3/10/16

Κυπριακό - Στις Βρυξέλλες μεθοδεύουν κούρεμα 4 ελευθεριών για δικαιώματα περιουσίας - εγκατάστασης

Βρυξέλλες: Εγγυήσεις που παραπέμπουν σε εδραίωση της διζωνικότητας ενός νέου ενδεχόμενου μορφώματος στην Κύπρο φέρονται να έχουν εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες η Άγκυρα και το ψευδοκράτος, με φόντο τον περιορισμό του δικαιώματος απόκτησης περιουσίας από Ελληνοκυπρίους στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, συνεπεία μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι «κύκλοι στην έδρα της ΕΕ έχουν διαβεβαιώσει την τουρκική πλευρά ότι εάν στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, αποφασιστεί ότι Ελληνοκύπριοι δεν θα δύνανται να εγκατασταθούν και να αποκτήσουν περιουσία στο βόρειο τμήμα της νήσου και ότι Τουρκοκύπριοι δεν θα δύνανται αντιστοίχως να πράξουν το ίδιο στο νότιο τμήμα, τότε αυτός ο περιορισμός θα αφορά μόνο στους νόμους και στο σύνταγμα του νέου κράτους της Κύπρου, δεν θα αφορά στη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ και κυρίως δεν θα συνιστά παρέκκλιση από το δίκαιο της ΕΕ».
Σύμφωνα με τις «διαβεβαιώσεις» που φέρονται να δόθηκαν προς την Άγκυρα και το ψευδοκράτος, εάν στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης τα δύο μέρη αποφασίσουν να περιορίσουν το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας και συνεπώς εγκατάστασης, τότε θα πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα» και συνεπώς δεν θα τίθεται θέμα παρέκκλισης από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τη δυνατότητα προσβολής του περιορισμού των εν λόγω δικαιωμάτων στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Οι πληροφορίες για τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από κύκλους της ΕΕ προς την τουρκική πλευρά, επιβεβαιώνονται από τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Φ» (6 Μαρτίου), είχε δηλώσει ότι «μιλήσαμε με τους αντιπροσώπους της ΕΕ» και ότι «θέματα που αφορούν στη ρύθμιση των ακινήτων θα είναι αρμοδιότητα της συνιστώσας πολιτείας και αυτό δεν είναι παρέκκλιση των ευρωπαϊκών νόμων», δήλωση η οποία είχε τότε περάσει στα ψιλά.
Προϋπόθεση βεβαίως για την υλοποίηση του στόχου του κ. Ακιντζί και της Άγκυρας είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για περιορισμό των δικαιωμάτων απόκτησης περιουσίας και εγκατάστασης και η εν λόγω συμφωνία να αποτελεί μέρος των προνοιών της λύσης, κάτι που απορρίπτει με δημόσιες δηλώσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά, διά του Προέδρου Αναστασιάδη (βλέπε άλλη στήλη).
Παρά την καταγεγραμμένη διαφωνία που έχει προσλάβει και χαρακτήρα δημόσιας αντιπαράθεσης, ο Τ/κ ηγέτης εμφανώς ενθαρρυμένος από τις διαβεβαιώσεις «αντιπροσώπων της ΕΕ» (όπως ο ίδιος ομολογεί), θεωρεί εν πολλοίς ως δεδομένο τον περιορισμό των εν λόγω θεμελιωδών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού.
Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνεντεύξεις και σε δηλώσεις του, προχωρούσε σε μια πρωτοφανή ερμηνεία της έννοιας του δικαιώματος ελεύθερης εγκατάστασης στο νέο ομόσπονδο κράτος. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το νόημα αυτού (σ.σ. του δικαιώματος ελεύθερης εγκατάστασης), είναι ότι η νόμιμη κατοικία του θα μπορεί να είναι στη δική του περιοχή και στην άλλη περιοχή όποιος θέλει θα μπορεί να έχει το εξοχικό του, να μείνει σε ξενοδοχείο...».
Λίγες μέρες αργότερα, ο κ. Ακιντζί έγινε ακόμη πιο αποκαλυπτικός: «Όσο η κατοικία του είναι από την άλλη πλευρά, αν ένας Ελληνοκύπριος θέλει να έρθει και να κτίσει ένα εξοχικό σπίτι εδώ, ή να αγοράσει ένα διαμέρισμα, θα έχει το δικαίωμα να το πράξει. Ακριβώς όπως ένας Γερμανός ή ένας Βρετανός ή ένας Αρμένιος ή Μαρωνίτης, δεν θα είναι πρόβλημα διότι η μόνιμη κατοικία του θα είναι στην άλλη πλευρά».
Δηλαδή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ακιντζί, ένας Ελληνοκύπριος θα υποχρεούται να διαμένει στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, αλλά θα του παρέχεται η δυνατότητα να διατηρεί εξοχικό σπίτι ή να μένει σε ξενοδοχείο στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να καλύπτει τις «τουριστικές ανησυχίες» ενός ανθρώπου, αλλά την ίδια ώρα καταλύει το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας και συνεπώς εκμηδενίζει και το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης.
Για ποιο όμως λόγο ο κ. Ακιντζί και η Άγκυρα εμμένουν στον περιορισμό των δικαιωμάτων περιουσίας και εγκατάστασης και ποια επιχειρηματολογία αναπτύσσουν εξασφαλίζοντας την κατανόηση αρμόδιων ευρωπαϊκών κύκλων; Το είπε κι αυτό σε δημόσιες δηλώσεις του ο Τ/κ ηγέτης, προτάσσοντας τη διασφάλιση της διζωνικότητας του κράτους που θα προκύψει συνεπεία μιας ενδεχόμενης λύσης: «Αφορά στην προστασία της διζωνικότητας και της δικοινοτικότητας και υπό αυτή την έννοια, οι αρμοδιότητες για τη μόνιμη κατοικία και την εσωτερική ιθαγένεια θα είναι στις συνιστώσες πολιτείες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί. Έκανε μάλιστα λόγο για καθαρή πληθυσμιακή και περιουσιακή πλειοψηφία στον «βορρά».

Ο Αναστασιάδης επιμένει σε διασφάλιση βασικών ελευθεριών 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητά πλήρη διασφάλιση των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος, θεωρώντας μάλιστα ότι επί του προκειμένου έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες. Στην πρόσφατη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες «για τη διασφάλιση, για όλους τους Κυπρίους, της ελευθερίας διακίνησης, των δικαιωμάτων απόκτησης περιουσίας, εγκατάστασης...», καθώς και για «πλήρη σεβασμό του ατομικού δικαιώματος περιουσίας».
Ανάλογες και πιο εκτενείς αναφορές περιλάμβανε η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει συναντίληψη στη βάση και του Κοινού Ανακοινωθέντος για τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών όπως αυτές καθορίζονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Δηλαδή: ελευθερία διακίνησης προσώπων, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και ενάσκησης επαγγέλματος, με σεβασμό στη διασφάλιση του διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους. Προς άρσιν παρερμηνειών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «θα ήθελα να διευκρινίσω πως με τον όρο “διασφάλιση του δικοινοτικού και διζωνικού χαρακτήρα” εννοούμε, αποκλειστικά και μόνο, τον τρόπο ενάσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων όσων δεν θα κατέχουν την εσωτερική ιδιότητα του πολίτη της συνιστώσας πολιτείας όπου διαμένουν».

Ταγίπ Ερντογάν: Πρώτα οι βίζες 
Πιέσεις για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων πριν το τέλος του 2016 ασκεί η Άγκυρα στην ΕΕ, θεωρώντας ως υποχρέωση των Βρυξελλών να παράσχουν άμεσα τη δυνατότητα στα 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, να ταξιδεύουν ελεύθερα και χωρίς διατυπώσεις στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Η Κομισιόν, στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε την περασμένη Τετάρτη, διαπίστωσε μεταξύ άλλων, ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η υλοποίηση 7 εκ των 72 προαπαιτούμενων κριτηρίων του οδικού χάρτη, που τέθηκαν ως προϋπόθεση εκ μέρους της ΕΕ προκειμένου να ανάψει πράσινο φως για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων. Κοινοτικοί κύκλοι τόνιζαν στον «Φ» ότι τεχνοκράτες της Κομισιόν και του τουρκικού ΥΠΕΞ έχουν εν πολλοίς καταλήξει σε μια φόρμουλα για την τροποποίηση του «ορισμού» του αντιτρομοκρατικού νόμου της Τουρκίας, που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται κάποιες «διακοσμητικού χαρακτήρα αλλαγές», οι οποίες δεν θα λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την τρομοκρατία. Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «η Κομισιόν έχει δεσμευτεί να βοηθήσει την Τουρκία στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την ελευθέρωση των θεωρήσεων».
 Στα 7 εκκρεμή προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται και δύο ζητήματα που αφορούν άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία. Αφενός, το θέμα της υποχρέωσης της Τουρκίας να παράσχει δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, προς όλα τα κράτη-μέλη. Και η δέσμευση για εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών, επίσης έναντι όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν, με επιστολές, τόσο προς την Κομισιόν, όσο και προς το Συμβούλιο, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να υλοποιήσει τις εν λόγω υποχρεώσεις της έναντι της «νήσου Κύπρου», δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ωστόσο, η Κομισιόν αποφεύγει να θέσει την κυβέρνηση Ερντογάν προ των ευθυνών της και να την πειθαναγκάσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι και της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που όπως είχαμε αποκαλύψει, οδήγησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποστείλει επιστολή προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επικρίνοντας τόσο την Άγκυρα, όσο και την Κομισιόν.
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Παύλος Ξανθούλης
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.