8/9/16

Οι off-shore της Αριστεράς και της Αυγής είναι "καλές" - Δεν αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της «Αυγής» το φυσικό πρόσωπο πίσω από την off-shore

Σταυρόπουλος Λάμπρος   
Δάνειο €1,2 εκ. έλαβε η εφημερίδα το 2009
Παρότι ερωτήθηκε επιμόνως από τους βουλευτές, ο εκπρόσωπος της εφημερίδας «Αυγή» δεν αποκάλυψε ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την υπεράκτεια εταιρεία (off-shore) με έδρα την Κύπρο, η οποία κατέχει το 2,5% των μετοχών της εφημερίδας. 
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Αυγή Α.Ε.» Δ. Στούμπος, ο οποίος κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στο πλαίσιο της διερεύνησης των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ, δέχθηκε ασφυκτικές ερωτήσεις τόσο από την ΝΔ (Κ. Τζαβάρας, Ν. Μηταράκης), όσο και από το ΠαΣοΚ (Αν. Λοβέρδος) και την Χ.Α. (Ηλ. Κασιδιάρης), προκειμένου να πει ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από την off-shore της «Αυγής», αλλά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία επικαλούμενος το νομικό επιχείρημα ότι η ονομαστικοποίηση των μετοχών αφορά μόνο τα εκδοτικά σχήματα που λαμβάνουν δημόσια έργα. Επίσης, υποστήριξε ότι η επίμαχη κυπριακή εταιρεία αγόρασε μετοχές με δημόσια εγγραφή κατά την ανοικτή διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την οποία δεν μπορούσε να αποκλειστεί κανείς ενδιαφερόμενος. 

Ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε και η αναφορά του στο δάνειο που έλαβε η Αυγή το 2009 ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ με εγγυητική επιστολή του ΣΥΝ, ο οποίος εγγυήθηκε για την αποπληρωμή του δανείου, κάτι που προκάλεσε το εξής σχόλιο από την πλευρά του «γαλάζιου» κ. Τζαβάρα: «Αυτό ονομάζεται δήλωση πατρωνίας». Ο ίδιος είπε ότι «είναι αδύνατον μια ελληνική εταιρεία με τέτοια στοιχεία (κυκλοφορία και αρνητικά ίδια κεφάλαια) που είχε η Αυγή τότε να έπαιρνε δάνειο αν δεν την είχε υποστηρίξει ο ΣΥΝ». 

«Στο τριγωνικό μοντέλο “κόμμα-ΜΜΕ-τράπεζα” το καθοριστικό ήταν η δήλωση πατρωνίας του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ σας», πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Αυγής απάντησε ότι: «Ο ισχυρός μέτοχος της εταιρείας μας εγγυήθηκε ότι σε περίπτωση που υπήρχε πρόβλημα θα παρενέβαινε. Η τράπεζα γνωρίζοντας τη μετοχική σύνθεση ζήτησε την εγγύηση του ισχυρού μετόχου». 

Όταν είπε ότι η εφημερίδα έβαλε ως εγγύηση τις εισπράξεις από την κυκλοφορία της εφημερίδας (1.500 φύλλα το καθημερινό και περίπου 5.000 φύλλα το κυριακάτικο) και ότι ο ΣΥΝ δια της τεθλασμένης έθεσε ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση, προκλήθηκαν νέες αντιδράσεις με τον κ. Τζαβάρα να δηλώνει ότι «προκύπτει μείζον ζήτημα», καθώς, όπως είπε, η κρατική επιχορήγηση έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, δηλαδή λειτουργικές ή εκλογικές δαπάνες των κομμάτων και δεν μπορεί να διατίθεται για άλλους σκοπούς. 

Ο κ. Στούμπος, πάντως, απάντησε πως η πρακτική αυτή είναι νομίμως αποδεκτή, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει κατά καιρούς σημαντικά ποσά στην Αυγή και ειδικά τα τελευταία χρόνια πάνω από 700.000 ευρώ. Ανέφερε εξάλλου ότι διαφημιστική δαπάνη προς την Αυγή το 2015 έφτασε στο ένα εκατομμύριο ευρώ -490.000 ευρώ μόνο από τις τράπεζες, σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά.

Σκληρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη δανειοδότηση της Αυγής

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή την κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής εκπροσώπου της Αυγής για τη δανειοδότηση της εφημερίδας. Η ΝΔ τόνισε ότι αποκαλύφθηκε πως στην Αυγή «συναντιούνται διαπλοκή, ύποπτη πρακτική, αδιαφάνεια και συναλλαγή», για να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτά λέγονται από το «κόμμα που χρωστάει σε όποιον μιλά ελληνικά».

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Σήμερα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση κομμάτων και Μ.Μ.Ε., το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε με πάταγο.

Αποκαλύφθηκε ότι στην Αυγή, στο καθημερινό “Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως” και “λειτουργικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ”, όπως οι ίδιοι την αποκαλούν, συναντιούνται διαπλοκή, ύποπτη πρακτική, αδιαφάνεια και συναλλαγή.

Σήμερα, ομολόγησαν ότι η Αυγή:

Έχει μέτοχο offshore που δεν ξέρουν ποιος είναι.
Πήρε δάνειο με μόνη εγγύηση την κυκλοφορία της.
Πήρε χρήματα από την κρατική επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πήρε πολλαπλάσιες διαφημίσεις από τις τράπεζες, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε Κυβέρνηση.
Πήρε αγνώστου ύψους διαφήμιση από κρατικές ΔΕΚΟ.

Σήμερα, αποδείχθηκε ότι, στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ, μια παραδοσιακή εφημερίδα της Αριστεράς μεταλλάσσεται διαγράφοντας την ίδια της την ιστορία.

Οι συνεπείς αριστεροί πολίτες δεν θα την αναγνωρίζουν πια.

Τη γνωρίζουν, όμως, όλοι οι Έλληνες».
Η απάντηση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η ΝΔ, το κόμμα που χρωστάει σε όποιον μιλά ελληνικά, που έχει δανειστεί πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες και δεν θα καταφέρει να τα αποπληρώσει μέχρι να γίνει πρόεδρος της ο εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα που έχει φεσώσει ακόμα και τους ιδιοκτήτες των γραφείων που ενοικίαζε στη Συγγρού, έχει το θράσος να κατηγορεί την εφημερίδα Αυγή για ύποπτες πρακτικές και αδιαφάνεια.

»Θα τους συνιστούσαμε περισσότερη προσοχή και μελέτη των ισολογισμών της εφημερίδας, του μετοχικού κεφαλαίου της Αυγής, καθώς και των στοιχείων για το δάνειό της που αποπληρώνεται κανονικά.

»Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθηθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ στις επόμενες "επιχειρηματικές" του κινήσεις, αφού ο ίδιος έχει μετοχές στον Κήρυκα Χανίων και χρωστά σε τράπεζα 700.000 ευρώ που δεν αποπληρώνονται.

»Όσο για τις οφσόρ, καλό είναι να απευθυνθεί στον στενό σύμβουλο του κ.Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου για τεχνογνωσία.»
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

  1. «Η Αυγή έχει μέτοχο offshore που δεν ξέρουν ποιος είναι... »

    Πάντως, η Δανία - λένε - πλήρωσε 1,19 εκ. ευρώ (*) για τα Panama Papers· εμείς για τις offshore πόσα;

    (*) δλδ κάπου 999.329 λίρες στερλίνες (per "Valia Petouri" Conv-ERT-er Services... χαχαχα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ολοι στη ρεμουλα...ντοπιοι και ξενοι...αριστεροι τε και δεξιοι και δη στην "θεσμοθετημενη ρεμουλα"...αλλοιμονο απο το ποπολο που ειναι αναγκασμενο να καταφυγει στην "παρανομια"...αυτη και η μονη διαφορα ποπολου και εξουσιας...ολες οι υποδελοιπες ταμπελες και "αγωνιες" και "αναδιαρθρωτικα μετρα" ειναι για κοροιδευουν το ποπολο και τους εαυτους τους...αλλοιμονο στους μη εχοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δυστύχημα για τη ΝΔ ή για όποιον εμπάσει περιπτώσει ελπίζει να απαλλαγούμε σύντομα από αυτήν την ανθελληνική κυβέρνηση και δεν υποστηρίζει κατά ανάγκην το κόμμα αυτό, είναι ότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο στα όσα κατηγορεί τον Μητσοτάκη!
    Θα μου πείτε αυτό αλλάζει το σκάνδαλο με την Αυγή; Ασφαλώς και όχι! Δυστυχώς όμως η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα πέραση και όσα σκάνδαλα και αν του βγάλουν η πλειοψηφία του κόσμου σιχαίνεται τόσο πολύ το παλαιοκομματικό καθεστώς που εξακολουθεία να θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ λιγότερο ένοχο!
    Αδυνατώ να καταλάβω το σκεπτικό με το οποίο οι νεοδημοκράτες εξέλεξαν τον Κυριάκο για πρόεδρο. Εκτός του ότι είναι αντιπαθής λόγω του παρελθόντος της οικογένειας ( άσχετο αν καλώς ή κακώς συμβαίνει αυτό), αποτελεί εύκολη λεία για τους συριζαίους αφού βαρύνεται και ο ίδιος προσωπικά με σοβαρά σκάνδαλα με βασικότερο φυσικά αυτό της SIEMENS!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά μιλάμε για τρελό σκάνδαλο! Άκου 2,5% σε off shore! Σκέτη διαπλοκή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.