3/10/16

Αποκάλυψη • Αττίλας για 12 χρόνια ακόμα στην Κύπρο

Η Μεγαλόνησος πληρώνει την εμπλοκή της CIA στην απόπειρα πραξικοπήματος

Ρεπορτάζ
Μανώλης Κοττάκης
Την παραμονή του Αττίλα στην Κύπρο για τουλάχιστον 12 χρόνια ακόμη με την ταυτόχρονη δημιουργία δύο νέων στρατιωτικών βάσεων στο νησί (μία για την Τουρκία και μία για την Ελλάδα) προωθούν οι Αμερικανοί κατ' απαίτηση των Τούρκων!
Οπως πληροφορείται η «δημοκρατία», η ατμόσφαιρα προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης Κοτζιά - Τσαβούσογλου στο οροπέδιο Λασιθίου το καλοκαίρι, προκειμένου να καταργηθούν οι αναχρονιστικές εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα που προέβλεπαν οι Συνθήκες του 1960, τινάχτηκε στον αέρα στη Νέα Υόρκη. Εκεί οι Τούρκοι άλλαξαν γνώμη και, αξιοποιώντας τη συγκυρία, επέβαλαν την άποψή τους στους Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ, έχοντας τύψεις για τη μερική συμμετοχή της CIA στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, αποφάσισαν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων να αλλάξουν στάση και να πάρουν στο παρασκήνιο το μέρος της γείτονος.
Αξιόπιστες διπλωματικές αναφορές που έχουν φτάσει στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις «για τη μερική συμμετοχή της CIA» στο εναντίον του πραξικόπημα και γι' αυτές μίλησε ευθέως στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν στην κατά μόνας συνάντηση που είχε μαζί του.
Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται επίσης ότι έχει εξασφαλίσει ομολογίες από δεκάδες αντικαθεστωτικούς για τον ρόλο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στο πραξικόπημα, ο οποίος προοριζόταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να αναλάβει τον ρόλο του «δυτικόφιλου Χομεϊνί» στην ευρύτερη περιοχή.
Προκειμένου να μη διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και προκύψουν ευρύτερα ζητήματα με τις βάσεις του Ινσιρλίκ, ιδιαιτέρως κρίσιμες για τη νατοϊκή ασφάλεια, οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν την ύστατη στιγμή να ρίξουν το βάρος τους υπέρ των Τούρκων.
Κάτι που φαίνεται ότι επικυρώθηκε στη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, η οποία, σημειωτέον, έγινε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Τούρκος πρόεδρος! Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε, μάλιστα, ότι ο Μπάιντεν «έγινε δεκτός» από τον Ερντογάν! Από τη στιγμή εκείνη και μετά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Τσαβούσογλου άρχισε να αναζητά τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά -ο οποίος παρίστατο σε δείπνο Κύπριων ομογενών μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη- προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη, ενώ σε δηλώσεις του άφηνε να εννοηθεί -χωρίς να επεκτείνεται σε λεπτομέρειες- ότι η Κύπρος απειλείται με διχοτόμηση, στην περίπτωση που δεν συμφωνήσει με το σχέδιο παραμονής του Αττίλα.
Το σχέδιο που προωθεί ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Αϊντε προβλέπει την απόσυρση των μισών τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αμέσως μετά την υπογραφή της λύσης και την παραμονή για μία δωδεκαετία των υπόλοιπων Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Το σχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα τη ρύθμιση «6+6 χρόνια» ως μέγιστο χρόνο παραμονής, με τη λογική ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν δύο προεδρικές θητείες, με βάση το Σύνταγμα του νέου κράτους. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διαθέτουν δικαίωμα βέτο για ζητήματα ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στην πραγματικότητα αυτό που προτείνεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η επ' αόριστον παραμονή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο.
Σαν... τυράκι στη λύση πλασάρεται από τις ΗΠΑ η δημιουργία δύο νέων στρατιωτικών βάσεων στο νησί, μία για την Ελλάδα και μία για την Τουρκία, με τελικό στόχο την εξαφάνιση κάθε πιθανότητας ρωσικής επιρροής στη Μεγαλόνησο. Με την προοπτική αυτή, της παραμονής του Αττίλα, διαφωνούν ριζικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος προχθές, ευρισκόμενος στη Λευκωσία για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, όχι τυχαία ζήτησε την απόσυρση «ΟΛΩΝ των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται ότι δηλώνει σε συνομιλητές του: «Αλλη η εποχή του Σχεδίου Ανάν, που υποστήριξα και έφτασε το 24%, και άλλη η εποχή τώρα, που είμαι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και θέλω να εκφράσω και το υπόλοιπο 76%. Δεν είμαι δεδομένος!»
Ο Κύπριος Πρόεδρος, απολύτως ικανοποιημένος από την έως σήμερα στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά (ο οποίος έθεσε πρώτος το ζήτημα της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων), έχει προωθήσει στους διαπραγματευτές σχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού σώματος ασφαλείας, το οποίο θα αντικαταστήσει τον Αττίλα αλλά και την ΕΛΔΥΚ, θα δρα στα δύο συνιστώντα κράτη και θα αποτελείται από αστυνομικούς ευρωπαϊκών χωρών, ακόμη και τρίτων χωρών, όπως η Αίγυπτος.
Το έγγραφο
Το σχέδιο αυτό, το οποίο αποτυπώνεται σε έγγραφο που έχει δοθεί σε διαπραγματευτή του ΟΗΕ, αναφέρει ρητά «κανείς Τούρκος, κανείς Ελληνας στο νησί», θέση με την οποία δεν διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο ο Αναστασιάδης δεν μπορεί με τίποτε να δεχτεί την παραμονή του Αττίλα, γι' αυτό και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ να μη χρησιμοποιηθεί το Κυπριακό «για την ικανοποίηση άλλων συμφερόντων» (εννοούσε τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας). Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος εξερράγη παρασκηνιακά ακούγοντας την πρόταση για δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων.
«Και τι είναι η πατρίδα μας; Τυρί έμενταλ για να βουλώνουμε τις τρύπες με στρατιωτικές βάσεις;» φέρεται ειπών σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνος με τη διαπραγματευτική τακτική των Κυπρίων είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, στο παρασκήνιο, είχε προτείνει έναν χαλαρό μηχανισμό εποπτείας, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα καταργηθούν οι εγγυήσεις και θα φύγει από την Κύπρο έως και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος - ιδέα που δεν άρεσε ιδιαίτερα στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.
Ωστόσο, η σκλήρυνση της τακτικής της Τουρκίας, η οποία αρνείται να επιστρέψει έδαφος στην Κύπρο (Αμμόχωστος), αρνείται να καταβάλει αποζημιώσεις στους πρόσφυγες για τις περιουσίες και θεωρεί ότι, για να επιστραφεί ιδιοκτησία στα Κατεχόμενα, «πρέπει να υπάρχει συναισθηματικός δεσμός του ιδιοκτήτη με βάση την ηλικία του το 1974» (προτείνει την ηλικία των 12 ετών!), δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαλόγου.
Ούτε όμως και τήρησης στάσης ανάλογης με αυτήν που τήρησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το 2004 στο Μπούργεκνστοκ, ο οποίος λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο - για να είμαστε ρεαλιστές.
Ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε ήδη θέμα Αιγαίου μέσω Λωζάννης, εξασφαλίζοντας την ανοχή των Γερμανών και τη σιωπή των Αμερικανών. Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται λίαν επίκαιρη η άποψη που διατύπωσε προσφάτως ο Κώστας Καραμανλής σε Κύπριο αξιωματούχο, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του:
«Προσέξτε μη γίνει η Κύπρος Βοσνία! Η λύση πρέπει να είναι λειτουργική». Το δημοψήφισμα θα την κρίνει.
δημοκρατία

6 σχόλια:

  1. τι ο πρόεδρος Ερντογάν διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις «για τη μερική συμμετοχή της CIA»

    Συνηθως οπου κανει πραξικοπημα η CIA,πετυχαινει.Δεν ειναι οι Αμερικανοι τοσο ανικανοι,να κανουν ενα τετοιο προχειρα σχεδιασμενο πραξικοπημα.Γιατι δεν δημοσιευει ο Ερντογαν τα στοιχεια;Οσο για τις ομολογιες που λεει,πως ακριβως τις απεσπασε;ειμαι σιγουρος,οτι αν ηθελε,θα ειχε ομολογιες οτι Αρειανοι εμπλεκονται στο πραξικοπημα.

    Μακαρι να εχουμε λυση στο Κυπριακο,αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι το θελουν οι Αμερικανοι,ευχομαι να διαψευστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραια!!! οποτε; Τελικα θα πρεπει να παρουν μια αποφαση οι τρελοαμερικανοι:Με ποιους ειναι,με εμας ή με τους ισλαμιστες...Αλλα τα ζωα μου αργα...εμεις τα εχουμε φορτωσει στην Ε.Ε. κιαυτη αφοδευτηκε...να τους εκβιασουμε με την Σουδα!!!ή φευγουν ή κλεινει η Σουδα κιερχεται ο πουτιν στην κρητη και στα φυσικα αερια...δηλ. τι δεν γινεται αντιληπτο;Αυτο ομως επρεπε να τοχαμε κανει πριν τον ερδογανη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλα παλι,ειπαμε η ελληνο-τουρκικη ομσπονδια του αιγαιου φαινεται να ανατελει εξ ανατολων...αν το καλοσκεφτουμε δε, ο ελληνισμος διασπασμενος απο τους μουσουλμανισμο και χριστιανισμο, εκτεινεται απο τον αντλαντικο ως το πακισταν...οποτε ισως θαπρεπε να δωσουμε βαση σαυτην την ανθρωπογεωγραφικη περιοχη .Απτην αλλη,ο ερδογανης ως πολλαπλα σκεπτομενος,ισως ειναι κιο μονος που μπορει να δωσει σαρκα και οστα σε αυτο το μεγαλοπνοο σχεδιο...θεωρω δε κατω απο αυτο το πρισμα,την προωθηση ολων των λαθρομεταναστων λαθρα ες ευρωπη ως νουνεχη στρατηγικη,διοτι νομιζω οτι ειναι εντελως ανεδαφικη η προσπαθεια να εξευμενισουμε τους ψευδοβαρβαρους ευρωπαιους.Η διαλυση και διασπαση της υρωπης ,νομιζω οτι ειναι καθηκον μας..Χρειαζεται δηλ. σε αυτην την περιπτωση η εκ βαθρων αλλαγη προσανατολισμου του τροπου σκεψης μας αφου λιγο-πολυ ολοι συνομολογουμε οτι μονοι μας δεν ειναι δυνατον να τα καταφερουμε...Σαυτην την περιπτωση, η ρωσια μπορει να γινει συνοδοιπορος μας και ισως αυτο εννοουσε τελικα ο χαντιγκτον οταν μιλουσε για συγκρουση πολιτισμων υποννοωντας τους δυτικους εναντιον του ισλαμισμου και της ορθοδοξιας.

      Διαγραφή
  3. Χρειαζονται ομως δυο οροι:1)Σταδιακη εξαλειψη των περι χριστιανισμου και 2)Σταδιακη εξαλειψη των περι μουσλιμανισμου και αλλων τετοιων μπουρδολογιων...
    Εκτος κιαν ανακαλυψουμε μια νεα κοινη θρησκεια,αφου ισως την παλια ουτε που θελουμε να την σκεπτομαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Τουρκια εχει μεγαλυτερη γεωπολιτικη αξια για τη Δυση απ'οτι η Ελλαδα. Ιδιαιτερα δε σε περιοδους εντασης των σχεσεων Ουασινγκτον-Μοσχας που ειναι και στην ατζεντα της Κιλλαρυ.
    Εγω τη μονη βιωσιμη λυση που βλεπω στο Κυπριακο ειναι η οριστικη διχοτομηση του νησιου κι ας τραβηξει ο καθενας το δρομο του. Οση πικρα και να προξενει κατι τετοιο, η Τουρκια μεσω της ομοσπονδιοποιησης θα κοιταξει να βαλει χερι σε ολο το νησι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οχι,η ελλαδα ειναι πολυτιμη για την Δυση...το μνημονιο το αποδεικνυει...την κρατουν σφυκταγγαλιασμενη...ειναι το τροπαιο τους...δεν το αφηνουν να τους φυγει...εχουν ΕΡΩΤΑ με την Ελλαδα...
    Η τουρκια ειναι ενα μεγαλο σακι που το θενε για να το πετανε με δυναμη σοποιο στοχο τους ερχεται κιοτι ζημια κανει κιοτι ζημια παθει...
    Τωρα βεβαια τους χαλαει την σουπα ο ερδογανης...
    Δεν τους κανει τα θεληματα ή τουλαχιστον ετσι φαινεται...
    Το παιρνει η ρωσια...χανουν το σακι τους οι αμερικανοι...χαχαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.