18/10/16

ΠτΔ: Υπάρχει πρόοδος που δικαιολογεί συζήτηση εδαφικού

Στις 4 Νοεμβρίου ενημερώνει το λαό
Λευκωσία: Υπάρχει επαρκής πρόοδος στη μέχρι στιγμής πορεία της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών που θα δικαιολογούσε να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο της συζήτησης του κεφαλαίου του εδαφικού εκτός Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησής του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε και για το θέμα του αριθμού των εποίκων που θα παραμείνουν λέγοντας αρχικά πως κατά τις χθεσινές δηλώσεις του, οι οποίες ήταν “του ποδαριού”, κατά την έκφραση του, και λόγω κόπωσης, δόθηκαν κάποια λανθασμένα στοιχεία που προκάλεσαν δικαιολογημένες αντιδράσεις.

'Οπως ανέφερε στη συνέχεια ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν θα ανέρχεται στις 40 χιλιάδες, πολύ λιγότεροι δηλαδή, από όσους είχε αποδεχτεί η δική μας πλευρά στο παρελθόν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προανήγγειλε επίσης δημοσιογραφική διάσκεψη για ενημέρωση του λαού στις 3 Νοεμβρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης κλήθηκε αρχικά να αναφερθεί στο αποτέλεσμα της σημερινής αξιολόγησης της μέχρι στιγμής πορείας των εντατικοποιημένων συνομιλιών, λέγοντας πως υπάρχει επαρκής πρόοδος που θα δικαιολογούσε το επόμενο στάδιο, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη για το εδαφικό εκτός Κύπρου.

Οσον αφορά το πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ενδεχομένως να υπάρξουν συναντήσεις για αυτή τη φάση των εντατικοποιημένων συνομιλιών και αρχές Νοεμβρίου, για να κλείσουν ορισμένα θέματα στα οποία οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά, έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο πρόσφορο το έδαφος για τη συζήτηση του εδαφικού που έχει σχέση και με το περιουσιακό.

Ερωτηθείς αν ισχύει η θέση του να πάρει μαζί του στο εξωτερικό και την πολιτική ηγεσία ο Πρόεδρος είπε πως παραμένει η θέση του, ωστόσο σημείωσε πως θα πρέπει να “δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες”, και πως αυτό θα εξαρτηθεί και από την όλη πορεία.

Σε ερώτηση τί εκκρεμεί για να πάμε στο εδαφικό, ο Πρόεδρος είπε πως υπάρχουν αρκετά που συζητούνται. “Εχουμε πει ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος, υπάρχουν θέματα στα οποία είμαστε πολύ πλησίον, συνεπώς θεωρώ ότι είναι η ώρα να γίνει μια συνάντηση με αντικείμενο το εδαφικό σε συσχετισμό με το περιουσιακό όπου υπάρχουν ακόμα διαφορές”, ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή του δήλωση για την παραμονή εποίκων η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ο Πρόεδρος είπε πως θα ήθελε να κάνει κάποιες διευκρινίσεις. “Δηλώσεις του ποδαριού και ιδιαίτερα μετά την κόπωση μιας ημέρας δικαιολογημένα δημιούργησαν κάποιες αντιδράσεις γιατί δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα, για να είμαστε δίκαιοι”, είπε αρχικά.

'Οσον αφορά την ουσία, ο Πρόεδρος είπε πως από τα στοιχεία που έχει πέραν των 117.545 που έχουν πάρει την Κυπριακή ταυτότητα ή το διαβατήριο, υπάρχουν 12,5 περίπου χιλιάδες -μπορεί να είναι και περισσότερες- και άλλες 25 χιλιάδες που ζουν στην Αγγλία και έχουν την ιδιότητα του πολίτη του ψευδοκράτος και οι οποίοι δεν έχουν αποταθεί για κυπριακή υπηκοότητα.

“Συνεπώς ο αριθμός των Τ/κ που περιλαμβάνεται στις 220 χιλιάδες αυξάνεται στις 155 χιλιάδες”, είπε. Αναφορικά με τον αριθμό των μεικτών γάμων και των παιδιών τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το 2004 υπολογίζονταν σε 18 χιλιάδες, σημειώνοντας πως 12 χρόνια μετά αυτοί πρέπει να υπολογίζονται στις 25 χιλιάδες. “Συνεπώς αν στις 155 χιλιάδες προστεθούν 25000 λέω, σημαίνει ότι είναι 180 χιλιάδες, άρα 40 χιλιάδες εν τη ουσία είναι εκείνοι που νομιμοποιούνται”, είπε, και σημείωσε πως με βάση τις προτάσεις που υποβάλαμε τότε, δεχόμασταν μέχρι και 55 χιλιάδες εποίκους.

“Το πιο σημαντικό όμως είναι ένα, μεταξύ των άλλων και πέραν του γεγονότος ότι 12 χρόνια μετά είναι μειωμένος εν τη ουσία ο αριθμός, είναι πώς διασφαλίζεται το μέλλον”, είπε, και εξήγησε πως δεν μπορεί να πάρει κυπριακή υπηκοότητα Τούρκος υπήκοος αν δεν προηγηθούν τέσσερις υπηκοότητες Ελλαδιτών. “Συνεπώς αντιλαμβάνεστε την προστασία της πληθυσμιακής αναλογίας και για το μέλλον”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον ευρύτερο αριθμό των εποίκων και τί θα απογίνουν αυτοί που υπάρχουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αν μιλούμε για φοιτητές εκείνη που θα είναι η αρμόδια αρχή για να δώσει άδειες θα είναι η Κεντρική Κυβέρνηση, ενώ το ίδιο θα γίνεται με τους όποιους εργάτες, εποχιακούς ή άλλους.

Σε ερώτηση αν υπάρχει επί τούτου συμφωνία, διότι η άλλη πλευρά επιμένει ότι αρμόδια αρχή θα είναι η συνιστώσα πολιτεία, ο Πρόεδρος είπε πως για αυτούς που βρίσκονται στην Κύπρο και θέλουν ανανέωση της παραμονής τους, η ανανέωση θα αποφασίζεται από την Κεντρική Κυβέρνηση, ενώ για το μέλλον και για την όποια νέα ανανέωση άδειας, η θέση της δικής μας πλευράς είναι πως θα πρέπει επίσης να δίδεται πάντοτε από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυημένων πλειοψηφιών που φωτογραφίζει ο κ. Ακιντζί σε σχέση με τη νόμιμη κατοικία, ο Πρόεδρος είπε αρχικά πως για αυτά τα θέματα έχει ήδη ορίσει για τις 3 Νοεμβρίου δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία και θα υπάρξει πλήρης επεξήγηση στο λαό.

“Η νόμιμη κατοικία δεν ήταν σε εκείνα που αρχικά αποδεχόταν η τ/κ κοινότητα. Τελικά αποδέχθηκε ότι ένας αριθμός που θα έχει τη μόνιμη θα αποκτούν και νόμιμη. Δεν υπάρχει περιορισμός, εκεί που υπάρχει περιορισμός είναι στην άσκηση δικαιωμάτων για τις τοπικές αρχές”, είπε.

Σε ερώτηση για το 20% στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως κακώς το ερμηνεύει έτσι ο Τ/κ ηγέτης και πρόσθεσε πως εκείνο που θα γίνεται είναι η διασφάλιση της δικοινοτικότητας, να μην επηρεάζεται και να μολύνεται δηλαδή το δικαίωμα αυτοδιοίκησης.

Σε ερώτηση για τα οικονομικά της τ/κ κοινότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “για πρώτη φορά εμπλέκεται το ΔΝΤ προκειμένου να έχουμε μια ακριβή εικόνα και για την οικονομία και για την κατάσταση των τραπεζών και ευρύτερα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ή να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που πιθανόν να έχουν όπως τα αντιμετωπίσαμε και εμείς. Αλλά, αυτό είναι θέμα καθαρά της τ/κ κοινότητας”, κατέληξε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.