5/10/16

Εκ περιτροπής Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

Πέτρα Αργυρού
Την ώρα που οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει τα επόμενα στάδια επί της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ένα πολυδαίδαλο παζλ αναφύεται ως προς το κεφάλαιο της οικονομίας. Η τ/κ πλευρά ζητεί να έχει εκ περιτροπής τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας. 
Αυτό που καταγράφεται, είναι αφενός οι διάφορες παλινωδίες ως προς την εποπτεία των τραπεζών ένθεν και ένθεν, σε περίπτωση λύσης και αφετέρου η κατάσταση των τραπεζών στα κατεχόμενα που παραμένει αχαρτογράφητη, γεγονός το οποίο αναπόφευκτα βαλτώνει και τις μελέτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα οικονομικά της λύσης, οι οποίες αναμενόταν να ολοκληρωθούν τέλος Οκτωβρίου.
Αν και αρχικά, το κεφάλαιο «Οικονομία» παρουσιάστηκε ως ένα εύκολο κεφάλαιο, εντούτοις τα δεδομένα που προκύπτουν κάθε άλλο παρά εύκολο το καθιστούν. Η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε ζητήσει σε πρώτο στάδιο την ύπαρξη δύο Κεντρικών Τραπεζών: η μία να εποπτεύει τις τράπεζες στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο και η άλλη τις τράπεζες στο ελληνοκυπριακό. Την τουρκική πρόταση απέρριψε, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βάζοντας φρένο στη διττή εποπτεία.
Έπειτα, επανήλθε στο τραπέζι η πρόταση για μία ενιαία Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα εποπτεύει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, ενώ στο παρόν στάδιο, γίνονται έντονες συζητήσεις ως προς τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτό που απαιτείται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι η εκ περιτροπής Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και μια μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Πέραν τούτου, ακόμη πιο σοβαρή είναι η κατάσταση των 26 τραπεζικών ιδρυμάτων, που λειτουργούν στα κατεχόμενα, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι ανάγκες που θα έχουν σε κεφάλαια παραμένουν αχαρτογράφητες.
Συγκεκριμένα:
- Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών υπολογίζονται πλέον στη βάση τεστ αντοχής (stress test)
- Παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ε/κ περιουσιών, οι οποίες είναι υποθηκευμένες για δάνεια
- Οι υποθήκες ε/κ περιουσιών έχουν μηδενική αξία στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, καθώς δεν φέρουν την υπογραφή του νόμιμου ιδιοκτήτη
- Δάνεια με υποθηκευμένες ε/κ περιουσίες θα δημιουργήσουν κεφαλαιακές ανάγκες
- Τα κεφάλαια των τραπεζών στα κατεχόμενα είναι εγγυημένα από τις μητρικές τους τουρκικές τράπεζες
- Σε περίπτωση λύσης, η απόσυρση των εγγυήσεων κεφαλαίων θα δημιουργήσει κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες στα κατεχόμενα

Κατά συνέπεια, αν δεν δοθούν στοιχεία για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα κατεχόμενα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι αυτές. Σημειώνεται εδώ ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει ενώπιον της τα απαραίτητα στοιχεία και αυτό αναπόφευκτα κρατά πίσω και την ολοκλήρωση της μελέτης της.
Από την δική του πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, κάνει ξεκάθαρο ότι το τραπεζικό σύστημα στα κατεχόμενα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Την άποψή του αυτή, ενστερνίζεται απολύτως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μιλώντας στο SigmaLive, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας ως διαπραγματευτή είναι ακριβώς να διασφαλίσει ότι και στο κεφάλαιο της οικονομίας αυτά που ισχύουν σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ θα βρουν την εφαρμογή τους με ξεκάθαρο τρόπο και στην επανενωμένη Κύπρο».
Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών ανέδειξε την αναγκαιότητα αποτύπωσης της πραγματικής κατάστασης και σε ένα δεύτερο επίπεδο ανέδειξε «τις τυχόν διορθωτικές κινήσεις που θα πρέπει να αναληφθούν έτσι ώστε και το τραπεζικό σύστημα που σήμερα λειτουργεί στην κατεχόμενη περιοχή να λειτουργεί με τρόπο συμβατό με τα όσα η τραπεζική ένωση επιβάλλει».
Υπογραμμίζεται ότι η εναρμόνιση των τραπεζών στα κατεχόμενα με τα κριτήρια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM), αποτελεί μονόδρομο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούν εκ των πραγμάτων σε κλείσιμο.
Την ίδια ώρα, αστάθμητο παράγοντα αποτελούν και οι διαδικασίες που ακολουθούνται στα κατεχόμενα, σε σχέση με το μαύρο χρήμα, ενώ στο κάδρο παραμένουν τρανταχτές υποθέσεις μεταφοράς περιουσιών στην κατεχόμενη πλευρά όπως εκείνη του Ασίλ Ναδίρ και η υπόθεση του καζίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.