7/9/16

Blue & Turkish Stream, Μεσούτ Γιλμάζ - Κώστας Καραμανλής – Βίοι παράλληλοι;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο Μεσούτ Γιλμάζ (1947), καταγόμενος από το Μεσοχώρι (Καπτάνπασα), του νομού Ριζαίου, ήταν ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους πολιτικούς της Τουρκίας, αφού μόλις σε ηλικία 36 ετών ήταν αντιπρόεδρος του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, του Τουργκούτ Οζάλ και σε ηλικία 40 ετών έγινε ο νεώτερος υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, γνωστός στην Ελλάδα από το περίφημο Πρωτόκολλο Παπούλια-Γιλμάζ, που υπογράφηκε το 1998.
Γερμανοσπουδαγμένος, θα μπορούσε μέχρι και σήμερα να δεσπόζει στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, αν δεν επέμενε να υπογράψει ως πρωθυπουργός με τη Ρωσία τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Γαλάζιο Ρεύμα» (Blue Stream), το 1997.
Μετά την υπογραφή, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος αποκαθηλώθηκε από το πολιτικό σύστημα όταν είδε το φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο της τράπεζας Türkbank, στο οποίο φερόταν ως εμπλεκόμενος.
Σε συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Ραντικάλ, τις 5 Μαρτίου 2010, αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Ο πρέσβης των ΗΠΑ ήλθε στο γραφείο μου δυο φορές. Μου είπε «Ακύρωσε την συμφωνία για τον Blue Stream, θα προκαλέσει άσχημες εξελίξεις, για σας προσωπικά». Δεν το δέχτηκα και πλήρωσα πολιτικό τίμημα γι’ αυτό».
Συνεχίζοντας ο Μεσούτ Γιλμάζ είπε ότι «οι ΗΠΑ και το Κατάρ, δεν ήθελαν να κατασκευαστεί αυτός ο αγωγός, γιατί σκόπευαν να διαθέσουν στην τουρκική αγορά ως LPG το φυσικό αέριο που είχαν στη διάθεσή τους. Γι’ αυτό ήθελαν να κάνουν εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρέτα και τη Σμύρνη».
Γιατί αναφερθήκαμε στον Μεσούτ Γιλμάζ και το τίμημα που πλήρωσε ο φέρελπις εκείνος πολιτικός, για την συγκεκριμένη επιλογή;
Ο Ερντογάν, για να δελεάσει τον Πούτιν και να τον πείσει να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία, παρεμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό τη δημιουργία του «Κουρδικού Διαδρόμου», πέρα από την συμφωνία που φέρεται να έκανε για τον έλεγχο του Χαλεπίου από τις δυνάμεις του Άσαντ, έκανε και ένα άλλο τολμηρό βήμα
Συμφώνησε με τον Πούτιν να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες κατασκευής του αγωγού «Turkish Stream», ο οποίος θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί παραλλαγή του South Stream, εκείνου του αγωγού που προκάλεσε την ανατροπή του Κώστα Καραμανλή και αποτελεί μια από τις αιτίες της σημερινής βαθιάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.
Μη χάνοντας καθόλου χρόνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γκάζπρομ, Αλεξέι Μίλλερ και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, συναντήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη και συζήτησαν:
  • για την επανεκκίνηση του έργου του αγωγού, 
  • για τη διαδικασία διαιτησίας αναφορικά με τις εκπτώσεις στις τιμές του αερίου, καθώς και 
  • για την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία.

Και ερχόμαστε τώρα στο «ψητό», που αφορά την Ελλάδα. 
Ο Μίλλερ δήλωσε ότι ο αγωγός αυτός θα φτάσει στα ελληνικά σύνορα.
Και είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς, λαμβανομένης υπ’ όψιν της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση, όπως απέδειξε με το χειρισμό της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών, "πνίγεται κυριολεκτικά σε μια κουταλιά νερό" ή για την ακρίβεια "δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα", που λέει ο λαός μας, υπάρχει πολιτικό προσωπικό και πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα για να διαχειριστεί μια τέτοια εξέλιξη;
Ο αγωγός Turkish Stream

17 σχόλια:

  1. Σαββα η απαντηση στο ερώτημα σου προϋποθέτει μια απαντηση στο βαςικο
    ποιος πραγματικα κυβερνάει αυτόν τον τοπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. από... connaisseurs, NA FUNKY KOTES™

    Ο Μίλλερ δήλωσε ότι όταν ο αγωγός αυτός θα φτάσει στα ελληνικά σύνορα, ο Αλμπαϊράκ θα προσφέρει... κόκκινα κρασιά Kutman (*) İpsala (**) Varietal Gamay & Cabernet του 2005 (τα έχει δοκιμάσει - άραγε - ο διάσημος οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης;;;)... χαχαχα!


    (*) Kutman Şarapları

    (**) İpsala (η αρχαία ελληνική Κυψέλη) είναι μια πόλη (στην επαρχία Αδριανουπόλεως στη ΒΔ Τουρκία - Ανατολική Θράκη), κύριο σημείο ελέγχου των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, απέναντι από τους Κήπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι...δηλαδη ο πουτιν περιμενει να γινει...τωρα αν υποθεσουμε, οτι ο ερντογκαν οντως αυτονομηθηκε απο την αμερικη με το αποτυχημενο πραξικοπημα και παιζει μονος σε δυο ταμπλω,ενα με την ρωσια οσον αφορα τον αγωγο κιενα με την αμερικη οσον αφορα την αποδυναμωση της Συριας και την επεκταση της τουρκιας προς τον νοτο του νεοοθωμανικου της ονειρου,υπαρχει η πιθανοτητα να πετυχει και στα δυο μετωπα.Επιπλεον υπαρχει κιη περιπτωση να φτασει ο turkish stream στην ελλαδα...αν αυτο δε, το απαγορευσουν οι δυτικοι κιεμεις υπακουσουμε,τοτε υπαρχει η περιπτωση να προωθηθει η ανεξαρτησια της δυτικης θρακης και απο την ρωσια...ετσι,αποδυναμωνεται ομως η συμμαχια ρωσιας-συριας-ιραν σε βαρος ημων,οποτε επεκτεινεται το νεοοθωμανικο ονειρο και προς δυσμας...επομενως ο ερντογκαν θα μπορει να καβαλησει τον αγωγο με σκοπο την επεκταση του νεοοθωμανισμου στα βαλκανια και την ευρωπη...ωραια...ε και; ας προσεχαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το άρθρο μου άρεσε πολύ διότι έμαθα κάτι για το οποίο είχα μία διαίσθηση σχετικώς με το Γιλμάζ,αλλά δεν κατάλαβα το τέλος του...Ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του θέματος επ'ωφελεία του ελληνικού λαού ? Αν υπάρχει τέτοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υποθέτω ότι το ερώτημα περί του πολιτικού προσωπικού είναι μόνον ρητορικό, γιατί στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των σωτήρων της Ελλάδος κάνουν ουρά στην Αμερικάνικη πρεσβεία, ποιός θα προλάβει να γλύψει πρώτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η πρώτη φορά που μιλάς σωστά. Μόνο που ξέχασες και αυτούς που πάνε delivery στο Αμέρικα οι ίδιοι κατευθείαν στην πηγή. Βλέπε Τσίπρας Βαρουφάκης

      Διαγραφή
    2. Μπροστά σε αυτά που έχουν κάνει επί δεκαετίες οι κατά καιρούς "Μένουμε Ευρώπη και ΝΑΤΟ", το ταξίδι του Τσίπρα στο Τέξας είναι αμελητέα ποσότητα.

      Στην πραγματικότητα ο μόνος που κοπάνησε άγρια στο κεφάλι τους Αμερικάνους ήταν ο γέρος ο Καραμανλής με την έξοδο από το ΝΑΤΟ.

      Διαγραφή
    3. Τους έκανε τα μούτρα κρέας και παρέδωσε το Αιγαίο στην Τουρκία.

      Διαγραφή
    4. Τα περί παράδοσης του Αιγαίου στην Τουρκία, είναι μία ξεπερασμένη αηδία των ΠΑΣΟΚΩΝ που βλέπω να ξαναφοριέται ακόμη και σήμερα.

      Διαγραφή
    5. Τα περί παράδοσης του Αιγαίου στην Τουρκία είναι η αλήθεια.

      Διαγραφή
  6. πολύ πιθανώς να γίνει άλλωστε για την Ευρώπη προορίζεται μόνο που στη περίπτωση αυτή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για τους όρους πχ την τιμή πώλησης θα κάνουν τη τελευταία να νοσταλγήσουν τους Ρώσους και να τα βρουν στην Ουκρανία ίσως αυτο να έχει στο μυαλό του ο ρώσος πρόεδρος φυσικά και τα τα οικονομικά οφέλη από την Τουρκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και όμως, ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε τη λύση για τη Συρία· ήθελε - λέει (*) - να καταργηθεί η βίζα (βρε μανία!) των Τούρκων που «επισκέπτονται» τη Συρία... χαχαχα!!!

    Τον Οκτώβριο του 1998, ο Μεσούτ Γιλμάζ (**) προκάλεσε σάλο στον αραβικό κόσμο, απειλώντας να... «ξεριζώσει» τα μάτια της Συρίας, λόγω της υποτιθέμενης υποστήριξης του (πατρός) Χάφεζ αλ-Άσαντ (1930-2000) προς το αυτονομιστικό Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

    ΠΗΓΗ: BBC News (981012)


    (*) Μεσούτ Γιλμάζ, Valdai Discussion Club™, Russia (2012) - (σημείο 0:56 του video):

    «Η παραίτηση του (υἱοῦ) Μπασάρ αλ-Άσαντ (γεν. 1965) είναι ο μόνος τρόπος για μια ειρηνική λύση στη Συρία»

    < https://www.youtube.com/watch?v=0QYpVW0gNWs >

    (**) στην 3η και τελευταία (???) θητεία του (Ιούνιος 1997 - Ιανουάριος 1999), σαν Πρωθυπουργός της Τουρκίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Αγωγός ξεκίνησε για να εξευμενήσει ο Ερντογάν τον Πούτιν ενώ έγιναν και διάφορα στο έδαφος της Συρίας γιατί άρχισε ο Ερντογάν να χτυπάει και το ισις λίγο. Ωστόσο ο Πούτιν πιστεύω δεν μπορεί ποτέ πλέον να εμπιστευτεί τον Ερντογάν όπως και κανείς άλλος ενώ η προσωπική σχέση που προσπάθησε να χτίσει ο Πούτιν με τον Ερντογάν τελείωσε οριστικά όπως τελείωσε και η σχέση εμπσιτοσύνης με τον Ομπάμα. Από εκεί και μετά είναι απλή συναλλαγή η όλη κατάσταση. Ο Νότιος διάδρομος των Κούρδων θα ήταν ενάντια τόσο στα τουρκικά όσο και στα Ρωσικά συμφέροντα και για αυτό συναίνεσαι η Ρωσία με την προυπόθεση να μην πληγεί ο Άσσαντ. Ωστόσο, το ότι η Τουρκία έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι είναι ένας αρνητικός συνολικά παράγοντας για τον Πούτιν. Έχει δρόμο ακόμα ας ελπίσουμε η Τουρκία να βγει συντετριμμένη από αυτή την περιπέτεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Κούρδοι, γενναίοι,άπειροι και εύπιστοι, παραδόθηκαν στους Αμερικανούς
    "συμμάχους", τους υπάκουσαν για επίθεση κατά του Συριακού στρατού στη Χακάρα; και το χειρότερο τους εξασφάλισαν ισχυρή αεροπορική βάση στα συριακά εδάφη που ελέγχουν, θέτοντας υπό μόνιμη απειλή τη μόνη βάση ρωσικής παρουσίας στη Μεσόγειο...
    Θανάσιμο λάθος, που διευκόλυνε τον Ερντογάν στην "συμφιλίωση" με τον Πούτιν, ανεξάρτητα της αξιόπιστης ή μη αναβίωσης του "Τουρκ Στρημ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι σχέσεις των Εθνών ή μάλλον των κρατών δεν προσδιορίζουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά το αντίστροφο.Δεν νομίζω ότι οι Κούρδοι προδόθηκαν ακόμα.Προδόθηκαν προσωρινώς.Ούτε πιστεύω στην τουρκορωσική φιλία.Πρόσκαιρα γεγονότα.Η πρώτη πρόταση είδαμε να επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας και Τουρκίας-Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευριπίδης Μπίλλης, ecbgr123@gmail.com
    Ο Καραμανλής ήταν από την αρχή μειημένος νεοταξικός.
    Για αυτό έβαλε την Μπενάκη, τότε δική του πρόεδρο της Βουλής να προσςφωνήσει τον συμφωνούντα Παπούλια, ως εξής:

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΚΑΤ’ ΕΝΤΟΛΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΠAPOYΣIA TOY ΠPOEΔPOY THΣ ΔHMOKPATIAΣ KAPOΛOY ΠAΠOYΛIA, ΕΙΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ ΤΗΣ ΤΗΝ 8-2-2005:

    (8-2-2005 ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ - ΜΠΕΝΑΚΗ σε ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
    http://www.youtube.com/watch?v=qRNHI7uw9o0 )

    "Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης."


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.