16/9/16

Οσμή κοσκωτισμού στον αέρα...


Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση στη μεταπολίτευση επιχειρεί να το πράξει.
Δυο φορές κατά το παρελθόν κυβερνήσεις προσπάθησαν να ελέγξουν τον τύπο και τις δυο απέτυχαν με πολλούς από τους πρωταγωνιστές να καταλήγουν στη φυλακή.
Η πρώτη προσπάθεια αφορούσε τον Θανάση Πόπωτα εκδότη και διευθυντή επαρχιακής εφημερίδας που ο Ανδρέας Παπανδρέου έπεισε να μετακομίσει στην Αθήνα και να ηγηθεί της δημιουργίας φιλοκυβερνητικού εκδοτικού συγκροτήματος που θα είχε τη στήριξη της κρατικής διαφήμισης και χρηματοδότηση από κρατικές τράπεζες.
Δύο από τους τίτλους εφημερίδων που εξέδωσε ήταν η "Ελεύθερη γνώμη" και οι "Ειδήσεις", αμφότερες απέτυχαν να αποκτήσουν αναγνώστες και επιρροή.
Το εγχείρημα απέτυχε και ο φέρελπις εκδότης κατέληξε στη φυλακή απ’ όπου εξήλθε αργότερα για λόγους υγείας.  Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε: Η περίπτωση Πόπωτα…
Η δεύτερη προσπάθεια ελέγχου του τοπίου των μέσων ενημέρωσης έγινε λίγα χρόνια αργότερα, μέσω του Γ. Κοσκωτά, ενός υπαλλήλου της Τραπέζης Κρήτης που εξαγόρασε την τράπεζα με χρήματα της τράπεζας όπως αποκαλύφθηκε αργότερα. Με τον ίδιο παράτυπο τρόπο στήθηκε και εκδοτικό συγκρότημα που φιλοδοξούσε να αλλάξει το τοπίο της ενημέρωσης στην Ελλάδα.
"Από την εκδοτική πλευρά της "Γραμμής Α.Ε.", ο Κοσκωτάς είχε στήσει έναν τυποεκδοτικό κολοσσό, ο οποίος εξέδιδε μία καθημερινή εφημερίδα ("24 Ώρες") και 6 περιοδικά, ενώ εξαγόρασε άλλες τρεις αντι-κυβερνητικές εφημερίδες, τη "Βραδυνή", την "Εβδόμη" και την ιστορική "Καθημερινή" από την Ελένη Βλάχου το 1986, την οποία έστρεψε πολιτικά προς το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα εκδήλωσε ενδιαφέρον και για την αγορά της "Ελευθεροτυπίας". Η επέκταση αυτή στο χώρο του Τύπου, υπήρξε και το κομβικό σημείο της ανεξέλεγκτης πορείας του. Η κυβέρνηση έβλεπε στο πρόσωπό του έναν πανίσχυρο εκδότη που θα της παρείχε στήριξη, με αντάλλαγμα την πολιτική κάλυψη των δραστηριοτήτων του...". 

Για τη συνέχεια Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.