4/10/16

Τιμή στους 16 άγνωστους ήρωες του Νοράτλας 42 χρόνια μετά

Επίσημη τελέτη στην Κύπρο 
Μανώλης Καλατζής 
Ταυτοποιήθηκαν τα λείψανά τους - Σκοτώθηκαν από τραγικό λάθος και φίλια πυρά που κατέρριψαν το αεροσκάφος τους 
Στην τελετή παράδοσης των λειψάνων Ελλήνων καταδρομέων, που επέβαιναν στο αεροσκάφος «Νοράτλας Νίκη 4» βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Κύπριος εξέφρασε τον συγκλονισμό και την συγκίνησή  του κατά την τελετή παράδοσης των λειψάνων στους συγγενείς των ηρώων. Περιέγραψε την ελπίδα των Κυπρίων τις τραγικές ημέρες του 1974: «Να φανεί από τον ορίζοντα η ελληνική βοήθεια», αλλά και τη βαθιά του λύπη για το τραγικό λάθος όπου «μέσα στο χάος, φίλια πυρά κτύπησαν τα ελληνικά Νοράτλας και οδήγησαν στο θάνατο τους ήρωες».

Βίντεο από την τελετή

 
Θα ήταν ασυγχώρητο λάθος είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «αν αποδίδοντο ευθύνες σε πολεμιστές εκείνες τις ώρες. Η σύγχυση ήταν σαφέστατη και η έλλειψη συντονισμού αποδεδειγμένη».  



Μετέφερε τον συγκλονισμό του όταν πρόσφατα είδε σε ντοκιμαντέρ τον μόνο επιζώντα του «Νίκη 4» Αθανάσιο Ζαφειρίου που έφυγε πρόσφατα, να αγκαλιάζεται με τον Κύπριο συμπολεμιστή του, που πάτησε τη σκανδάλη του αντιαεροπορικού που κατέρριψε το Νοράτλας.

Τα συναισθήματα είναι όμως διαφορετικά πρόσθεσε για όσους έτυχε να διαχειριστούν την τύχη των θυμάτων. «Γιατί δεν ήταν μόνο τα λάθη που έγιναν την πρώτη στιγμή, δεν ήταν μόνο τα λάθη που έγιναν την ώρα της φωτιάς. Τα όσα ακολούθησαν, οι χειρισμοί που έγιναν για χρόνια πλήγωσαν πολύ περισσότερο από τον ίδιο το θάνατο».

Επιδίωξη σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι «να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε αυτό τον τόπο να υπάρξει πόλεμος». Αναζητούμε συμπλήρωσε, τον τρόπο μέσα από μία επίμονη διαπραγμάτευση να καταστήσουμε την πατρίδα μας ένα κράτος ειρήνης και ευημερίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είπε, είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και η συμφωνία ενός συστήματος ασφαλείας που δεν θα εδράζεται στη δύναμη των όπλων, αλλά στην ισχύ των δημοκρατικών θεσμών και την αποτελεσματικότητα του κράτους.

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.