8/10/16

Προσέξτε αυτήν τη δήλωση του Μακ Γκαρκ, Ειδικού απεσταλμένου του Ομπάμα για το Ι.Κ.: Μια διοίκηση και ένα σχέδιο για τη Μοσούλη

Σχετικό άρθρο: Η Τουρκία διεκδικεί Μοσούλη και Κιρκούκ - Σφοδρή σύγκρουση Άγκυρας-Βαγδάτης
Ο Ειδικός εκπρόσωπος του πρέδρου των ΗΠΑ, για τον αγώνα εναντίον του Ι.Κ., διπλωμάτης Brett McGurk, αναφερόμενος στην παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή Μπασίκα της Μοσούλης, δήλωσε: «Όλες οι στρατιωτικές ενέργειες στο Ιράκ, θα πρέπει να γίνονται σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό με την κυβέρνηση του Ιράκ».
Ο McGurk, που συμμετείχε  στην ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με τον αγώνα εναντίον του Ι.Κ.
Μετά την ενημέρωση, απαντώνας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την παρουσία τουρικών στρατευμάτων στην περιοχή Μπασίκα, ο McGurk είπε:

«Οι βασικές μας αρχές στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρες. Όλες οι στρατιωτιές ενέργειες στο Ιράκ, θα πρέπει να γίνονται σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό με την κυβέρνηση του Ιράκ. Εμείς, ως συνασπισμός, δεν κανουμε τίποτα στο Ιράκ, χωρίς να μας το ζητήσει η κυβέρνηση της Βαγδάτης».
Ο McGurk, υπογράμμισε ότι μια από τις βασικές αρχές που ενστερνίζονται οι δυνάμεις του συνασπισμού, είναι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.
Όσον αφορά την εγκατάσταση και παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στη Μπασίκα, που έγινε πριν από κάποιο διάστημα, ο McGurk ανέφερε ότι πριν την εγκατάσταση δεν προηγήθηκε κάποια συνεννόηση με την κυβέρνηση του Ιράκ ή έγινε κάποιο λάθος στην ανταλλαγή μηνυμάτων, πάντως, δεν υπάρχει άδεια της ιρακινής κυβέρνησης για την παρουσία των τουρικών στρατευμάτων στο έδαφος του Ιράκ. Όσον αφορά την φημολογούμενη συμμετοχή τοπικών δυνάμεων που εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις της Μπασίκα, στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, ο McGurk υπενθύμισε ότι «Η βασική αρχή της επιχείρησης της Μοσούλης, είναι η εξής: Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο και μια διοίηση. Οποιαδήποτε άλλη δύναμη αναμειχθεί σ’ αυτήν, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα».
Τέλος όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος Μπασίκα, ο Brett McGurk είπε ότι αυτό πρέπει να λυθεί με διπλωματικά μέσα και γι’ αυτό είναι σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους του συνασπισμού στη Βαγδάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.