Αισίως η Κυπριακή Δημοκρατία συμπληρώνει 56 χρόνια από την ημέρα που αναγνωρίστηκε ως μια κρατική οντότητα. Η αναφορά σε «επέτειο ανεξαρτησίας» είναι περισσότερο φραστική παρά ουσιαστική, γιατί εάν ανατρέξουμε τα 56 αυτά έτη από την ημέρα που μπήκαν οι υπογραφές σύστασης του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δούμε πως ουδέποτε υπήρξε ανεξάρτητη. Ήταν από την πρώτη ημέρα ένα κράτος υπό κηδεμονία του οποίου οι κηδεμόνες φρόντισαν να το διαμοιράσουν στα τρία. Αλλά και οι ηγέτες του στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και αντί να εργάζονταν για την ενότητα του κράτους δούλευαν για το δικό τους όφελος και τη δική τους υστεροφημία.
Αν ισχύει η φράση «ο κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν» τότε στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας η εικόνα όπως είναι σήμερα διατυπωμένη οφείλεται στους ηγέτες του. Κάποιοι ουδέποτε πίστεψαν στην ΚΔ και άλλοι την εκμεταλλεύθηκαν προκειμένου να έχουν προσωπικό όφελος εντός και εκτός Κύπρου. Για κάποιους η ΚΔ ήταν ένα έκτρωμα και για άλλους ήταν πηγή εκμετάλλευσης.
 
Η Κύπρος έχει πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και παραδοξότητες. Μια από τις μεγαλύτερες παραδοξότητες είναι πως η ΚΔ κατάφερε να επιβιώσει για 56 τόσα χρόνια, παρά την αντίθετη άποψη των υπηκόων της. Όπως επίσης μπορεί να θεωρηθεί παραδοξότητα το γεγονός ότι όλοι όσοι δεν πίστευαν στην ΚΔ συναποτελούσαν πάντα την πλειοψηφία.
 
Μέσα σ' όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες και παραδοξότητες υπάρχει σήμερα κι ένα δεδομένο. Το ότι η ΚΔ κατάφερε να επιβληθεί από μόνη της στους πολίτες της και να τους αναγκάσει να πιστέψουν σ' αυτή. Γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός ότι οι άλλοτε πολέμιοι της ΚΔ, αυτοί που την αναθεμάτιζαν, να εμφανίζονται οι υποστηρικτές και υπέρμαχοί της. Κατάφερε η ΚΔ να κάνει τους Ελληνοκύπριους να πιστέψουν σ' αυτήν και σιγά-σιγά να ξεθωριάζει η ιδέα ότι μπορεί να μετατραπεί σε ελλαδικό νομό. Κατάφερε όμως να επιβληθεί και στους Τουρκοκύπριους, έστω κι αν δεν το παραδέχονται, φτάνει που κρατούν μαζί τους μια ταυτότητα ή ένα διαβατήριο που αναγράφει πάνω Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Μέχρι τα 56 της η ΚΔ κατάφερε να επιβιώσει αντιμετωπίζοντας μύρια τόσα προβλήματα. Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα είναι το πώς θα επιβιώσει στα επόμενα 50 χρόνια. Γιατί με μια μονοκονδυλιά μπορεί να σβηστεί όπως είχε εμφανιστεί. Πριν από 56 χρόνια με πέντε υπογραφές εμφανίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί μια μέρα, σε μια αίθουσα, να υπογραφεί το τέλος της.