεθοδευμένα το καλοκαίρι του 2015, και τον εγκλωβισμό στα νησιά μας και στην Ελλάδα, άγνωστου αριθμού λαθρομεταναστών που τους βαφτίζουν όλους πρόσφυγες:
    https://www.dumpert.nl/embed/6695011/28ec7b05/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή υπενθύμιση: όταν στη Μαδρίτη δήλωνε το αισχρό δίδυμο Σημίτη-ΓΑΠ ότι δε θα κάνουμε στο σπίτι μας μέσα ότι θέλουμε αν δεν πάρουμε την άδεια του γείτονα (χαρακτηριστικά αναφέρονταν "οι 2 πλευρές δε θα προβούν σε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο"), παραδεχόμενοι έτσι ότι υπάρχει θέμα στο Αιγαίο, δε μπορούμε τώρα να πέφτουμε από τα σύννεφα.
      Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα έχει λερωμένη τη φωλιά της στα ελληνοτουρκικά εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Όλα τα κόμματα έκαναν γαργάρα τις τουρκικές διεκδικήσεις και την καταδυνάστευση της ελληνικής μειονότητας στο έδαφος της Τουρκίας.
      Όλα και για πολύ συγκεκριμένο λόγο.

      Διαγραφή
    2. ετσι!!! δεν φταιει μονο η τασια...ολο το πολιτικο συστημα δεν σκεφτεται σωστα...

      Διαγραφή
  2. Ευριπίδης Μπίλλης
    Γ. Θυμηθείτε τη συμφωνία της ΕΕ με την ΕΕ που όλα δείχνουν ότρι η τουρκία (μάλλον και με συναλίνεση της νέας τάξης) ουδέποτε θα την εφορμήσει (πλήρως ή καθόλου).
    Με συνέπεια να αναμένονται βαθμιαία από τους «φιλάνθρωπους» Τσίπρα, Καμμένο, από όλους του Ευρωπαϊκού «δημοκρατικού» τόξου και από τους λοιπούς «αριστερούς» εντός και εκτός βουλής, διεθνιστές, μερικά εκατομμύρια στα νησιά μας.
    Έτσι και με κατευθυνόμενες επαναστάσεις στα νησιά μας των εισβολέων λαθρομεταναστών, σε σχετικά σύντομο χρόνο, και σύμφωνα με τον «εθνικό» στόχο όλων των ανωτέρα «πατριωτών», τα νησιά του Αιγαίου θα εξισλαμίζονται, με την Τουρκία να στέλλει συνεχώς και μεθοδευμένα και με την ανοχή και αποδοχή των ανωτέρω «Μουζάλων» (όλοι Μουζάλες είναι) μουσουλμάνους λαθρομετανάστης.
    Δ. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι στόχος της νέας τάξης από πολλών χρόνων, (δειτε σχετικά Dividing the Aegean Sea : A Plan in Progress? By John Sitilides, 19 May 1997, http://www.hri.org/forum/intpol/sitil.html ) είναι ο εκτουρκισμός τυων νησιών μας του Αιγαίου.
    Που με τα προδοτικά ανοικτά «φιλανθρωπικά» σύνορα και τη λαθρομετανάστευση, θα γίνουν σε όχι πολύ μακρύ χρόνο, τουρκικά.
    Υπό τις ευλογίες του νυν νεοταξικού αρχιεπισκόπου Αθηνών, που είχε πάει στη Λέσβο να ευλογήσει τον εξισλαμισμό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα ειναι...βαλε και τον προκοπιο της κυβερνησης καραμανλη στην εξισωση...βαλαμε τις σειρηνες να μας εξαπατισουν οτι δηθεν κατι θα κανουμε...ναι θα τρεχουμε ολοι μαζι...

      Διαγραφή
  3. να κανουν μομφη επι της διδικασιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοτζιά με την αναγνώριση του Κοσόβου έγραψες το όνομά σου στην ιστορία!Είχαμε έναν εν δύναμη σύμμαχο λόγω κοινής θρησκείας τώρα απλά περιμένουμε τον λογαριασμό απ τους Σερβους όταν έρθει η ώρα που θα τους χρειαστουμε!Σου έχω εμπιστοσύνη,μπορείς και με το Αιγαίο να κάνεις κάποια δήλωση που θα μας αφήσει με το στόμα ανοικτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.