23/9/16

Το πείσμα των ΗΠΑ για να συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους Κούρδους: Η απόφαση που προκάλεσε σοκ στην Άγκυρα

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι "Υποστηρίζω τη συνέχιση της συνεργασίας των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας", ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια σε όπλα προς τους Κούρδους της Ροζάβα.
Παρόλες τις αντιδράσεις της Τουρκίας, οι ΗΠΑ δεν παραιτούνται από την υποστήριξη και παροχή οπλισμού στους Κούρδους της Συρίας.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, προβαίνοντας σε μια δήλωση που προκάλεσε σοκ στην Άγκυρα,  ανακοίνωσε ότι "θα συνεχίσουμε να δίνουμε όπλα στους Κούρδους της Συρίας".
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κάρτερ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Τζόζεφ Ντάνφορντ, παρέστη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Γερουσίας, και απάντησε τις ερωτήσεις που του έθεσαν οι γερουσιαστές για θέματα που αφορούν την παρουσία και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία και σε άλλες περιοχές συγκρούσεων του πλανήτη.
Σε ερώτηση που έλεγε "υποστηρίζετε την παροχή όπλων στους Κούρδους της Συρίας;", ο Κάρτερ είπε ότι "Τους δώσαμε και πιο πριν όπλα. Αυτοί αποτελούν μέρος των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας. Υποστηρίζω τη συνέχιση της συνεργασίας με τους Κούρδους της Συρίας".

Την περίοδο αυτή ο Άσαντ κερδίζει
Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Lindsey Graham, μετά από την συγκεκριμένη απάντηση του Κάρτερ, στράφηκε προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ντάνφορντ και τον ρώτησε: “Αυτοί (οι Κούρδοι), υποστηρίζουν την αποχώρηση του Άσαντ; Ποιά είναι η κατάσταση του Άσαντ την περίοδο αυτή;"
Ο Ντάνφορντ απάντησε ως εξής:"Ο Άσαντ την περίοδο αυτή κερδίζει. Είναι πιο ισχυρός σε σχέση με ένα χρόνο πριν".

Είναι δύσκολο να κρατήσουμε τις ισορροπίες μεταξύ Κούρδων της Συρίας και της Τουρκίας
Ο Ντάνφορντ, αφού επισήμανε ότι σε περίπτωση που ενισχυθούν οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, θα αυξηθεί η πιθανότητα επιστυχίας στην επιχείρηση εναντίον του Ι.Κ. στη Ράκκα, αναφέρθηκε και στην Τουρκία ως εξής:
"Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί για το πώς θα το χειριστούμε. Εμείς τις υποστηρίξαμε. Είναι οι πιο ισχυροί σύμμαχοί μας στο έδαφος. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μια ισορροπία στις σχέσεις μας με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας και τη σύμμαχό μας Τουρκία".
Στο ερώτημα "Αν ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, συμφωνείτε ότι δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για μας με τη συνέχιση του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας;", ο Ντάνφορντ απάντησε ως εξής:
“Ναι συμφωνώ. Αν ενισχύσουμε τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας με όπλα, αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες-δυνατότητες επιτυχίας μας στη Ράκκα".

Τη φάλλαγα με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, την βομβάρδισαν οι Ρώσοι
Σε ερώτηση για τον βοβμαρδισμό της φάλαγγας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, ο Ντάνφορντ απάντησε ως εξής:
“Αυτή η επίθεση είναι ένα απαράδεκτο έγκλημα. Δεν έχω αποδείξεις στα χέρια μου. Γνωρίζουμε ότι την ώρα της επίθεσης στην περιοχή πετούσαν δυο ρωσικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με την εκτίμησή μου, αυτοί έκαναν την επίθεση. Την ώρα της επίθεσης πετούσαν στην περιοχή και αεροσκάφη του Άσαντ. Τα αεροσκάφη που έκαναν την επίθεση, ήταν ή της Ρωσίας ή του Άσαντ."

Πηγή: Ιντερνετχαμπέρ
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.